Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 22, 2024

Επικίνδυνα αφρόλουτρα: Καταγγελία στο cibum για αφρόλουτρο της AVON με τοξικό χημικό



Οι Έλληνες καταναλωτές κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να διαβάζουν τα… “ψιλά γράμματα” μετά τα δημοσιεύματα του Cibum για τοξικό χημικό που περιέχουν πολλά δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν προϊόντα για τα μαλλιά, μωρομάντηλα και κολόνιες γνωστών εταιρειών μεταξύ των οποίων Nivea, Fructis, Pantene, FA, L’oreal, Garnier, Sunsilk, Palmolive κ.α.
Φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του Cibum με το αφρόλουτρο της AVON.

Καταναλωτής από την περιοχή Κορυδαλλού Αττικής, κατήγγειλε την παρουσία του χημικού Butylphenyl Methylpropional (BMHCA ) γνωστού ως Lilial και σε αφρόλουτρο μάρκας AVON. Στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγράφεται ξεκάθαρα στο πίσω μέρος της συσκευασίας το Butylphenyl Methylpropional, της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αρώματα, κολόνιες, προϊόντα μετά το ξύρισμα, διάφορα αρωματισμένα καλλυντικά για να ενισχύσει την οσμή και να αρωματίσει την επιδερμίδα. Επίσης άλλος καταναλωτής* από την Κρήτη μας ενημέρωσε για την παρουσία του χημικού στο λάδι για μούσι HAYWKINS & Briemble – elemi & Ginseng BEARD OIL που από τη μία διαφημίζεται ότι δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα και πως δεν περιέχει paranens, χρωστικές SLS/SLES και ορυκτέλαια, από την άλλη όμως στην λίστα συστατικών του περιλαμβάνεται το Butylphenyl Methylpropional.


Ωστόσο η χρήση του BMHCA σε καλλυντικά προϊόντα έχει απαγορευτεί από την 1η Μαρτίου 2022. Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα τον Μάιο του 2019 ότι η χρήση του lilial τόσο στα καλλυντικά που ξεβγάζονται όσο και στα καλλυντικά που μένουν στο σώμα όπως κρέμες προσώπου ή σώματος, λακ, τζελ και κολόνιες «δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής». Αφού μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι είναι τοξικό για την αναπαραγωγή (στειρότητα) , επαναταξινομήθηκε ως απαγορευμένη ουσία στην ΕΕ και απαγορεύτηκε η χρήση του σε καλλυντικά. Όπως προαναφέρθηκε μπορεί να λειτουργήσει ως αλλεργιογόνο και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαίσθητα άτομα.


Στην Ιταλία σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, εντοπίστηκαν εταιρείες, οι οποίες, κατά την επιθεώρηση, επιβεβαιώθηκε ότι κατείχαν \περίπου 100 συσκευασίες αρωματοποιίας και είδη προσωπικής φροντίδας που περιείχαν την προαναφερθείσα απαγορευμένη ουσία. Τα παράνομα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων εμπορικών εγκαταστάσεων, με την επιφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας έως ότου διαπιστωθεί η ευθύνη, αφέθηκαν ελεύθεροι από την εισαγγελία του Δικαστηρίου της Macerata.

Οι μάρκες αυτές πωλούνται και στην Ελλάδα όμως οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δούν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. Μερικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν ανανεωθεί και να μην περιέχουν τη χημική ουσία.

Υπενθυμίζεται πως χθες 21/3 η ΕΕ δημοσιοποίησε νέες ανακοινώσεις για αφρόλουτρα FA και NIVEA για σαμπουάν Timotei, για κρέμα σώματος DOVE και για βαφή μαλλιών SYOSS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου