Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 30, 2024

Καρδίτσα: 400 ζωές σε αναμονή στον Βλοχό 7 μήνες μετά τις κακοκαιρίες – «Δεν μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας» – ΦΩΤΟ

«Σβησμένος» από τον χάρτη παραμένει ο Βλοχός Καρδίτσας, σχεδόν 7 μήνες  μετά τις φονικές πλημμύρες «Daniel» και

«Elias». Οι περίπου 400 κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τα οποία βρίσκονται εκτός, μέχρι και σήμερα. Τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο χωριό που «βυθίστηκε» στη λάσπη, με τις ζωές των οικογενειών να έχουν μπει σε αναμονή.


Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

 Οι εικόνες από την περιοχή, είναι μία δυνατή «γροθιά στο στομάχι». Όσοι κάτοικοι του Βλοχού, επιχειρούν να «ξαναχτίσουν» την ζωή τους στον τόπο τους 7 μήνες μετά τις σαρωτικές κακοκαιρίες, ακόμη βγάζουν τα πράγματά τους από τα λασπωμένα σπίτια τους και στοιβάζουν το βίος τους στα πεζοδρόμια ή στις αυλές τους. Τα χωράφια τους είναι μη καλλιεργήσιμα, και οι κάτοικοι αγωνιούν για κάθε επόμενη ημέρα. Κάτω από τις λάσπες που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες, κρύβονται ανθρώπινες περιουσίες και ιστορίες που προκαλούν μόνο σφίξιμο στην καρδιά.

Ο Βλοχός μέχρι και σήμερα, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με το σκηνικό που δημιούργησαν οι πλημμύρες, να είναι τρομακτικό. Οι πόρτες των σπιτιών παραμένουν ορθάνοιχτες, όπως και τα παράθυρα, προκειμένου να στεγνώσει η λάσπη, η οποία είναι και η μόνη που κατοικεί πλέον. Προσωπικά αντικείμενα όπως φωτογραφίες σε κάδρα, παπούτσια, λασπωμένα βιβλία, θρησκευτικές εικόνες και λογαριασμοί αποτελούν απομεινάρια μίας καθημερινότητας που ανήκει στο παρελθόν.

 

«Είναι λες και έχουν περάσει 100 χρόνια από την τελευταία φορά που ζούσε κάποιος εδώ»

«Δεν μπορούμε να πάμε να μείνουμε στα σπίτια μας δυστυχώς. Πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσουν από τις λάσπες… να τα βάψουμε, να αρχίσουμε από το “νέο απόλυτο μηδέν”, γιατί στο μηδέν, βρισκόμασταν ήδη. Όταν κυκλοφορείς το βράδυ, θυμίζει ταινία τρόμου. Βλέπεις τα σπίτια με ανοιχτές πόρτες, σπασμένα τζάμια και παντζούρια. Όλα τα σπίτια στο χωριό μας ήταν πάντα περιποιημένα, γεμάτα αυλές με πράσινο. Τώρα, είναι λες και έχουν περάσει 100 χρόνια από την τελευταία φορά που ζούσε κάποιος εδώ. Μου προκαλεί μεγάλη λύπη, πόσω μάλλον όταν βλέπω πως και στο μοναδικό δημοτικό-νηπιαγωγείο που είχαμε και φοιτούσαν 28 μαθητές, είναι άδειο» αναφέρει στο enikos.gr, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Βλοχού, Γιάννης Κούκας.

«Φανταστείτε σε ένα σπίτι, να έχουν μείνει μόνο 4 τοίχοι, κι αυτοί να είναι γεμάτοι λάσπες»

Σύμφωνα με τον κ. Κούκα, μονάχα 5 οικογένειες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιστρέψουν στο χωριό και να μείνουν στα σπίτια τους. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι, έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν στις γύρω περιοχές, όπως στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, ενώ μερικοί από αυτούς φιλοξενούνται ακόμη σε φίλους και συγγενείς.

«Φανταστείτε σε ένα σπίτι, να έχουν μείνει μόνο 4 τοίχοι, κι αυτοί να είναι γεμάτοι λάσπες. Οι ζημιές είναι τεράστιες και η οικονομική καταστροφή μεγάλη. Δεν νομίζω να μπορεί ο καθένας να δώσει μερικές χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει την οικία του από την αρχή, μετά και από την οικονομική καταστροφή που έχει ήδη υποστεί. Ωστόσο, άμα θέλουμε να επιστρέψουμε στο χωριό μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θα πρέπει να φτιάξουμε τα σπίτια μας με όποιον τρόπο μπορούμε, ή να φύγουμε οριστικά».

Όταν είχαν πέσει τα νερά από τις σαρωτικές πλημμύρες, το πρώτο φως της ημέρας είχε αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Βλοχού -τότε- ήταν αρνητικοί στο να μείνουν στο χωριό, και έλεγαν “δεν θέλω να ξαναγυρίσω”, σύμφωνα με τον κ. Κούκα. «Όταν όμως μένεις μακριά από το σπίτι σου και τον τόπο σου τόσο καιρό, το συναίσθημα νικάει κάποιες φορές. Σε κάνει να επιστρέφεις. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο και δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν από την αρχή. Τα χωράφια είναι ακόμη μη καλλιεργήσιμα, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά αρδευτικά κανάλια, μηχανήματα, τα πάντα. Αν είχαν γίνει σωστά τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν θα είχαμε αυτή τη ζημιά. Τώρα, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να επανέλθουμε, ακούμε θεωρίες και τρόπους αντιμετώπισης. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά, εάν η Περιφέρεια είχε κάνει σωστά την δουλειά της, και το λέω κατηγορηματικά αυτό».

«Να μας πει η Πολιτεία εάν θα γίνει μετεγκατάσταση ή όχι»

Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας του Βλοχού, είχε γίνει μία πρόταση από τον δήμο για μετεγκατάσταση, με 115 οικογένειες να τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης, ενώ 91 κατά, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει αποφασιστεί η επόμενη κίνηση.

«Αυτό που ζητάμε και πρέπει να ξέρουμε είναι αν θα γίνει η μετεγκατάσταση ή όχι. Αν δεν γίνει, να πάρουμε την αρωγή για να φτιάξουμε τα σπίτια μας. Οι κανονικοί ρυθμοί στο χωριό δεν μπορούν να έρθουν από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά η Πολιτεία οφείλει να μας ενημερώσει για την απόφασή της, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δεν γίνεται να είμαστε άλλο στάσιμοι. Ο Βλοχός έχει την εικόνα εγκατάλειψης, και για αυτό λέμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν γίνεται να είμαστε στον αέρα».

«Μόνο 10 οικογένειες έχουν πάρει επίδομα ενοικίου»

Την ίδια ώρα, η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει. Οι πλημμυροπαθείς του Βλοχού, πραγματοποιήσαν πριν από μερικές ημέρες κινητοποίηση πάνω στην γέφυρα του ποταμού, ενώ η καμπάνα του χωριού χτυπούσε πένθιμα.

Ο κ. Κούκας τονίζει στο enikos.gr, πως μόνο 10 οικογένειες έχουν πάρει επίδομα ενοικίου ενώ οι υπόλοιπες δεν πήραν τίποτα. «Παράλληλα, έρχονται λογαριασμοί ρεύματος ενώ δεν κατοικεί κανείς στα σπίτια, από την στιγμή που δόθηκε και πάλι το ρεύμα. Ο “έναντι” έρχεται με ποσά 200-300 ευρώ, σύμφωνα με το τι ξόδευαν αυτοί οι άνθρωποι νωρίτερα. Δηλαδή, μέσα σε όλη την καταστροφή, πρέπει να έχουν και αυτό στο κεφάλι τους».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου