Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 27, 2024

«ΠΕΤΑΞΑΝ την τέφρα των νεκρών μας!» ΒΟΜΒΑ από μητέρα θύματος για τα Τέμπη...

 

Ο Άρειος Πάγος ζητά τώρα να ερευνηθούν οι καταγγελίες

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε εκδήλωσε για τον ένα χρόνο από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.


Στο βήμα ανέβηκε για να μιλήσει η Ελένη Βασάρα, η οποία έχασε την κόρη της, Αγάπη Τσακλίδου στην τραγωδία. Η αδικοχαμένη νεαρή φοιτούσε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα και η μητέρα της διδάσκει στο τμήμα Βιολογίας.

Την γυναίκα παρακολούθησε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα που αποτελούνταν από φοιτητές, πολίτες, συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Στο τέλος της ομιλίας της όλοι σηκώθηκαν για να την χειροκροτήσουν.
Η ομιλία
Η κ. Βασάρα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην δυσκολία να έρθει να μιλήσει, στα ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας, στους αρμόδιους για το δυστύχημα που έλεγαν μεγάλα λόγια, στην προσπάθεια για την συγκάλυψη που έγινε στον τόπο της τραγωδίας την οποία χαρακτήρισε «ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς» και για το δυστύχημα που ονόμασε «προδιαγεγραμμένο έγκλημα».

Συγκεκριμένα είπε:
«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου.

Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμη δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς.

Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά που επέστρεφαν στα σπίτια τους, στις Σχολές τους, με τον “ασφαλή” σιδηρόδρομο, που μέχρι τότε μας άφηναν να πιστεύουμε, μεταφορικό μέσο. Μεταξύ των θυμάτων 16 φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ. Αρκετοί από τους 180 τραυματίες, ήταν βαριά τραυματισμένοι. Ο Γεράσιμος, ο 20χρονος φοιτητής από τον Βόλο δίνει ακόμη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ένα χρόνο μετά βρίσκεται σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, σε κώμα. Σε δύο μέρες κλείνει ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτει 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει; Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια.
Δυστυχώς, οι παραλήπτες όλων των παραπάνω αδιαφορούσαν εγκληματικά. Αντί να πράξουν αυτό που έπρεπε, πληρώνονταν. Σκεπτόμενοι επί του πονηρού μάλιστα παραπληροφορήσαν, αφήνοντας να κυκλοφορούν αφίσες του ΟΣΕ με την τηλεδιοίκηση της Ρώμης.
Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια».
Μετά την εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο όπου άφησαν λευκά λουλούδια στο μνημείο που στήθηκε για τους 16 φοιτητές του ΑΠΘ που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, διαβάστηκαν τα ονόματά τους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα Τέμπη: «Να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες»
Ένα χρόνο μετά τα Τέμπη νέα παρέμβαση πραγματοποιεί ο Άρειος Πάγος ζητώντας να μην μείνει τίποτα αναπάντητο από τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες όπως το «μπάζωμα» που έγινε στον τόπο της τραγωδίας και η παρουσία εύφλεκτων υλικών.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ερώτημα -καταγγελία συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για την πιθανή ύπαρξη εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στον χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.
Ειδικότερα, η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της, αναφέρει ότι «επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην παραγγελία της ότι «διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου