Την εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα και την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων θερμοκρασιών, συνδέει πρόσφατη μελέτη περιβαλλοντικών επιστημόνων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξετάζοντας τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές των τροφίμων και άλλων αγαθών κάθε μήνα, σε συνδιασμό με τις θερμοκρασίες και άλλους κλιματικούς παράγοντες σε 121 χώρες από το 1996, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι «καιρικές και κλιματικές κρίσεις θα αυξήσουν το κόστος των τροφίμων κατά 1,5 έως 1,8 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως μέσα στη δεκαετία.
Τα επόμενα χρόνια η πρόσβαση στην τροφή δεν θα είναι τόσο εύκολη.
Ακόμη υψηλότερες θα είναι οι τιμές σε προιόντα που παράγονται σε ήδη θερμά κλίματα όπως η Μέση Ανατολή. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συνολικού πληθωρισμού κατά 0,8 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2035, ο οποίος θα οφείλεται αποκλειστικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται μικροί, αλλά για τις τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ που καταπολεμούν τον πληθωρισμό, είναι σημαντικοί», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μάξ Κοτζ, ειδικός επιστήμονας για το κλίμα στο Ινστιτούτο Πότσνταμ στη Γερμανία.
Κλιματικός πληθωρισμός
«Οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν επίμονη επίδραση στον πληθωρισμό», αναφέρει ο Κοτζ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα υπονομεύσει την ανθρώπινη ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη».
Μέχρι και το 2060, το μερίδιο του πληθωρισμού που προκαλείται από το κλίμα θα είναι όλο και μεγαλύτερο, με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται 2,2 έως 4,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συνολικού πληθωρισμού κατά 1,1 έως 2,2 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 40 χρόνια.
Ο Γκέρντοτ Βάγκνερ, οικονομολόγος για το κλίμα στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι αυτό που αποκαλείται «κλιματικός πληθωρισμός» είναι «πραγματικό και οι αριθμοί είναι ιδιάιτερα εντυπωσιακοί».
Ο Νότος κινδυνεύει περισσότερο
Συνήθως, όταν οι οικονομολόγοι μιλούν για τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή, αναφέρονται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας ως απάντηση στις προσπάθειες περιορισμού της θέρμανσης, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, υποστηρίζει ο Μάξ Κοτζ.
«Θα υπάρχουν αλλεπάλληλα σοκ στην παραγωγική δραστηριότητα καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα κύματα καύσωνα θα έχουν επιπτώσεις στη μείωση της γεωργικής παραγωγής. Αυτά είναι που θα έχουν παράλληλα αρνητική επίδραση και στον πληθωρισμό των τροφίμων και κατ’ επέκταση στον γενικό πληθωρισμό» αναφέρει.
Η μελέτη φέρνει ως παράδειγμα του τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον τον μεγάλο καύσωνα στην Ευρώπη το 2022 που στέρεψαν τα ποτάμια και κατέστρεψαν τα σπαρτά.
Η μεγάλη ξηρασία του 2022 προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη τη Ευρώπη, όπου τα μεγάλα ποτάμια στέρεψαν κάνοντας τις εμπορικές διαδρομές απροσπέλαστες.
«Οι προμήθειες τροφίμων μειώθηκαν με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξευτούν κατά 2/3 της ποσοστιαίας μονάδας και ο συνολικός πληθωρισμός να εκτιναχθεί περίπου στο ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας», είπε ο Κοτζ.
Οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη υψηλότερα στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και μέρη της νότιας Ευρώπης με τον Κοτζ να εκτιμά ότι η πληθωριστική πίεση στις τιμές των τροφίμων θα είναι χειρότερη στο νότο.
«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ενδέχεται να μην πληγούν τόσο σκληρά όσο ο Παγκόσμιος Νότος, ο οποίος ίσως να μην μπορέσει να το αντέξει» υποστηρίζει.
Πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου