Συμβουλές και tips για την προετοιμασία του λάχανου
προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή λαχανοντολμάδων.Όποιο είδος λαχανοντολμά και αν θελήσετε να φτιάξετε, είτε είναι με ρύζι και κιμά είτε μπακαλιάρο είτε νηστίσιμος και vegan, καλό είναι να επιλέξετε ένα μεγαλούτσικο και «αφράτο» λάχανο. Μεγαλούτσικο γιατί, καθώς προχωράμε στο κέντρο του λαχανικού, τα φύλλα μικραίνουν, οπότε σε ένα ήδη μικρό λάχανο μπορεί να μη βολεύουν πια για τύλιγμα. Και «αφράτο» για να «μαδιέται» ευκολότερα -δηλαδή τα φύλλα του να είναι σχετικά χαλαρά μεταξύ τους.
Πώς ετοιμάζουμε το λάχανο για να γεμίσουμε τα λαχανόφυλλα
Τα φύλλα του λάχανου, πριν γεμιστούν ένα ένα και τυλιχτούν με τη γέμιση της επιλογής μας, θα πρέπει να ζεματιστούν για να είναι εύκαμπτα και να καθαριστούν από τυχόν σκληρά τμήματα που θα σταθούν εμπόδιο στο τύλιγμα.
Πώς γίνεται το καθάρισμα και ζεμάτισμα
Το στάδιο αυτό, που στις περισσότερες συνταγές συνοψίζεται με τη φράση «καθαρίζετε και ζεματίζετε τα λαχανόφυλλα», έχει ως εξής:
Πλένετε το λάχανο και το τοποθετείτε στην επιφάνεια κοπής ή σε σουρωτήρι στο νεροχύτη με τη βάση του προς τα πάνω.
Αφαιρείτε με ένα μαχαίρι το μίσχο του (το σκληρό κομμάτι κοτσανιού που φαίνεται στη βάση, στο οποίο καταλήγουν τα φύλλα) κόβοντάς τον γύρω γύρω και τραβώντας τον.
Βάζετε το λάχανο να βράσει με την τρύπα που δημιουργήσατε προς τα κάτω μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.
Μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα φύλλα και να ξεκολλάνε το ένα από το άλλο με ένα απλό τράβηγμα, αφαιρούμε τα πρώτα και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το βράσιμο -αν χρειάζεται, ώστε να ξεκολλήσουμε και τα υπόλοιπα.
Τα λαχανόφυλλα έιναι έτοιμα για να φτιάξουμε λαχανοντολμάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου