Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές, οι γιατροί ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και κυβερνητικά μέτρα που επιδρούν αρνητικά στους ίδιους και τους ασθενείς, τα οποία διαιωνίζονται και διαβρώνουν περαιτέρω το Σύστημα.
Οι εργαζόμενοι στο «υπό διάλυση» ΕΣΥ, οι οποίοι σημειώνουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση καθιστά αδύνατη την κάλυψη των απαιτήσεων που υπάρχουν στη χώρα, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έβαλε σκοπό να επιταχύνει και να ολοκληρώσει το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
«Η υπερεργασία και εξάντληση των γιατρών έχει γίνει επικίνδυνη»
Η υπερεργασία και εξάντληση των γιατρών έχει γίνει επικίνδυνη με την λογική των υποχρεωτικών μετακινήσεων, η οποία έχει μετατραπεί σε πάγια τακτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν, κι επισημαίνουν ότι το ποσοστό υποστελέχωσης που καταγράφεται στα δημόσια νοσοκομεία είναι τρομακτικό.
Κλείνουν τα χειρουργεία στο Παίδων
Την Πέμπτη (8/2) ήλθε στο φως της δημοσιότητας ακόμα ένα περιστατικό που καταδεικνύει το βαθύτατο πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω έλλειψης γιατρών – κυρίως αναισθησιολόγων. Έτσι, τα τακτικά χειρουργεία κλείνουν.
Οι γιατροί είχαν εδώ και αρκετό καιρό καταθέσει αίτημά τους να γίνουν προσλήψεις, όμως δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Την επομένη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να ανατραπεί το κλείσιμο των χειρουργείων στο «Αγλαΐα Κυριακού». Όσον αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη και τα χειρουργεία, όμως, εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τονίζουν χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες μέρες άλλωστε, η κυβέρνηση προχωράει στην ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία με πληρωμή των ασθενών, νομιμοποιώντας το φακελάκι, όπως λέει ευθαρσώς ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης».
Κατεβαίνουν στους δρόμους οι γιατροί
Εν μέσω του χάους που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καλεί σε στάση εργασίας για την Αττική την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια, «στην υπεράσπιση του ΕΣΥ και ενάντια στις πολιτικές που το οδηγούν σε κατάρρευση».
Για την ίδια ημέρα καλεί σε απεργία και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τα αιτήματα των γιατρών για αυξήσεις στους μισθούς, για να μπει τέλος στις μετακινήσεις, για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. «Η συμμετοχή στην απεργία όλων των εργαζομένων στην υγεία και η αλληλεγγύη της κοινωνίας στην πράξη, είναι πολύ σημαντική για να ανακόψουμε τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης», τονίζεται.
Τι καταγγέλλουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι
Οι γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι μεθοδεύει το ξεπούλημα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και σημειώνουν ότι ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, ενώ έγινε φανερό πόσο απαραίτητος και σημαντικός ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, η κυβέρνηση προτίμησε αναίσχυντα να ξοδεύει δημόσιο χρήμα για να ενισχύσει τις ιδιωτικές κλινικές.
Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία ήταν τραγικές όσον αφορά τη στελέχωση, ξεκίνησε από τότε τις τακτικές του «μπαλώματος», με τις μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, για να καλύψει τα προϋπάρχοντα κενά, που ολοένα μεγάλωναν, με την κρίση του κορονοϊού, καταγγέλλουν.
Επισημαίνουν επίσης ότι σήμερα, περίπου 4 χρονιά αργότερα, η λογική των υποχρεωτικών μετακινήσεων έχει μετατραπεί σε πάγια τακτική της κυβέρνησης. Μια τακτική που, τελικά καταλήγει να χειροτερεύει σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους την κατάσταση του ΕΣΥ και να υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Αρχικά, το γεγονός πως γιατροί αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία και άλλες πόλεις, σημαίνει πως δεν μπορούν να γνωρίσουν και να αποκτήσουν καλή εικόνα των ασθενών ή να τους παρακολουθούν, έτσι ώστε να τους παρέχουν τις καλύτερες δυνατές παροχές. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξάντληση των γιατρών που υποχρεώνονται να κάνουν 10-12 εφημερίες τον μήνα ενώ παράλληλα «ταξιδεύουν» σε άλλες πόλεις για 4 έως 15 μέρες τον μήνα, έχει σαν αποτέλεσμα η ιατρική που ασκούν να καταλήγει αντικειμενικά να προκαλεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, σημειώνουν.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή»
Φυσικά, η υπερεργασία και εξάντληση των γιατρών έχει γίνει επικίνδυνη και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο περιστατικό με την αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη που κατέρρευσε από την εξάντληση μετά από 16 ώρες συνεχούς παρουσίας σε χειρουργική αίθουσα. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και οι συνέπειες που έχουν στην υγεία και την προσωπική ζωή των γιατρών, οδηγούν τους περισσότερους από αυτούς σε παραίτηση, τονίζουν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μόνο την τελευταία περίοδο είχαμε (ανάμεσα σε άλλες) την παραίτηση επιμελήτριας του νοσοκομείου Σερρών, την παραίτηση ειδικού παθολόγου του 424 και την εξαγγελία παραίτησης των δύο διευθυντών παθολόγων στο νοσοκομείο Σερρών. Έτσι, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις τελικά δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα κενά, που η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει με προσλήψεις και με μόνιμες θέσεις εργασίας. Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης (4η ΥΠΕ) στην παθολογική κλινική της Ξάνθης δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος!
«Οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας»
Στις αρχές του χρόνου, 65 παθολόγοι δημόσιων νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ, υπέγραψαν καταγγελία ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, εξηγώντας πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική. Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο οι γιατροί αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία οργανώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάρρευση του ΕΣΥ, υπογραμμίζουν. Ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των υγειονομικών, αλλά και η ενεργή στήριξη από όλη την κοινωνία, γιατί διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, καταλήγουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου