Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 26, 2024

Η λέξη του Αριστοφάνη που θεωρείται η μεγαλύτερη στο ελληνικό λεξιλόγιο

Σίγουρα δεν μπορείτε να την πείτε με μια ανάσα

Αδιαμφησβήτητα, το ελληνικό

λεξιλόγιο είναι ένα από τα πιο πλούσια στον κόσμο, έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και δεν είναι λίγες οι φορές που καταφέρνει να μας εντυπωσιάζει.
 Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη όμως; Ανήκει στον Αριστοφάνη και συμπεριλαμβάνεται στο έργο του «Εκκλησιάζουσες». Αποτελείται από 172 γράμματα, 78 συλλαβές και 27 συνθετικά.


Ο Αριστοφάνης, αριστοτεχνικά, εκμεταλλέυτηκε αυτή την ευχέρεια που έχει η ελληνική γλώσσα να δημιουργεί λέξεις με πολλές συλλαβές, περιγράφοντας με 172 γράμματα και μια μόλις λέξη, μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, που περιλαμβάνει διάφορες τροφές.

Αυτή η λέξη του Αριστοφάνη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και φυαικά έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες. Και τώρα που θα τη διαβάσετε μάλλον θα καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να την πείτε με μια μόλις ανάσα.


λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυπο-τριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικο-σσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδο-κιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου