Τα όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια σχολίασε ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου σε εκπομπή του Mega. Ο ηθοποιός, που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του Γιώργο Μακρή και μεγαλώνουν μαζί ένα παιδί, είπε συγκεκριμένα πως «αυτό είναι το ζητούμενο, ο πολιτικός γάμος, που θα δώσει έξτρα δικαιώματα και στη συνέχεια η τεκνοθεσία. Αυτή τη στιγμή, εγώ είμαι αόρατος γονέας, δεν έχω κάποια νομική σχέση με το παιδί».
Ο Μιχάλης Οικονόμου εξήγησε πως με τις παρούσες συνθήκες, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υιοθεσία και αυτό είναι που ζητούν να έχουν ως δικαίωμα. «Εγώ το μεγαλώνω το παιδί, είμαι ο μπαμπάς του, αλλά νομικά δεν είμαι τίποτα απέναντι στο παιδί. Αυτό θα μας το δώσει ο πολιτικός γάμος, όπου θα μπορώ να γίνω και γονιός μέσα από την τεκνοθεσία. Αυτή τη στιγμή, μόνο ο Γιώργος είναι κατά νόμον γονιός και πατέρας του».
«Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που μας έκανε να ταμπουρωθούμε, να οχυρωθούμε, να έχουμε άμυνες, ώστε να μπορούμε να την βγάλουμε καθαρή από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα. Είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι και ξέρουμε να κρύβουμε αυτά που μας πληγώνουν. Το θέμα είναι το παιδί. Μπορεί η πολιτεία να του διασφαλίσει και τους δύο του γονείς; Σε μια ομόφυλη οικογένεια, μόνο ένας από τους δύο γονείς έχει την επιμέλεια έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα. Ο άλλος είναι ο αόρατος γονέας, ο αόρατος μπαμπάς και η αόρατη μητέρα. Για αυτό ζητάμε αυτό το νομοσχέδιο, για τα παιδιά».
Σε συνέντευξή του , είχε πει σχετικά πως «πάντα ένας από τους δύο γονείς, είτε γυναίκα είτε άντρας, είναι αόρατος για τον νόμο. Βέβαια, για το παιδί δεν είναι καθόλου αόρατος. Το παιδί κοιμάται, αγκαλιάζει, φιλάει και λέει μπαμπά/μαμά και τους δύο γονείς. Αν όμως αυτός ο γονιός που έχει τη νομική κατοχύρωση πάθει κάτι, φύγει από τη ζωή, μπει φυλακή ή για κάποιο λόγο χωρίσουν, η πρόνοια μπορεί να πάρει αυτό το παιδί από τον άλλο γονιό και να το βάλει σε ίδρυμα, αντί να το φροντίσει ο δεύτερος μπαμπάς και η δεύτερη μαμά. Μπορεί να το δώσει στους παππούδες – τους γονείς του γονιού που είχε επιμέλεια. Αυτό είναι καταστροφή, κυρίως για το παιδί. Να το ξεριζώσουν από τον δεύτερο γονιό του. Βέβαια για να μην πάμε στα πολύ σοβαρά, υπάρχουν και θέματα πιο απλά. Δεν έχει νομική κάλυψη για μια απλή επέμβαση του παιδιού στο νοσοκομείο, για να το πάρει από το σχολείο ή να το πάει σε έναν γιατρό.
Γι αυτό πρέπει η πολιτεία άμεσα να διασφαλίσει την ισότητα των δικαιωμάτων των παιδιών και των οικογενειών, να ψηφίσει έναν πολιτικό γάμο, να ψηφίσει το δικαίωμα στην τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Αν θέλει να λέγεται δημοκρατική πολιτεία που οι οικογένειες και τα παιδιά θα έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν έχει να κάνει με κατηχητικό, δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ήρθε η ώρα να γίνει, είναι θέμα δημοκρατίας».
Σε ότι αφορά το αν το παιδί έχει γίνει δέκτης κάποιου άσχημου σχόλιου ή συμπεριφοράς επειδή έχει δύο μπαμπάδες, ο Μιχάλης Οικονόμου απαντά πως «ποτέ δεν έχουμε εισπράξει κάποιο βλέμμα υποτιμητικό ή κάποιο σχόλιο πικρό. Αν κάποιος ζήσει πλάι μας, δει τις προσωπικές μας ιστορίες και μας κοιτάξει κατά πρόσωπο, αμέσως του διαλύεται κάθε αμφιβολία που μπορεί να έχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου