Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1963, όταν το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας θάφτηκε από κατολίσθηση. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους.
«Βαριά στενάζουν τα βουνά, ο ήλιος σκοτεινιάζει… το δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει»… Αντάρτικο τραγούδι που αναφέρεται στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας.
«Μαύρη τύχη το χωριό μας- είχε πει κάποτε φίλος Ευρυτάνας- το έκαψαν οι Ιταλοί, το έκαψαν οι Γερμανοί κι ένα πρωί το σκέπασε το χώμα»…
Μαύρη τύχη το Μικρό Χωριό...
Σαν λάβα από ηφαίστειο...
Σαν λάβα από ηφαίστειο...
«Τεράστιοι όγκοι λάσπης και χώματος είχαν φύγει πάνω από το βουνό και σέρνονταν κατά μήκος του μικρού χειμάρρου-ποταμού του χωριού, σαν λάβα. Τα πρώτα σπίτια που βρίσκονταν στη ζώνη κατολίσθησης είχαν παρασυρθεί, είχαν βυθιστεί μέσα στη λάσπη και φαίνονταν μόνο οι στέγες τους», θα πει περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε ο μηχανικός Σωτήρης Οικονόμου.
Οι κάτοικοι από το απέναντι Μεγάλο Χωριό έσπευσαν για βοήθεια. Και εκεί γύρω στο μεσημέρι σταμάτησε η γη να σέρνεται. Και τότε ακούστηκαν οι οιμωγές των εγκλωβισμένων, οι ήχοι της απόγνωσης των ζώων, οι σπαρακτικές κραυγές όσων αναζητούσαν δικούς τους. Δεκατρείς άνθρωποι- κι ένα παιδί ανάμεσά τους- έχασαν τη ζωή τους.
Και την επόμενη μέρα ο Τύπος της Αθήνας κοινοποιούσε την τραγωδία: «Το βουνό έθαψε το Μικρό Χωριό» ,έγραφε το «ΕΘΝΟΣ». «Το Μικρό Χωριό ετάφη ολόκληρον από τα χώματα» έγραφε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Το 1968, έπειτα από εργασίες χρόνων, το Μικρό Χωριό ξαναστήθηκε στα πόδια του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου