Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 09, 2024

Νότια Κορέα: Ψηφίστηκε ο νόμος που απαγορεύει το εμπόριο κρέατος σκύλου – Η στάση του φιλόζωου προέδρου, Γιουν Σουκ Γέολ

Η Νότια Κορέα ψήφισε νέο νόμο, ο οποίος στοχεύει να τερματίσει τη

σφαγή και την πώληση σκύλων για το κρέας τους έως το 2027. Ο νόμος στοχεύει να τερματίσει την μακραίωνη πρακτική της κατανάλωσης κρέατος σκύλου. Μια κίνηση που θα καταστήσει παράνομη την αμφιλεγόμενη πρακτική, καθώς αυξάνεται η υποστήριξη προς τα ζώα συντροφιάς.


Σύμφωνα με το νόμο, η εκτροφή ή η σφαγή σκύλων για κατανάλωση θα απαγορευθεί, όπως και η διανομή ή η πώληση κρέατος σκύλου. Όσοι κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή.

Η βρώση κρέατος σκύλου θεωρούνταν κάποτε τρόπος για να βελτιώσει κάποιος την αντοχή του τα υγρά κορεατικά καλοκαίρια. Όμως είναι σήμερα κάτι σπάνιο -κρέας σκύλου εξακολουθούν να τρώνε κάποιοι ηλικιωμένοι-, καθώς οι περισσότεροι Κορεάτες θεωρούν τους σκύλους ζώα συντροφιάς της οικογένειας και αυξάνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο που θανατώνονται.

 Ακτιβιστές λένε πως οι περισσότεροι σκύλοι θανατώνονται με ηλεκτροσόκ ή απαγχονίζονται για το κρέας τους, αν και εκτροφείς και έμποροι ισχυρίζονται πως έχει γίνει πρόοδος και η θανάτωσή τους είναι πλέον πιο ανθρώπινη.

Ο φιλόζωος πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ – Έχει 6 σκύλους και 8 γάτες

Η υποστήριξη για την απαγόρευση αυξήθηκε υπό τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, έναν φιλόζωο που έχει υιοθετήσει έξι σκύλους και οκτώ γάτες με την πρώτη κυρία Κιμ Κέον Χι, η οποία επίσης επικρίνει κατηγορηματικά την κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Νότια Κορέα σκύλος
Φωτογραφία: AP

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το κυβερνών κόμμα, υιοθετήθηκε από τη βουλή με τη σαρωτική πλειοψηφία των 208 ψήφων με δύο αποχές, αφού η διακομματική επιτροπή γεωργίας το είχε εγκρίνει χθες, Δευτέρα.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από τριετή περίοδο χάριτος. Η παραβίαση του νόμου θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών ή πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων γουόν (22.800 δολάρια).

«Το νομοσχέδιο θα σημάνει το τέλος της εκτροφής και της θανάτωσης σκύλων για ανθρώπινη κατανάλωση», δήλωσε ο Μποράμι Σέο της οργάνωσης για την προστασία των ζώων Humane Society International Korea. «Φθάσαμε σε ένα σημείο καμπής για να σώσουμε εκατομμύρια σκύλους απ’ αυτή την απάνθρωπη βιομηχανία».

Σε μελέτη που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από τη δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Σεούλ Animal Welfare Awareness, Research and Education, περισσότεροι από το 94% αυτών που απάντησαν είπαν πως δεν είχαν φάει κρέας σκύλου επί ένα έτος και περίπου 93% είπαν πως δεν θα το κάνουν στο μέλλον.

Προηγούμενες κυβερνήσεις, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν το κρέας σκύλου, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο.

Η Jung Ah Chae, η εκτελεστική διευθύντρια της Humane Society στην Κορέα, δήλωσε έκπληκτη που είδε την απαγόρευση κατά τη διάρκεια της ζωής της, κάτι που δεν πίστευε ότι θα γίνει. «Ενώ η καρδιά μου ραγίζει για όλα τα εκατομμύρια σκυλιά για τα οποία αυτή η αλλαγή έχει αργήσει πολύ, είμαι πολύ χαρούμενη που η Νότια Κορέα μπορεί τώρα να κλείσει αυτό το άθλιο κεφάλαιο στην ιστορία μας και να αγκαλιάσει ένα μέλλον φιλικό προς τα σκυλιά», είπε.

Οι εκτροφείς κρέατος σκύλων είχαν αγωνιστεί κατά της απαγόρευσης. Υποστήριξαν ότι, δεδομένης της φθίνουσας δημοτικότητας μεταξύ των νέων, η πρακτική θα πρέπει να αφεθεί να εξαφανιστεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί αγρότες και εστιάτορες είναι ηλικιωμένοι και είπαν ότι θα ήταν δύσκολο για αυτούς να αλλάξουν τα προς το ζην τόσο αργά στη ζωή τους.

Το υπουργείο Γεωργίας έχει υπολογίσει πως τον Απρίλιο 2022 περίπου 1.100 αγροκτήματα εξέτρεφαν 570.000 σκύλους για να καταναλωθούν σε περίπου 1.600 εστιατόρια.

Η Κορεατική Ένωση Βρώσιμων Σκύλων, ένας συνασπισμός εκτροφέων και εμπόρων, ανακοίνωσε πως η απαγόρευση θα πλήξει 3.500 αγροκτήματα που εκτρέφουν 1,5 εκατομμύριο σκύλους, καθώς και 3.000 εστιατόρια.

Σκυλιά διασώθηκαν από σφαγείο και βρήκαν καταφύγιο στην Αμερική

Τον Μάρτιο του 2023, τρία βαν με ακτιβιστές της Humane Society International (HSI) βρέθηκαν στην πόλη Αsan, στη Νότια Κορέα, με έναν ιερό σκοπό: να σώσουν αθώες ψυχές από βέβαιο θάνατο. Επρόκειτο για σκυλιά που εκτρέφονταν σε φάρμα, υπό άθλιες συνθήκες, προκειμένου να σφαχτούν και να καταναλωθεί το κρέας τους.

Όταν οι ακτιβιστές έφτασαν στη φάρμα αντίκρισαν μία φρικτή εικόνα. Περίπου 200 σκυλιά ήταν κλειδωμένα σε βρώμικα, σιδερένια κλουβιά, μέσα στις λάσπες και τα περιττώματα, περιμένοντας τη σφαγή.  

Οι ακτιβιστές πλησίασαν προσεκτικά τα σκυλιά και τα έβγαλαν ένα – ένα από τα κλουβιά τους για να τα μεταφέρουν στις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινούσαν μία νέα ζωή, αφήνοντας πίσω τους τη βιομηχανία κρέατος σκύλων της Κορέας.

Νότια Κορέα σκυλιά Νότια Κορέα σκυλιά Νότια Κορέα σκυλιά Νότια Κορέα σκυλιά

Σύμφωνα με την Humane Society International, αυτή ήταν η 18η φάρμα κρέατος σκύλων που έκλεισε η ΜΚΟ. Ο κτηνοτρόφος σκύλων, ο 73χρονος κ. Yang, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επαρχία Chungcheong της Νότιας Κορέας, θα συνταξιοδοτηθεί και θα καλλιεργήσει λαχανικά για τον ίδιο αλλά και για να πουλάει τα προϊόντα του στην τοπική αγορά. Η αλλαγή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του προγράμματος της Humane Society International «Models for Change», το οποίο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε ιδιοκτήτες φάρμας σκύλων με αντάλλαγμα το κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους και την παράδοση των σκύλων για υιοθεσία.

Από το 2015, το πρόγραμμα βοήθησε τους εκτροφείς σκύλων στη Νότια Κορέα να μεταβούν σε νέα, πιο ανθρώπινα και κερδοφόρα μέσα διαβίωσης, όπως η καλλιέργεια φυτών τσίλι και μαϊντανού. Η HSI/Κορέα έχει διασώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.700 σκυλιά που έχουν «πετάξει» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρουν σπίτια.

Η πτήση της «ελευθερίας»

Τον Δεκέμβριο του 2023, 27 σκυλιά από εκείνα που διασώθηκαν από την φάρμα στην πόλη Αsan «πέταξαν» για τις ΗΠΑ προκειμένου να βρουν τις οικογένειες που θα τα αγαπήσουν και θα τα κάνουν μέλη τους.

Όταν η Humane Society International πραγματοποίησε την επιχείρηση διάσωσης των σκύλων από τη φάρμα στην Αsan, ορισμένα από τα 27 κουτάβια δεν είχαν ακόμα γεννηθεί και τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρά σε ηλικία για να ταξιδέψουν. Οι έγκυες μαμάδες τους απομακρύνθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά από τις εγκαταστάσεις, γέννησαν τα κουτάβια και τον Δεκέμβριο θεωρήθηκε πως ήταν έτοιμα πια να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ. Τα μητρικά σκυλιά ταξίδεψαν μαζί με τα ενήλικα κουτάβια τους.

Μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 27 σκυλιά, ηλικίας από 10 μηνών έως σχεδόν τριών ετών, εγκαταστάθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης της οργάνωσης κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και απολαμβάνουν την αγάπη και την προσοχή που χρειάζονται. Αργότερα, σύμφωνα με την Humane Society of The United States θα μεταφερθούν σε καταφύγια όπου θα προετοιμαστούν για να δοθούν για υιοθεσία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου