Όλοι μας έχουμε ημέρες με μειωμένη ενέργεια, φυσικά, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι οι χρόνιες κρίσεις υποδηλώνουν πρόβλημα. «Όλοι βιώνουμε χαμηλή ενέργεια κάποια στιγμή, αλλά αν αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας ή να εμφανίζεται σε άσκοπες στιγμές, τότε ίσως χρειαστεί να εξετάσετε πιο προσεκτικά τι προκαλεί τα συμπτώματα αυτά», λέει η Dr. Karla Robinson, MD, ιατρική επιμελήτρια στο GoodRx
Ωστόσο, οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αναφέρουν ότι τα άτομα με χαμηλή ενέργεια την βιώνουν συχνά και για μεγάλα διαστήματα. «Συνήθως, μέχρι να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι έχει χαμηλή ενέργεια, τα πράγματα δεν πάνε καλά για αρκετό καιρό», λέει ο Dr. Howard Pratt, DO, πιστοποιημένος ιατρικός διευθυντής στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας της Νότιας Φλόριντα (CHI) και ψυχίατρος.
Μερικές φορές, η χαμηλή ενέργεια είναι αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας, όπως η υπνική άπνοια. Άλλες φορές, ο Dr. Pratt και άλλοι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αναφέρουν ότι οι συνήθειες μπορεί επίσης να ευθύνονται για την χαμηλή ενέργεια, με μια συγκεκριμένη να ξεχωρίζει.
Έχετε χαμηλή ενέργεια; Πώς να το αναγνωρίσετε
Η χαμηλή ενέργεια δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο στο DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών), ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν ότι τα άτομα με χαμηλή ενέργεια συχνά βιώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα.
Συμπτώματα χαμηλής ενέργειας:
- Αίσθημα κόπωσης ακόμα και μετά τον ύπνο: «Εάν έχετε μειωμένη ενέργεια, μπορεί να δυσκολεύεστε να αισθανθείτε ξεκούραστοι, ακόμη και όταν ξυπνάτε το πρωί», λέει η Dr. Robinson.
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: «Μπορεί να διαπιστώσετε ότι κοιμάστε εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στις εργασίες σας», συμπληρώνει η ίδια.
Χρόνια και επίμονη εξάντληση:
Η χαμηλή ενέργεια είναι συχνά χρόνια και επίμονη. «Συνήθως, αυτή η πτώση της ενέργειας είναι κάτι που απασχολεί πολλούς εδώ και αρκετό καιρό», αναφέρει ο Dr. Pratt. «Ένας κοινός δείκτης είναι ότι πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν κανονικά χωρίς δυσκολία στο παρελθόν, έχουν γίνει τώρα πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν».
Πώς ο κακός ύπνος εξαντλεί την ενέργεια μας
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις συνήθειες ύπνου σας. Σύμφωνα με τον Dr. Braunstein, η χειρότερη συνήθεια που απορροφά την ενέργειά σας είναι ο κακός ύπνος, δηλαδή το να κοιμάστε και να ξυπνάτε σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα.
Η Dr. Pratt συμφωνεί ότι η κακή υγιεινή ύπνου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται μόνο στις ακανόνιστες ώρες ύπνου και αφύπνισης. «[Η ποιότητα του ύπνου] σημαίνει να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο», εξηγεί η ειδικός. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, όπως τηλεόραση ή κινητά τηλέφωνα, κάτι που δυσκολεύει τον ύπνο.
Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει την ενέργειά σας, καθώς είναι λογικό να νιώθετε κόπωση αν αυτό συμβαίνει συστηματικά.
«Όταν δεν έχετε επαρκή και ποιοτικό ύπνο, το σώμα και το μυαλό σας δεν έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν, οδηγώντας σε εξάντληση», εξηγεί ο Dr. David Cutler, πιστοποιημένος γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Η συνεχής κακή ποιότητα ύπνου είναι εύκολο να μας παρασύρει, καθώς συχνά παίρνουμε τα κινητά μας στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουμε ποτέ ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα, με υπερβολικό ύπνο ή νύστα όλη την ημέρα», τονίζει ο Dr. Pratt.
Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα ύπνου (και την ενέργειά σας)
Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου δεν σημαίνει απλώς να κοιμάστε περισσότερες ώρες. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου που ευθυγραμμίζεται με τον κιρκαδικό ρυθμό σας, τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, σύμφωνα με τον Dr. Pratt.
«Όταν δεν κοιμόμαστε και δεν ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, διαταράσσουμε τον κιρκαδικό μας ρυθμό», εξηγεί ο Dr. Pratt. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:
- αποσυντονισμό,
- δυσκολία στον ύπνο και
- χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για να διατηρήσετε έναν υγιή κιρκαδικό ρυθμό, φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές οθόνες πριν από τον ύπνο:
- Εκτός από τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο. Μελέτη του 2020 έδειξε ότι άτομα που μείωσαν τον χρόνο χρήσης κινητού πριν τον ύπνο για ένα μήνα, βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους. Παρόμοια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η χρήση κινητού πριν τον ύπνο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κακού ύπνου.
- «Το scrolling στο κινητό σας όταν έχετε σβήσει τα φώτα μπορεί να δυσκολέψει πολύ τον ύπνο», εξηγεί η Dr. Robinson. «Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες στέλνει σήματα στον εγκέφαλο να παραμείνει σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα το περιεχόμενο που βλέπετε μπορεί να σας εμποδίσει να χαλαρώσετε».
- Αυτό το μοτίβο διαταράσσει τον ύπνο σας, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας την επόμενη μέρα. «Με την πάροδο του χρόνου, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας στην εργασία και τις άλλες δραστηριότητες, καθώς και τη γενικότερη υγεία μας», τονίζει ο Dr. Pratt.
Συμβουλή: Απενεργοποιήστε το κινητό σας πριν τον ύπνο ή αφήστε το να φορτίσει σε σημείο μακριά από το κρεβάτι σας, ώστε να αποφύγετε τον πειρασμό να το χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα φορτίσετε τόσο το κινητό σας όσο και τον εαυτό σας!
Άλλοι λόγοι που έχετε έλλειψη ενέργειας
Η κακή ποιότητα ύπνου δεν είναι, φυσικά, ο μοναδικός λόγος που νιώθετε χαμηλή ενέργεια. Μερικοί άλλοι πιθανοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
- Αφυδάτωση
- Διατροφικές συνήθειες
- Άγχος
Αφυδάτωση
Ο Dr. Braunstein τονίζει ότι η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ο Dr. Pratt συμφωνεί πως η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο συνιστά να αποφεύγετε να πίνετε όλη την ημερήσια πρόσληψη υγρών σας λίγο πριν τον ύπνο.
«Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας υπόψη σας ότι η μεγαλύτερη ποσότητα δεν πρέπει να καταναλώνεται λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να σας ξυπνήσει για να πάτε στην τουαλέτα», συμβουλεύει ο Dr. Pratt.
Διατροφικές συνήθειες
Ο Dr. Braunstein επισημαίνει ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, μειώνοντας έτσι την ενέργειά σας. Αλλά και η ποιότητα των τροφών που τρώτε παίζει ρόλο. «Η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθροί», αναφέρει ο Dr. Cutler. «Οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά παρέχουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, οδηγώντας σε έλλειψη ενέργειας». Η Dr. Robinson συνιστά την κατανάλωση:
- φρούτων,
- λαχανικών και
- δημητριακών ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,
όσο πιο συχνά γίνεται για να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
Άγχος
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε αρνητικά ή να κοιτάζετε το ταβάνι ανησυχώντας για όλα όσα πήγαν στραβά σήμερα και θα μπορούσαν να πάνε στραβά αύριο; Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό πιθανότατα επηρεάζει την ενέργειά σας. «Τα υψηλά επίπεδα άγχους ή το χρόνιο άγχος μπορεί να σας εξαντλήσουν πνευματικά και σωματικά, ακόμα και όταν δεν διαταράσσουν τον ύπνο σας», εξηγεί ο Dr. Cutler. «Ο συνεχής προβληματισμός και η ένταση μπορούν να απορροφήσουν την ενέργειά σας με την πάροδο του χρόνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου