Ο μύθος και η πορεία του καφέ στην ιστορία
Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι
φτιάχνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στην ιστορία, από το γάλα μέχρι τα λαχανικά, κάποιος έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα σκεφτόταν να ψήσει τους κόκκους. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ένας Αιθίοπας βοσκός του 9ου αιώνα ονόματι Kald.Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Kaldi παρατήρησε τις κατσίκες του να συμπεριφέρονται ακανόνιστα αφού έφαγαν κόκκινα μούρα από ένα κοντινό δέντρο. Μερικά από αυτά τα δοκίμασε ο ίδιος και σύντομα συμπεριφερόταν τόσο υπέροχα όσο το κοπάδι του. Στη συνέχεια πήγε λίγο καφέ σε ένα μοναστήρι, όπου τα διεγερτικά του αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των πολλών ωρών προσευχής προκάλεσαν ανησυχία. Ο καφές παρατήρησαν, θα πρέπει να είναι έργο του διαβόλου.
Οι μοναχοί λοιπόν πέταξαν τους κόκκους του δέντρου σε μια φωτιά για να τους καταστρέψουν, αλλά το ευχάριστο άρωμα τούς έπεισε να δώσουν στον καφέ μια δεύτερη ευκαιρία. Όπως και με το τσάι, άρχιζαν να τοποθετούν τους καβουρδισμένους κόκκους σε ζεστό νερό και έτσι γεννήθηκε ο καφές (το ρόφημα).
Σε αντίθεση με τον μύθο, πιστεύεται ότι η πρακτική της μάσησης κόκκων καφέ ως διεγερτικό υπήρχε για αιώνες πριν από την υποτιθέμενη ανακάλυψη του Kaldi. Οι άνθρωποι τους άλεθαν για να αναμειχθούν με βούτυρο και ζωικό λίπος ώστε να τους συντηρήσουν και να τους φάνε σε μακρινά ταξίδια. Είναι, θα έλεγα κανείς, ένας πρόδρομος της ενεργειακής μπάρας. Ομοίως, οι σκλαβωμένοι λαοί του Σουδάν, πιστεύεται ότι μασούσαν κόκκους καφέ για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στα δύσκολα ταξίδια τους σε εμπορικούς δρόμους.
Η ιστορία του Kaldi είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πραγματικές ιστορικές αναφορές για την κατανάλωση καφέ πραγματοποιήθηκαν πολύ αργότερα, όταν οι Σούφι στην Υεμένη άρχισαν να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να παραμείνουν σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών.
Η καλλιέργεια και το εμπόριο των κόκκων ξεκίνησε στις αραβικές χώρες τον 14ο αιώνα και εξαπλώθηκε σε όλη την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τουρκία. Λέγεται ότι δεν υπήρχε ούτε ένα φυτό καφέ εκτός της Αραβίας ή της Αφρικής μέχρι το 1600, όταν ένας προσκυνητής ονόματι Baba Budan τους πήγε στην Ινδία. Το 1616, ο Pieter van der Broeck έβγαλε λαθραία λίγο καφέ από τη Μόκα της Υεμένης και τον μετέφερε στο Άμστερνταμ. Σύντομα, οι Ολλανδοί και οι αποικίες τους, κυρίως η Σρι Λάνκα και η Ιάβα, ανέλαβαν το ευρωπαϊκό εμπόριο, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους στην Καραϊβική, τους Ισπανούς στην Κεντρική Αμερική και τους Πορτογάλους στη Βραζιλία. Ο καφές τελικά έφτασε και στην Αμερική μέσω των Βρετανών αποικιστών που έφτασαν στη Νέα Υόρκη.
Η διάδοση της δημοτικότητας του καφέ έγινε εφικτή λόγω της κοινωνικής του σημασίας. Όπως η μπίρα και το κρασί, που στο παρελθόν ήταν δημοφιλή ποτά για πρωινό, ο καφές πυροδότησε τη συζήτηση και την παρέα. Στην Αγγλία, τα μαγαζιά επέτρεπαν στους θαμώνες να αρπάξουν ένα φλιτζάνι για 1 σεντ και στη συνέχεια να συνομιλήσουν μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου