Υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέστειλαν οι αγρότες αργά το βράδυ
Στην επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγρότες περιλαμβάνουν όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.
Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.
Αναλυτικά η επιστολή τους:
«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».
Νέα μπλόκα από τους αγρότες
Νωρίτερα, τους συντονισμένους αποκλεισμούς στην Εθνική οδό ξεκίνησαν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, κλιμακώνοντας τον αγώνα και την πίεση προς την κυβέρνηση, στην οποία δίνουν προθεσμία τριών ημερών για να δώσει απαντήσεις στα βασικά τους αιτήματα. “Ναι στο διάλογο με ανοιχτούς δρόμους” είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες. “Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του“, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι.
Οι αγρότες πήραν θέση μάχης σε κομβικές οδικές αρτηρίες και προχώρησαν συντονισμένα σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων. Μετά τους συμβολικούς αποκλεισμούς που έγιναν νωρίτερα το μεσημέρι σε Αλμυρό, Μάλγαρα, Αχαΐα, Θεσπρωτία και το νέο μπλόκο στην Εθνική Οδό στην Αταλάντη, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Στεφανοβίκειο, με τον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού και στην Καρδίτσα, στον αυτοκινητόδρομο Ε65.
Επίσης, οι αγρότες έστησαν μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα. Αγροτικά μπλόκα στήθηκαν και στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Επίσης, στη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες.
Μικρής έκτασης ένταση σημειώθηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς και αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί για έκτη μέρα στο μπλόκο Σελινούντα στην Αιγιάλεια. Ακολούθησε πορεία με πανό, με τους αγρότες να επιχειρούν να κλείσουν και την Ολυμπία Οδό, βρίσκοντας όμως στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις που θέλησαν να τους αποτρέψουν. Εκεί, προκλήθηκε ένταση με αλληλοσπρωξίματα, ενώ μια γυναίκα έπεσε στο οδόστρωμα, χωρίς να τραυματιστεί. Οι αγρότες κατάφεραν να περάσουν το αστυνομικό μπλόκο, βγήκαν στη νέα εθνική οδό και προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό, με συνέπεια η Αστυνομία να υποχρεωθεί να διακόψει την κυκλοφορία στο ύψος των διοδίων του Ελαιώνα, στο ρεύμα προς Πάτρα.
Νωρίτερα, οι αγρότες επιχείρησαν να βγούνε με τα πόδια και με τρακτέρ στην εθνική οδό στο ύψος του Κόμβου του Πλατύκαμπου, ωστόσο εμποδίστηκαν από τον αστυνομικό φραγμό των ΜΑΤ με παρατεταγμένες κλούβες και διμοιρίες. Ορισμένοι αγρότες κατάφεραν και πέρασαν με τα πόδια από τον αστυνομικό φραγμό και συμβολικά για λίγη ώρα απέκλεισαν την εθνική οδό (ΠΑΘΕ).
Ταυτόχρονα οι αγρότες παρατάσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν και την παλιά εθνική οδό Λάρισας Βόλου ενώ άναψαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα και παλέτες στην παλιά εθνική οδό.
Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολιτικές λύσεις και να ικανοποιήσεις τα αιτήματά μας που είναι αιτήματα επιβίωσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος είπε: «Στη Νίκαια αποδείξαμε πως είμαστε ενωμένοι. Σε μια ώρα το αίτημά μας να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό, θα βρίσκεται στο γραφείο του».
«Η απόφαση να στείλουμε στον πρωθυπουργό συγκροτημένα τα αιτήματα με μία επιτροπή ολιγομελή, η οποία και αυτή θα είναι έτοιμη το απόγευμα, νομίζω ότι το προσκλητήριο και η επιθυμία και του πρωθυπουργού και η δικιά μας να βρεθούμε λοιπόν υλοποιείται. Είπαμε ότι σε δύο μέρες, Πέμπτη βράδυ, περιμένουμε αυτό το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι μπορεί να γίνει συνάντηση» τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πλατύκαμπου, Κώστας Μητροδήμος.
Στις 5.30 το απόγευμα οι αγρότες προχώρησαν με τα πόδια στον αποκλεισμό του Ε65 στην Καρδίτσα.
Στο μεταξύ, την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ. της ΠΑΘΕ έκλεισαν οι αγρότες του Κάστρου Βοιωτίας και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία. Ήδη η Τροχαία έχει κάνει εκτροπή στην κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.
Σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, πρoχώρησαν οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού, στις 3 μετά το μεσημέρι και για λίγη ώρα, ενώ είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.
Είμαστε εδώ για μια ακόμη φορά στο πλαίσιο της πανελλαδικής κλιμάκωσης, διότι αυτά που μας έδωσε η κυβέρνηση είναι «ασπιρίνες», «ψίχουλα» και δεν μας ικανοποιούν, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας.
Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα αιτήματά μας, έχει τρεις μέρες να μας δώσει απαντήσει. Μέχρι τότε εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Κλείνουμε εθνικές οδούς, σύνορα, τελωνεία 5 με 7 το απόγευμα κάθε μέρα» τόνισε ο Αθανάσιος Βασιλακάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξάνδρειας; Ημαθίας.
Στο μεταξύ, για το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας».
Στο συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.
Νωρίτερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες. Τονίζεται ότι αντίστοιχη κινητοποιήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αύριο, όπως έχουν ήδη προαποφασίσει οι συμμετέχοντες στα μπλόκα.
Στον κόμβο των Μουδανιών, επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο δεν προτίθεται να κάνουν κάποια κινητοποίηση σήμερα. Ωστόσο, έχουν ήδη προαποφασίσει στη γενική τους συνέλευση ότι θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό αύριο από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και σήμερα σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και χθες.
Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε επίπεδο αγροτικών κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε χθες στην Νίκαια της Λάρισας. Σε αυτήν, υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ. Βέβαια, έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και αύριο ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα παύσουν και τις κινητοποιήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες στο μπλόκο της Λαμίας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Εύβοιας καλούν σε πανευβοϊκό συλλαλητήριο για αύριο Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα.
Στα φανάρια του κόμβου της Δυτικής Αχαΐας επί της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, κλιμακώνοντας της κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, καλούν σε σύσκεψη σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο χώρο της συγκέντρωσης, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη συνέχιση της κινητοποίησής τους και με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μηχανήματα, στα Καμίνια, της ίδιας εθνικής οδού.
Μπήκαν στην Εγνατία
Στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.
Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 το πρωί και διέσχισαν ολόκληρη την πόλη. Η μηχανοκίνητη πορεία, που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατέληξε στο λιμάνι όπου παρατάχθηκαν όλα τα οχήματά τους στον δρόμο.
Είναι κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και παραγωγοί του νομού Θεσπρωτίας, οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.
Την ιδια ώρα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στο ύψος του Αγρινίου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
«Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους» το μήνυμα της κυβέρνησης
Με ελαφρά πιο σκληρή «γραμμή» έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συγκέντρωση πολιτών στο Χαϊδάρι, την ώρα που οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ για κάθοδο στην Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι «ανοιχτός διάλογος γίνεται με ανοιχτούς δρόμους», συμπληρώνοντας ότι «κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» λέγοντας, μάλιστα ότι δεν πρέπει κάποιος πολίτης να αισθάνεται «ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».
Ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει η κυβέρνηση αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη εκπροσώπηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πάντως ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κοστολογημένα και θα εφαρμοστούν άμεσα. “Ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα” τόνισε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης.
Πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. “Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία. Έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα” τόνισε ο υπουργός.
Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να κυριαρχούν σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη – στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το «Σκάι» – αναγνώρισε εν πρώτοις ο κ. Κοντογεώργης ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου πραγματικά δεν μπορεί να υποτιμάται το πλαίσιο διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου ευρύτερα, όχι μόνο στη χώρα μας». Υπάρχει, άλλωστε, η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμπλήρωσε και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει καταβάλει και καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού κόσμου – και αυτό αφορά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες με ανακοίνωση του πρωθυπουργού». Όπως όμως είπε και ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ο Θ. Κοντογεώργης, «είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους».
Στο μπλόκο στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού ο Αυγενάκης
Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο του Μοναστηρίου στο Δομοκό το απόγευμα της Τετάρτης (7/2). Ο υπουργός συμμετείχε στη συνέλευση των αγροτών του Μπλόκου στο πολιτιστικό κέντρο στο Νέο Μοναστήρι. Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ.
Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:
• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel
• Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ
• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
• Οι καλλιέργειες σταφυλιού, ροδακίνου και ακτινιδίου και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών – θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.
Σε ερώτηση για την απομάκρυνση από χωράφια φερτών υλικών, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι έχει λάβει την πρότασή τους, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της λύσης από την ΕΕ, γιατί για κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται είναι υπό τον έλεγχο της Ευρώπης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως συνέβη με το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικόπρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ διαχρονικά ήταν και θα είναι στο πλευρό αγροτών. Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ επανέλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ και να προωθηθεί το αίτημα για αναθεώρηση πιο δυναμικά. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή δεν είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος είπε χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη αλλαγής σε κομβικά σημεία της ΚΑΠ που «τρέχει». Είμαι αισιόδοξος για τις αλλαγές που θα γίνουν, είπε.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύσκεψη των εμπελκομένων υπουργών με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας για τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Λάρισα. Στη σύσκεψη ο ΥπΑΑΤ κάλεσε και αντιπροσωπεία των παραγωγών του Δομοκού.
Εξερχόμενος από τη συνέλευση των αγροτών στο Νέο Μοναστήρι ο ΥπΑΑΤ δήλωσε:
«Γιατί να μην τους δω (τους αγρότες), άλλωστε υποχρέωσή μου είναι και το έκανα και με μεγάλη χαρά διότι όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαφορά σημεία και συνομιλεί με αγρότες. Και μάλιστα θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την πρόταση να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση. Να είναι 10,15,20 άτομα αντιπροσωπεία, ευχαρίστως να συναντηθούμε άμεσα γιατί τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές. Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου