Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 22, 2024

Σας γράφω απ’ την Ουκρανία

Οι Ουκρανοί πολίτες δίνουμε τις ζωές μας για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Περιμένω να με καλέσουν να πολεμήσω σύντομα, γι’ αυτό ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν τη θλιβερή επέτειο για να σου πω πως η ελπίδα μας για το μέλλον σβήνει. Είμαστε κουρασμένοι και τρομοκρατημένοι. Μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι στα όπλα του Πούτιν, αλλά κοντεύει να νικήσει καταστρέφοντας ολοσχερώς την οικονομία μας. Αλλά οι ηγέτες της G7 σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν παγωμένα κρατικά κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, αξίας σχεδόν 300 δισ. ευρώ, για να στηρίξουν την Ουκρανία. Η συνάντηση πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή γι’ αυτό ένωσε τη φωνή σου για να τους φωνάξουμε πως η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά τους!
 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες, φίλοι,
Ονομάζομαι Ολεξάντερ* κι είμαι απ’ την Ουκρανία. Σύντομα αναμένω να με στρατολογήσουν. Σήμερα σας γράφω για να μοιραστώ μαζί σας τον πόνο αλλά και την ελπίδα.

Έχουμε εξουθενωθεί. Φοβόμαστε πως χάνουμε τη διεθνή προσοχή, πως ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει γι’ αυτόν τον πόλεμο. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε πως ό,τι ξεκίνησε στην Ουκρανία θα συνεχίσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κι αυτό περιλαμβάνει οικονομικό πόλεμο. Το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας κοντεύει ήδη το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, κι αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ποιος θα το πληρώσει; Η Ουκρανία ποτέ δεν θα τα καταφέρει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες; Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι; Ο Πούτιν ελπίζει πως το χρέος θα μας παρασύρει όλους.

Αν όμως κάναμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει για τη ζημιά που έχει κάνει;

Σχεδόν 300 δισ. ευρώ σε παγωμένα ρωσικά κρατικά κεφάλαια απλά κάθονται σε τράπεζες της Δύσης. Οι G7 σκέφτονται αυτή τη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν το μέλλον της Ουκρανίας.

Αυτά τα χρήματα θα άλλαζαν τα πάντα για εμάς. Αλλά Γερμανία, Γαλλία κι Ιταλία διστάζουν. Γι’ αυτό σε παρακαλώ ένωσε τη φωνή σου για να ζητήσουμε απ’ τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν το σωστό.

 Υπόγραψε τώρα!





Οι πολίτες της Ουκρανίας χάνουμε τις ζωές μας επειδή ο Πούτιν αποφάσισε πως δεν πρέπει να υπάρχουμε ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είπε στην ομιλία του την παραμονή της εισβολής.


Καμιά και κανείς δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα να υπάρχει. Είναι εντελώς λάθος. Ο ουκρανικός λαός μάχεται γιατί πιστεύουμε πως αξίζει να θυσιαστούμε για την ελευθερία μας, την ύπαρξή μας.


Αλλά ενώ δίνουμε τις ζωές μας, δεν υπάρχει κανείς να καλύψει σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για ανασυγκρότηση. Αυτό δεν αφήνει πολλές επιλογές στην Ουκρανία για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, πέρα απ’ το να πέσουμε στα χέρια της Ρωσίας, ή να στηριχτούμε στους Ευρωπαίους κι Αμερικανούς φορολογούμενους. Αλλά αυτά τα παγωμένα κεφάλαια είναι μια τρίτη επιλογή.


Αυτό το πλάνο θα λειτουργήσει μόνο αν όλες οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνήσουν. Γι’ αυτό σε παρακαλώ λάβε μέρος και μαζί θα ζητήσουμε από Γερμανία, Γαλλία κι Ιταλία να αρπάξουν την ευκαιρία για να στηρίξουν το μέλλον της Ουκρανίας!




Δεν γνωρίζουμε πάντα αν οι φωνές μας ακούγονται, ή αν έχουν σημασία για ανθρώπους εκτός Ουκρανίας. Αλλά τα μέλη του Avaaz σ’ όλο τον κόσμο μας έχετε στηρίξει απ’ την πρώτη μέρα της εισβολής, κάνοντας δωρεές για να βοηθήσετε τους τραυματίες, πιέζοντας για τη δίωξη του Πούτιν και βοηθώντας να γίνει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να κερδίσει χρήματα απ’ το πετρέλαιό της. Σήμερα μπορείς να σταθείς και πάλι στο πλευρό μας. Θα μας βοηθήσεις να βρούμε την ελπίδα;


Με ακλόνητη αποφασιστικότητα,
Olexander κι όλη η ομάδα του Avaaz


*Αλλάξαμε το όνομα του Ολεξάντερ για να προστατέψουμε την ταυτότητά του στα πλαίσια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου