Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 04, 2024

Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι κορυφαίοι πολεμıστές – Ο πραγματικός λόγος

Ο στρατός των Σπαρτιατών είχε τη φήμη του κορυφαίου ανάμεσα στις πόλεις-κράτη της Ελλάδας

Ηηρωική θυσία των 300 του Λεωνίδα στη Μάχη των Θερμοπυλών έδωσε στους Σπαρτιάτες πολεμιστές το διαβατήριο για την αιωνιότητα. Ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις-κράτη με τους δυνατούς στρατούς, η Σπάρτη αναγνωρίστηκε ως η πιο ισχυρή σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας ακόμα και σήμερα τη λέξη «Σπαρτιάτης» συνώνυμη ενός τρομερά ικανού, επιδέξιου μαχητή, που δεν φοβάται τον πόνο και τον φόβο.


«Και άλλες πόλεις είχαν εξαιρετικούς στρατούς. Η Σπάρτη όμως αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους ως η καλύτερη», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαίας και μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Stetson Κίμπερλι Ρέιτερ στο ειδικό αφιέρωμα του History.com στους Αρχαίους Σπαρτιάτες πολεμιστές.


Τι ήταν όμως εκείνο που τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους άλλους μαχητές. Γιατί ο στρατός της Σπάρτης προκαλούσε δέος; Οι ερευνητές συγκλίνουν και ξεκινούν την αιτιολόγησή τους, από την «Αγωγή», το περίφημο εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης που χρησιμοποιούσε σκληρές και μερικές φορές ακραίες μεθόδους ώστε να προετοιμάσει τα αγόρια να γίνουν Σπαρτιάτες πολίτες και στρατιώτες. Χαρακτηριζόταν από σκληρή πειθαρχία και υπακοή στους νόμους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου