Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 28, 2024

Δημοσκόπηση IPSOS/Euronews: Μόλις 1 στους 6 Έλληνες θεωρούν προτεραιότητα τη βοήθεια στην Ουκρανία

Μόνο στην Ουγγαρία χαμηλότερα ποσοστά στήριξης - Πώς διαμορφώνεται η κοινή γνωμη στις

υπόλοιπες χώρες της ΕΕ


Μόλις το 17% των Ελλήνων θεωρεί προτεραιότητα τη συνέχιση της παροχής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ουκρανία, ενώ το 45% εκτιμά ότι το ζήτημα είναι δευτερεύουσας σημασίας, σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση της IPSOS για το Euronews.


Συνολικά οι ψηφοφόροι στην ΕΕ είναι μάλλον διστακτικοί στο να λάβουν σαφή θέση. Η πρώτη στο είδος της δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες από 18 χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτει ότι το 36% των Ευρωπαίων επιθυμεί η βοήθεια προς την Ουκρανία να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 


Το 36% το θεωρεί σημαντικό αλλά όχι προτεραιότητα, ενώ για το υπόλοιπο 27% των ερωτηθέντων αποτελεί δευτερεύον ζήτημα.



Οι απόψεις σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα, ωστόσο, διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα.

Οι ερωτηθέντες από τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές, που καλούν το επόμενο ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο ενεργό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, με το 68% των Σουηδών, το 59% των Δανών και το 57% των Φινλανδών να δηλώνουν ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, ακολουθούμενες από την Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες - 47%, 45%, 48% και 39% αντίστοιχα - θεωρούν τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύον ζήτημα.

Μόνο το 17% των Ελλήνων και το 12% των Ούγγρων πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία.



Στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, όπου οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ερωτηθέντες φαίνεται να αισθάνονται κάποια κόπωση από τη βοήθεια, με τα ποσοστά να μοιάζουν πολύ με τον μέσο όρο της ΕΕ.



Μέρος της δυσαρέσκειας στην Ανατολική Ευρώπη και στα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία συνδέεται πιθανότατα με τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, κατά των οποίων διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες υποστηρίζοντας ότι συμπιέζουν τις τιμές σε όλο το μπλοκ.

Όταν εμβαθύνουμε στην πολιτική ιδεολογία, οι υποστηρικτές των Πρασίνων (57%) υποστηρίζουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι η ενίσχυση της στήριξης θα αποτελέσει προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ερωτηθέντες που ταυτίζονται με τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τις κεντρώες ομάδες των Ανανεωτικών - είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπέρ της συνέχισης της ισχυρής στήριξης προς την Ουκρανία.



Η υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της αριστεράς είναι πιο συγκρατημένη, αλλά παρόλα αυτά σε μεγάλο βαθμό θετική. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συντάσσονται με την ακροδεξιά ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" θεωρεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύουσα.

Η δημοσκόπηση ωστόσο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων βοήθειας. Η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Βοηθάει πράγματι η στήριξη της ΕΕ την Ουκρανία

Στην ερώτηση αν η στάση της ΕΕ στην Ουκρανία είχε θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στην εμπόλεμη χώρα, οι ερωτηθέντες στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εξίσου διχασμένοι, με τους Έλληνες να είναι ξανά αρνητικοί με ένα μόλις 22%.

Συνολικά, το 36% λέει ότι η ΕΕ είχε θετικό αντίκτυπο, το 32% δηλώνει ότι ο αντίκτυπος του μπλοκ δεν ήταν ούτε θετικός ούτε αρνητικός και το υπόλοιπο 31% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνολικό ποσό της βοήθειας που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία από τα 27 κράτη μέλη υπερβαίνει τα 143 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα 81 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκαν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ για χρηματοδοτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη, ενώ άλλα 12 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τα κράτη μέλη για τον ίδιο σκοπό. Η στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ - τα δύο τρίτα ως διμερής στήριξη και τα υπόλοιπα 11 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης - ενώ 17 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί για τη στήριξη των προσφύγων εντός της ΕΕ.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2022. Η προστασία τους και οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης των παιδιών τους και της στέγασης, παρέχονται από το σύστημα προσωρινής προστασίας.



Η ΕΕ έχει επίσης λάβει μια σειρά μαζικών και πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας. Έχουν εγκριθεί δεκατρείς δέσμες μέτρων για τον περιορισμό των πωλήσεων ρωσικών ορυκτών καυσίμων και μετάλλων και τον αυστηρό περιορισμό της πρόσβασής της σε βασικά αγαθά και τεχνολογίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ακινητοποιήθηκαν σε όλη την ΕΕ και τους συμμάχους της G7.

Οι ερωτηθέντες από τις σκανδιναβικές χώρες - 63% των Δανών, 60% των Φινλανδών, 58% των Σουηδών - έχουν θετική άποψη για τον αντίκτυπο που είχε η ΕΕ στη στήριξη της Ουκρανίας. Ο γαλλογερμανικός άξονας, εν τω μεταξύ, είναι μέτρια ικανοποιημένος: Το 37% των Γάλλων ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη και το 31% αρνητική, περίπου το ίδιο με την απέναντι πλευρά του Ρήνου.

Αλλά στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αναποτελεσματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου