Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα αρχαίο θρησκευτικό συγκρότημα με διάμετρο 19 μέτρων
που είχε μεγάλη σημασία. Η ανακάλυψη μπορεί βέβαια να ξαναγράψει την ιστορία για την περιοχή όπου βρίσκεται.Την ανακοίνωση έκαναν οι αρχαιολόγοι της κρατικής υπηρεσίας για τη διατήρηση μνημείων της Βαυαρίας. Όπως ανέφεραν βρήκαν την ρωμανική θρησκευτική δομή στο νησί Frauenchiemsee, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα τρία νησιά στο Chiemsee της Γερμανίας.
Η σημασία που έχει το θρησκευτικό συγκρότημα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δομή έχει σημαντική θρησκευτική σημασία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ανεγέρθηκε για να τιμηθεί η ευλογημένη Irmgard (γνωστή και ως Irmengard), κόρη του βασιλιά Λουδοβίκου του Γερμανού και δισέγγονη του Καρλομάγνου.
Κατά τα μέσα του 9ου αιώνα, η Irmgard διορίστηκε η πρώτη ηγουμένη του αβαείου Frauenwörth, η οποία αποκατέστησε τις ετοιμόρροπες εγκαταστάσεις και ίδρυσε μοναστήρι βενεδικτίνων μοναχών. Λόγω της βασιλικής καταγωγής της, είχε το δικαίωμα να φοράει ένα λεπτό χρυσό στεφάνι που έμοιαζε με στέμμα και συχνά απεικονίζεται σε πίνακες και τοιχογραφίες με την εικόνα της.
Μετά το θάνατό της, το 866, η Irmgard λατρεύτηκε και η λειψανοθήκη όπου φυλάσσεται η κάρα της μεταφέρθηκε στο αβαείο Seeon το 1004. Αγιοποιήθηκε επίσημα το 1929 από τον Πάπα Πίο ΙΑ΄ και σε μια εορταστική τελετή το 2003 επανενώθηκαν τα λείψανά της.
Η δομή δεν υπάρχει σε κανένα έγγραφο ούτε σε χάρτη
Μια πρόσφατη γεωφυσική μελέτη για τον εντοπισμό των κατεδαφισμένων ερειπίων της εκκλησίας του Αγίου Μαρτίνου αποκάλυψε το αποτύπωμα μιας ρωμανικής δομής, η οποία όμως απουσιάζει εντελώς από όλα τα ιστορικά κείμενα και τους σύγχρονους χάρτες.
Η δομή είναι θαμμένη σε βάθος 1 μέτρου και έχει διάμετρο 19 μέτρα. Τα αποτελέσματα του GPR αποκαλύπτουν την κάτοψη ενός οκταγωνικού κεντρικού κτιρίου, με ένα περιπατητικό που σχηματίζεται από οκτώ στηρίγματα και τέσσερα που διατάσσονται σε σχήμα σταυρού.
Ο Mathias Pfeil, από την κρατική υπηρεσία της Βαυαρίας για τη διατήρηση μνημείων, σημειώνει ότι οι θρησκευτικές δομές με προ-ρωμανική ή με ρωμανική αρχιτεκτονική, ιδίως εκείνες με ιερή σημασία, είναι εξαιρετικά σπάνιες βόρεια των Άλπεων. Τέτοια οικοδομήματα θεωρούνται συχνά ως απομιμήσεις της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οικοδόμημα πιθανότατα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου μοναστηριού και της ρωμανικής εκκλησίας του αβαείου (από την οποία σώζονται μέχρι σήμερα η πύλη και το καμπαναριό) για να τιμάται η Irmgard ως προορισμός για τους προσκυνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου