Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 25, 2024

Η Νο1 διατροφική συνήθεια που αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νευρολόγο

Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) είναι γνωστή για τις διαταραχές μνήμης που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή.
 Ένας νευρολόγος αποκαλύπτει ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο η νόσος αυτή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή γενικότερα.

Η διατροφική συνήθεια που είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η Dr. Elana Clar, MD, νευρολόγος στο New Jersey Brain & Spine, επισημαίνει πως ένα πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο πολλοί αγνοούν, είναι η αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις.

«Ένας χορτοφάγος μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να τρώει κρέας επειδή ξεχνάει ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή, ή μπορεί να αρχίσει να προσθέτει περισσότερο αλάτι και μπαχαρικά επειδή η αίσθηση της γεύσης του έχει εξασθενήσει», αναφέρει η Dr. Clar ως δύο παραδείγματα.


Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια, ενώ για άλλους μπορεί να μην εκδηλωθεί καθόλου.


Γιατί αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες;

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

Η Dr. Clar εξηγεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη είτε σε ενισχυμένη αίσθηση της γεύσης. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι πολλά άτομα με Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την ουμάμι (umami), μία από τις πέντε βασικές γεύσεις που σχετίζεται με τα αλμυρά φαγητά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι με άνοια έχουν γενικά μειωμένη όσφρηση και γεύση, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να προτιμούν τρόφιμα με ιδιαίτερα έντονη γεύση.

Επιπλέον, η Dr. Clar αναφέρει ότι ένας άλλος λόγος για την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων με Αλτσχάιμερ είναι επειδή ξεχνούν συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς ή διατροφικές συνήθειες που είχαν πάντα. Για παράδειγμα, κάποιος με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ξεχάσει την επίδραση που έχει πάνω του η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ή απλά μπορεί να ξεχάσει ότι δεν του αρέσει η γεύση ορισμένων τροφίμων.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο διατροφής και τι να κάνετε γι’ αυτό

Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν επηρεάζει μόνο τη μνήμη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη διατροφή ενός ατόμου. Η Dr. Clar αναφέρει διάφορους τρόπους με τους οποίους η ασθένεια μπορεί να επιδράσει στο φαγητό:

  • Δυσκολία στο συντονισμό: Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται να κόψουν το φαγητό τους λόγω προβλημάτων συντονισμού.
  • Δυσκολία στη χρήση μαγειρικών σκευών: Μπορεί να ξεχάσουν πώς να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπίρουνα τους.
  • Ξεχνάνε να φάνε: Η Dr. Clar επισημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς απλά ξεχνάνε να φάνε.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Γι’ αυτό, τονίζει η Dr. Clar, είναι σημαντικό τόσο ο ασθενής όσο και οι αγαπημένοι του να αναγνωρίσουν την ανάγκη για βοήθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Ζητήστε βοήθεια: «Ενώ είναι σημαντικό να βοηθάτε τον ασθενή να διατηρήσει την ανεξαρτησία του όσο το δυνατόν περισσότερο, κάποια πράγματα ίσως χρειαστεί να αλλάξουν όταν οι βασικές καθημερινές δραστηριότητες γίνουν πρόκληση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους τους, και ίσως χρειαστεί να σκεφτούν την πρόσληψη βοηθού κατ’ οίκον», λέει η Dr. Clar.
  • Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης: Εάν είστε συγγενής κάποιου με Αλτσχάιμερ, η Dr. Clar συνιστά τη δημιουργία ενός συστήματος που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του αγαπημένου σας προσώπου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα γεύματα παραμένουν μια ευχάριστη εμπειρία. «Μοιραστείτε τις ευθύνες φροντίδας ή αναζητήστε πόρους που μπορούν να σας βοηθήσουν», συμβουλεύει.
  • Συμμετοχή σε ομάδες στήριξης: Η συμμετοχή σε διαδικτυακές ομάδες στήριξης ή forums (όπως αυτά του Alzheimer’s Association) μπορεί να σας βοηθήσει να μοιραστείτε συμβουλές και να λάβετε συναισθηματική υποστήριξη από άλλα άτομα με αγαπημένα πρόσωπα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Η διατροφή δεν είναι απλώς απαραίτητη για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι και ένας από τους παράγοντες που κάνουν τη ζωή ευχάριστη. Εάν έχετε κάποιον αγαπημένο σας με Αλτσχάιμερ και παρατηρείτε αλλαγές στις διατροφικές του προτιμήσεις, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βρίσκετε τρόφιμα που είναι και υγιεινά και του αρέσουν. Άλλωστε, το μαγείρεμα για κάποιον και το κοινό γεύμα είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους να δείξετε την αγάπη σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου