Ένα νεκροταφείο παιδιών που χρονολογείται πριν από 2.700 χρόνια
ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Τένεδο.Η Τένεδος έχει σπουδαία στρατηγική θέση, ανάμεσα στη Λήμνο και τα μικρασιατικά παράλια και σε απόσταση 12 μιλίων από την είσοδο των ακτών του Ελλησπόντου. Κατά τον Τρωικό Πόλεμο, η Τένεδος ήταν προσωρινό αγκυροβόλιο των Ελλήνων, όταν προσποιήθηκαν πως έλυσαν την πολιορκία της Τροίας.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Τένεδος αποικίστηκε από Αιολείς, ενώ μετά την Ιωνική Επανάσταση, το 492-479 π.Χ., το νησί καταλήφθηκε απ’ τους Πέρσες, όπως και πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά και παράλιες ιωνικές πόλεις.
Τα ευρήματα των ανασκαφών
Το 2023, στη διάρκεια ανασκαφών, αποκαλύφθηκαν πολλοί παιδικοί τάφοι στην περιοχή της νεκρόπολης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ακολουθούνταν διαφορετικές ταφικές τελετές. Τα παιδιά θάβονταν μαζί με τα ταφικά τους αντικείμενα, σε ταφικούς πίθους, αμφορείς και σε πέτρινους τάφους.
Τάφος μέσα σε τάφο
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα των παιδικών τάφων ήταν ένας κυβικός τάφος του 6ου αιώνα, μέσα στον οποίο ήταν τοποθετημένος ένας άλλο τάφος του 4ου αιώνα.
Έξι ομοιώματα από κεραμίδι και μία παραμάνα από μπρούντζο, σε σχήμα από πέταλο, ήταν επίσης τοποθετημένα στον τάφο.
Τα αγαλματίδια αναπαριστούν δύο χορευτές που φορούν στο κεφάλι τους φρυγικά καλύμματα. Ένα απ’ αυτά τα ομοιώματα, απεικονίζει μία γυναικεία μορφή που παίζει έγχορδη λύρα, ενώ άλλες τρεις γυναίκες, είναι ντυμένες με ανατολικές φορεσιές και παραπέμπουν σε λατρευτικές τελετές του θεού Διόνυσου.
Τα αγαλματίδια υποβλήθηκαν σε διεργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, τα ευρήματα παραδόθηκαν στο Μουσείο της Τροίας.
Άγνωστα έως τώρα αρχαιολογικά δεδομένα
«Μελετήθηκε ιδιαίτερα η, άγνωστη στην αρχαιολογική βιβλιογραφία, περιοχή της νεκρόπολης. Μέχρι τότε, το μόνο που ήταν γνωστό, ήταν ότι η περιοχή λειτουργούσε ως παιδικό νεκροταφείο. Ανάμεσα στους τάφους που αναγνωρίστηκαν, καταγράφηκε και η ταφική κατασκευή «πίθος», που είναι ένα κουβούκλιο σ’ ένα άλλο κουβούκλιο, μία ανακάλυψη που προσφέρει άγνωστα έως τώρα, αρχαιολογικά δεδομένα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής.
Ταφικά έθιμα
Ο πρώτος χώρος ταφής στην περιοχή, δημιουργήθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και, ύστερα από μία περίοδο 200 χρόνων, τον 4ο αιώνα, δηλαδή, στην Ύστερη Κλασική Περίοδο, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο σημείο ταφής.
Εξετάζοντας τα γενικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων, ο τρόπος ένδυσης, τα μοτίβα των θεών, μαρτυρούν τις κυρίαρχες πεποιθήσεις και τον ιδιαίτερο σεβασμό για τα παιδιά που πέθαιναν, θεωρώντας ότι πλησιάζουν τον θεό. Εξετάζοντας τα χειροτεχνήματα από ιστορική άποψη, από τα στιλιστικά γνωρίσματα και τις αναλογίες, συμπεραίνεται ότι αυτά κατασκευάστηκαν πριν από 2.700 χρόνια και συνόδευαν τα παιδιά στον τάφο τους.
Τα ενδυματολογικά στοιχεία παραπέμπουν στον Φρυγικό Πολιτισμό και τη λατρεία της Κυβέλης και του Διονύσου. Απ’ τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτή ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία, ειδικά κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. στη Νεκρόπολη της Τενέδου. Τα τυπολογικά γνωρίσματα των χειροτεχνημάτων, προσφέρουν σημαντικά δεδομένα για την κατανόηση των πολιτισμικών στοιχείων της Νεκρόπολης της Τενέδου στη διάρκεια της Ύστερης Κλασικής Περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου