Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 01, 2024

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας η παράδοση δεν έχει βασιλόπιτα, αλλά μια άλλη πίτα

Το ξέρατε; Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την Πρωτοχρονιά να τρώμε βασιλόπιτα, μια παραλλαγή του τσουρεκιού, αλλά στην Ξάνθη τα παλιά χρόνια έφτιαχναν κάτι άλλο!

Στα Άβδηρα της Ξάνθης ορισμένες νοικοκυρές δεν ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά, ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί.


Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται «σινί» και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου