Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 15, 2024

Άγνωστη φυλή ζούσε ξεχασμένη για 2.000 χρόνια μέσα στην ζούγκλα – Όλα άλλαξαν όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν την «Χαμένη Πόλη»



Μια ανθρώπινη φυλή κρυμμένη στα βάθη της ζούγκλας, ζούσε ξεχασμένη επί 2.000 χρόνια, αλλά μετά την ανακάλυψή της από τους τουρίστες όλα άλλαξαν. Κάποτε τα μέλη της τρέφονταν με όσα εύρισκαν στην ζούγκλα. Σήμερα πίνουν κοκα-κόλα και μπύρα Budweiser.

Η ζωή των μελών της φυλής Wiwa έχει αλλάξει δραστικά. Ζει στην άλλοτε «Χαμένη Πόλη» στη Σιέρα Νεβάδα, στα βάθη της Κολομβίας. Ένας από τους ηγέτες της φυλής, ο Γκάμπο Μοσκότε δήλωσε ότι η εισαγωγή του τουρισμού έφερε ολόκληρους στρατούς πεζοπόρων που πωλούν αγαθά για τους τουρίστες – και μια επακόλουθη φρενίτιδα για τα δυτικά προϊόντα.
Νεαρά μέλη της φυλής έχουν εντοπιστεί να πίνουν κόκα κόλα, ενώ άδεια κουτιά του αναψυκτικού βρίσκονται διάσπαρτα στη ζούγκλα. Και είναι γνωστό ότι οι ιθαγενείς απολαμβάνουν δυτική μπύρα, όπως η Budweiser.

Ο Γκάμπο δήλωσε στη Sun: «Βλέπουν τους τουρίστες να το κάνουν και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Δεν φαίνεται καλό, μας κάνει να φαινόμαστε πολύ κακοί στην πραγματικότητα και δεν βοηθάει καθόλου».

Πριν αρχίσουν οι περιηγήσεις των τουριστών, η κοινότητα Wiwa ζούσε από τη γη και αφιέρωσε τη ζωή της σε μια πνευματική σύνδεση με τη φύση.

Ο Γκάμπο Μοσκότε, ένας από τους ηγέτες της φυλής.
Ο Γκάμπο Μοσκότε, ένας από τους ηγέτες της φυλής. Πηγή: Simon Willis, Kagumu Adventures

Τα μέλη της φυλής αυτοαποκαλούνται προστάτες της Μητέρας Φύσης

Αποκαλώντας τους εαυτούς τους «damanas», δηλαδή προστάτες της Μητέρας Φύσης, οι Wiwa απέρριπταν τους τρόπους της σύγχρονης ζωής. Οι πνευματικοί ηγέτες διατηρούσαν τη σύνδεσή τους με τη φύση μέσω του διαλογισμού, του τραγουδιού και τελετουργιών όπως το μάσημα φύλλων κόκας. Όμως, σύμφωνα με τον Γκάμπο, οι παραδόσεις της φυλής αλλάζουν.

Πολλά μέλη της φυλής άρχισαν να θέλουν να ακούν δυτική μουσική και να απορρίπτουν την παραδοσιακή τους ενδυμασία, είπε ο γηραιός της φυλής. Έχουν υπάρξει ακόμη και περιπτώσεις μελών της φυλής που προσπάθησαν να κλέψουν το φαγητό των τουριστών.

Ο Σάιμον Γουίλις, ξεναγός, δήλωσε ότι οι συγκλονιστικές αλλαγές συνέβησαν επειδή η φυλή έχει εκτεθεί σε μια εισροή τουριστών από τη Δύση. «Θα δείτε κάποια μέλη της κοινότητας να πίνουν μπύρα, κόκα κόλα. Δεν είμαι σίγουρος πόσο βαθιά ριζωμένο είναι αυτό. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν δυτικοποιηθεί», είπε ο ξεναγός.

Η ανακάλυψη της Χαμένης Πόλης από τους αρχαιολόγους

Οι έρευνες στη ζούγκλα της Σιέρα Νεβάδα ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1982, έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη της “Ciudad Perdida” – της Χαμένης Πόλης – από τους αρχαιολόγους.

Η Χαμένη Πόλη, ένας ιερός αρχαίος οικισμός με στρώματα από πέτρινους κύκλους, δημιουργήθηκε από τον λαό Tayrona το 800 μ.Χ. – περίπου 650 χρόνια πριν από το Μάτσου Πίτσου στο Περού.

Οι Wiwa, άμεσοι απόγονοι των Tayrona, πιστεύουν ότι η Χαμένη Πόλη ήταν κάποτε το θρησκευτικό, πολιτικό και κατασκευαστικό κέντρο των προγόνων τους.

Για αιώνες, προσπαθούσαν να την προστατεύσουν από το κοινό, προτιμώντας να την κρατήσουν ως προσωπικό τους μυστικό – μέχρι που την αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι και την άνοιξαν στο κοινό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η φυλή έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Κολομβία. Έχουν δημιουργηθεί κατασκηνώσεις κατά μήκος ενός ανασκαμμένου μονοπατιού που έχει κοπεί στη μέση της ζούγκλας. Και ανάμεσα στους καταυλισμούς έχουν στηθεί καλύβες πεζοπορίας – που πωλούν τσιγάρα, αναμνηστικά, μπύρα, νερό και παραδοσιακά ρούχα των φυλών για τους τουρίστες.

Ο Σιμόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να θεσπίσει νόμους για την προστασία των ιθαγενών κοινοτήτων – όπως η καθορισμένη τιμή για τις περιηγήσεις και η άδεια να τις διεξάγουν μόνο λίγες, εξουσιοδοτημένες ομάδες.

Τα προβλήματα της φυλής

Ως μέρος της καθορισμένης τιμής, η κυβέρνηση καταβάλλει «συνεισφορές για τη συντήρηση του μονοπατιού, συνεισφορές στην τοπική αγροτική κοινότητα και συνεισφορές στην τοπική κοινότητα των αυτοχθόνων». Ο Γκάμπο δήλωσε ότι ορισμένα από τα χρήματα πηγαίνουν για την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών των μελών της φυλής. Αλλά η εισαγωγή ενός νομισματικού συστήματος έχει εισάγει μια άλλη σειρά προβλημάτων για τη φυλή.

«Καθώς η κοινότητα έχει έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον δυτικό κόσμο, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την απόκτηση χρημάτων, ειδικά τώρα που κάποιοι από αυτούς θέλουν να πάνε στην πόλη», δήλωσε ο Σάιμον Γουίλις. Και συνέχισε: «Σίγουρα έχουν επηρεαστεί από τον καπιταλισμό. Με τον καπιταλισμό και όλα όσα υπάρχουν στον δυτικό κόσμο, το να έχεις απλώς μια επιπλέον ροή εσόδων σου δίνει περισσότερες επιλογές».

Ωστόσο, τόσο ο Σάιμον Γουίλις όσο και ο Γκάμπο Μοσκότε πιστεύουν ότι οι παραδοσιακές αξίες του λαού Wiwa έχουν παραμείνει αμετάβλητες. «Οι πεποιθήσεις τους για τον φυσικό κόσμο, τον ήλιο, τα βουνά, τη θάλασσα, όλα τα φυσικά στοιχεία, είναι οι ίδιες», δήλωσε ο Simon. «Η πίστη τους στον ανδρικό και γυναικείο ρόλο στον φυσικό κόσμο παραμένει η ίδια. Οι παραδόσεις τους παραμένουν οι ίδιες».

Η πνευματική τελετή

Οι Wiwa πιστεύουν ότι το βουνό στο οποίο βρίσκεται η Χαμένη Πόλη είναι γι’ αυτούς «η καρδιά του κόσμου». Μέχρι σήμερα, διατηρούν την πεποίθηση ότι όταν η ισορροπία του βουνού σπάσει, θα σπάσει ολόκληρος ο κόσμος. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή κλείνει κάθε Σεπτέμβριο, ώστε οι Wiwa να μπορούν να κάνουν μια πνευματική τελετή για να καθαρίσουν την ενέργεια που τους έχουν φέρει οι τουρίστες – αποκαθιστώντας τη φυσική ισορροπία.

Ο Γκάμπο Μοσκότε ελπίζει ότι η φυλή δεν θα χάσει τις παραδοσιακές αξίες και πεποιθήσεις της λόγω της εκρηκτικής τουριστικής βιομηχανίας – και θέλει προστασία για τους Wiwa. «Υπάρχουν πάντα πεποιθήσεις και αξίες και σχολεία που μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις τις μισές από αυτές τις προγονικές παραδόσεις», δήλωσε ο ο Μοσκότε.

«Θέλω το κράτος και η κυβέρνηση να υποστηρίξουν την ανάκτηση και την προστασία της Σιέρα. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι μια κοσμοθεωρία και μια κουλτούρα που θέλουν και αγαπούν πολύ και εργάζονται για τη γη και τον κόσμο», τόνισε ο Γκάμπο Μοσκότε. Ο Γκάμπο Μοσκότε της φυλής παρακάλεσε την κοινότητά του να «ανοίξει τα μάτια της» και εξήγησε ότι πολύ περισσότερα μπορεί να αλλάξουν αν δεν το κάνουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου