Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 20, 2024

Η Νο1 παρενέργεια που έχει το σουσάμι και πρέπει να γνωρίζετε – Πώς να την αποφύγετε

 

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να προσθέσετε λίγο επιπλέον σουσάμι στο

φαγητό σας, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές.


Παρόλο που οι σπόροι σουσαμιού προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιούνται σε διάφορες κουζίνες παγκοσμίως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωσή τους.

Οι σπόροι σουσαμιού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένα άτομα. Η Erin, μια blogger, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία για τον γιο της που έχει αλλεργία σε φιστίκια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και σπόρους σουσαμιού. Όπως ανέφερε η ίδια: «Από όλα τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικός ο γιος μου, οι σπόροι σουσαμιού του προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα».

Μια μελέτη που διεξήχθη σε 40.453 ενήλικες και 38.408 παιδιά έδειξε ότι περίπου το 0,49% του πληθυσμού των ΗΠΑ ανέφερε αλλεργία στους σπόρους σουσαμιού, ενώ το 0,23% πληρούσε τα κριτήρια αναφοράς συμπτωμάτων για αυτήν. Επιπλέον, το 23,6% έως 37,2% αυτών των ατόμων είχε βιώσει προηγουμένως σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο σουσάμι.


Η Νο1 παρενέργεια που έχει το σουσάμι και πρέπει να γνωρίζετε

Οι σπόροι σουσαμιού θεωρούνται γενικά ασφαλείς για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχει μία πιθανή παρενέργεια: η αναφυλαξία.


Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
  • Κράμπες στο στομάχι, ναυτία ή έμετος
  • Ζαλάδα ή λιποθυμία
  • Δερματικό εξάνθημα, κνησμός ή κοκκινίλες

Πώς εκδηλώνεται η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια ξένη ουσία, όπως οι πρωτεΐνες στους σπόρους σουσαμιού. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση ισχυρών χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση της αρτηριακής πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αναφυλαξίας

Η αναφυλαξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσετε συμπτώματα αναφυλαξίας, μεταβείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων.

Σημαντική σημείωση: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναφυλαξία στους σπόρους σουσαμιού είναι σπάνια. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στους σπόρους σουσαμιού, θα πρέπει να τους αποφεύγετε εντελώς για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αντίδρασης.

Πώς να την αποφύγετε

Η αποφυγή του σουσαμιού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της αλλεργίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι ή έλαιο σουσαμιού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ψητά είδη: Μπισκότα, ψωμάκια, μπάρες δημητριακών και ψωμάκια. Ορισμένα προϊόντα ψωμιού περιέχουν επίσης σουσάμι.
  • Σνακ: Μπάρες δημητριακών, καραμέλες και αλμυρά σνακ.
  • Τρόφιμα: Χαλβάς, ταχίνι και χούμους. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Επιπλέον, καθώς το σουσάμι μπορεί να αποτελεί κρυφό αλλεργιογόνο, αποφύγετε τρόφιμα με ασαφείς ετικέτες ή χωρίς λίστα συστατικών.

Συχνές ερωτήσεις για τους σπόρους σουσαμιού

Τι συμβαίνει αν τρώμε σπόρους σουσαμιού κάθε μέρα;

Η καθημερινή κατανάλωση σπόρων σουσαμιού είναι ωφέλιμη. Είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο και ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών. Το ασβέστιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κίνηση των μυών και στην έκκριση ορμονών. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Μπορούν οι σπόροι σουσαμιού να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές;

Ναι, οι σπόροι σουσαμιού μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα, σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τρώμε σπόρους σουσαμιού;

Μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς, καβουρντισμένους ή ψημένους. Αποκτούν μια φυσική γεύση ξηρών καρπών όταν ψήνονται ή καβουρδίζονται.

Αυξάνουν οι σπόροι σουσαμιού τη θερμοκρασία του σώματος;

Σύμφωνα με την Ayurveda (ολοκληρωμένο σύστημα παραδοσιακής ιατρικής που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος), οι σπόροι σησαμιού έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Μπορούν οι σπόροι σουσαμιού να αυξήσουν το βάρος;

Όχι, οι σπόροι σησαμιού δεν αυξάνουν το βάρος. Αντιθέτως, βοηθούν στην απώλεια βάρους προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την πείνα.

Οι σπόροι σουσαμιού αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών για όσους δεν έχουν αλλεργία. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Άλλες προφυλάξεις για τους σπόρους σουσαμιού

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα και νόσο του Wilson (μια κατάσταση που οδηγεί σε συσσώρευση χαλκού) θα πρέπει να αποφεύγουν τους σπόρους σησαμιού.

  • Ουρική αρθρίτιδα: Οι σπόροι σησαμιού περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.
  • Νόσος του Wilson: Οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε χαλκό, γι’ αυτό και όσοι πάσχουν από τη νόσο του Wilson πρέπει να απέχουν από την κατανάλωσή τους.

Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Εγκυμοσύνη και Θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των σπόρων σησαμιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επομένως καλό είναι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες να τους αποφεύγουν.
  • Σάκχαρο στο αίμα: Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι σπόροι σησαμιού μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να μην είναι καλό για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη, καθώς οι σπόροι μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα υπερβολικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε φάρμακα για τον διαβήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου