Σε προσωρινή ανακωχή, με χαμήλωμα τελικά των τόνων, αφού προηγήθηκε άγρια κόντρα, κατέληξαν στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα των κορυφαίων στελεχών, που τον αμφισβητούν.
Υπό το φόβο να προκύψει μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση, που όμως στην παρούσα φάση είναι αδιέξοδη και θα οδηγούσε σε ένα πολεμικό συνέδριο με απεχθή εικόνα προς την κοινωνία, οι δύο πλευρές επέδειξαν ψυχραιμία και επέλεξαν να δεσμευτούν για μία κοινή πορεία προς τις ευρωεκλογές, όπου θα γίνει ως φαίνεται το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Όπως ενημέρωσε η Κουμουνδούρου αμέσως μετά τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες και πολύωρη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, και επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».
Έτσι, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την ‘‘ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ’’».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα με τον κ. Κασσελάκη να ζητά να σταματήσει η αμφισβήτηση και να προκαλεί όσους επιθυμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας, να επιλέξουν τον αντίπαλό του και να απευθυνθούν στη βάση του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να του δοθεί καθαρή εντολή μέχρι τις εθνικές εκλογές, διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια».
Μία μεγάλη μερίδα μελών της πολιτικής γραμματείας αντέδρασε έντονα, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κανένας δεν έχει λευκή επιταγή, όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογές και απαίτησε από τον κ. Κασσελάκη να μην αιφνιδιάζει, αλλά να λειτουργεί συλλογικά.
Στο τέλος της συνεδρίασης και ενώ είχε επέλθει ένα βασικό πλαίσιο συνεννόησης, υπήρξε η έκρηξη του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω στην επιστολή, που είχε αποστείλει στα μέλη της πολιτικής γραμματείας το βράδυ της Δευτέρας. Απαίτησε δε να τεθεί η πρότασή του σε ψηφοφορία, κάτι στο οποίο αντέδρασαν πολλά μέλη του οργάνου, διαφωνώντας με μία τέτοια διαδικασία, ενώ και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε να μην επιμένει στους υψηλούς τόνους της επιστολής, αποφορτίζοντας την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι αμφισβητίες διαθέτουν αυτή τη στιγμή τους συσχετισμούς και τη δυνατότητα να θέσουν θέμα ηγεσίας, προκαλώντας την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη, αλλά ούτε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιο κέρδος από τη συνεχιζόμενη καταστροφική εσωστρέφεια, ειδικά λίγο πριν το συνέδριο. Υπό αυτή την έννοια, οι κόντρες και οι διαφωνίες ήταν μάλλον δεδομένο ότι καταλήγουν σε πρακτικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω προς το παρόν, κερδίζοντας χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου