2020mag.gr
Η Θεσσαλονίκη πονάει. Θρηνεί τα θύματα του Εγκλήματος των Τεμπών. Όχι βουβά. Σήμερα στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων γυμνασίου Πανοράματος με τη στήριξη του συλλόγου γονέων 1ου & 2ου δημοτικού μίλησε η Μαρία Καρυστιανού. Το Πανόραμα θρηνεί 7 ζωές.
Στο γεμάτο Δημαρχείο, γεμάτο ανθρώπους και φόρτιση μίλησαν οι γονείς θυμάτων Μαρία Καρυστιανού και Γιώργος Τσακλίδης.Η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος της αδιαφορίας και της κακοποίησης προς τον Έλληνα πολίτη. «Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πήραμε μεγάλη στήριξη από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ήταν συγκλονισμένοι από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δήλωσαν ότι θα είναι δίπλα μας και θα μας βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί σχετικά με το ζήτημα των Τεμπών».
Η κοινωνία είναι δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσακλίδης κατήγγειλε ότι υπήρχε επιλεκτική διαδικασία καταθέσεων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή και αυτό δεν βοήθησε στο να χυθεί άπλετο φως στην διαδικασία.
«Υπάρχουν ευθύνες πολύ ψηλά, πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος γιατί αυτό θα είναι μια απόδοση δικαιοσύνης για ολόκληρη τηn κοινωνία. Ένα χρόνο μετά έχουμε μπροστά μας το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας και την έναρξη μιας δίκης που θα κρατήσει αρκετά. Θα φωτίσουν πολλά στοιχεία μέσα από την δικογραφία και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να μπει τέλος σε αυτή την υπόθεση. Η κοινωνία είναι δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα και ξέρουμε ότι στο τέλος θα δικαιώσουμε τις ψυχές των παιδιών μας»
Θρηνούμε, επίσης, και τις χαμένες (ψευδ)αισθήσεις μας
Η Ντίνα Τσελεπή, Ψυχολόγος, Διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μέριμνα» μίλησε για το συλλογικό βίωμα:
«Αυτό που βιώνουμε είναι ένας συλλογικός θρήνος. Πάρα πολλοί ταυτίζονται, βάζουν τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους στη θέση των επιβατών του τρένου. Τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι. Θρηνούμε, επίσης, και τις χαμένες (ψευδ)αισθήσεις μας ότι ζούμε σε έναν ασφαλή κόσμο, όπου όλα μπορούμε να τα ελέγξουμε.
Όλοι εμείς που δεν ήμασταν στο τρένο έχουμε κάθε δικαίωμα να θρηνούμε, αλλά χρειαζόμαστε ψυχραιμία για να σταθούμε στις οικογένειες που έχασαν κάποιον δικό τους και στους επιζώντες. Παρά την οδύνη τους, παρά τη σημαντική απώλεια, παρά το πόσο δύσκολο είναι να βρίσκουν νόημα στη ζωή μετά την απώλεια των παιδιών τους, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων τα καταφέρνει. Δεν είναι αυτονόητο, δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι μόνο ευάλωτοι αυτοί οι άνθρωποι. Θέλει μια στάση σεμνότητας και σεβασμού στον θρήνο των ανθρώπων».
Έχε το νου σου στο παιδί
Μαθητές του Γυμνασίου, φορώντας μαύρα ρούχα και με το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Έχε το νου σου στο παιδί» να ακούγεται, ανέβηκαν στην σκηνή. Λέγοντας το καθένα μια φράση που είχε επιλέξει, έκλεισαν με μια συνολική κραυγή: «Ποτέ ξανά- δεν θα ξεχάσουμε».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Θωμάς Σιώμος, δημοσιογράφος και Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου