Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 07, 2024

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν άγνωστη υπόγεια πόλη με δεξαμενές νερού που καλύπτουν τις ανάγκες 20.000 ανθρώπων – Πού οδηγούν οι μυστηριώδεις σήραγγες


 Μια νέα υπόγεια πόλη, έχει ανακαλυφθεί ένα χιλιόμετρο βόρεια της υπόγειας πόλης “Sarayini” της Ρωμαϊκής εποχής στην περιοχή Sarayönü του Ικόνιου, στη νότια Τουρκία. Οι δύο υπόγειες πόλεις συνδέονται με σήραγγες και αυτό είναι εντυπωσιακό.

Στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον δήμο Sarayönü, ανακαλύφθηκαν στην υπόγεια πόλη δεξαμενές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σε νερό περίπου 20 χιλιάδων ανθρώπων, μαζί με εργαστήρια διαφόρων μεγεθών, και  μεγάλα οινοποιεία.

Ο αριθμός των θέσεων που αναγνωρίστηκαν στην έκταση των 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αυξήθηκε σε 41.

Η Διεύθυνση Μουσείων Αρχαιολογίας στο Ικόνιο  και ο Επικεφαλής Ανασκαφών, Hasan Uguz, δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα που έλαβαν, η ιστορία της υπόγειας πόλης χρονολογείται τον 8ο αιώνα.


Ο Uguz δήλωσε ότι υπάρχουν οικιακοί χώροι, συνδεδεμένες αψίδες, χώροι που μοιάζουν με δωμάτια, πηγάδια νερού, δεξαμενές, οινοποιεία, εστίες, εργαστήρια, καπνοδόχοι, λαμπτήρες πετρελαίου για φωτισμό, κελάρια, αποθήκες, αεραγωγοί και χώροι των οποίων η φύση είναι ακόμη υπό έρευνα.

Φωτογραφία: AA



Μία υπόγεια πόλη βόρεια της ήδη υπάρχουσας υπόγειας πόλης


Δηλώνοντας ότι επέκτειναν το έργο των γεωραντάρ στην περιοχή με την υποστήριξη του μητροπολιτικού δήμου Ικονίου, ο Uguz είπε, «Εντοπίσαμε μια νέα υπόγεια πόλη 1 χιλιόμετρο βόρεια της ήδη υπάρχουσας υπόγειας πόλης. Έχουμε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν συστήματα τούνελ που συνδέουν αυτές τις δύο υπόγειες πόλεις. Αυτός είναι ένας προάγγελος ότι η υπόγεια πόλη θα εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε τις μελέτες μας με τη χρήση γεωραντάρ με το νέο έτος.»

Ο Uguz επεσήμανε ότι ανακάλυψαν μια μεγάλη δεξαμενή, ενώ καθάριζαν τις κατεστραμμένες σήραγγες και ότι η δεξαμενή αποτελούνταν από ένα πηγάδι τροφοδοσίας και τρεις αλληλοσυνδεόμενες αψίδες:

Το πλάτος της στέρνας είναι 63 τετραγωνικά μέτρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, 1 μέτρο 20 εκατοστά νερού συσσωρεύεται εδώ. Υπάρχουν λοιπόν 63 κυβικά μέτρα νερού ως απόθεμα εδώ. Υπολογίζουμε πόσοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν στην υπόγεια πόλη, πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν χωρίς να βγουν έξω και σε πόσους ανθρώπους αντιστοιχούν  63 κυβικά μέτρα νερού.

Μαζί με τα πηγάδια που τροφοδοτούν την δεξαμενή, υπάρχει μια παροχή νερού για σχεδόν 20 χιλιάδες ανθρώπους. Με άλλα λόγια, στη στέρνα υπάρχει αρκετό νερό για ένα στρατό. Όταν αναλύσαμε το νερό, διαπιστώσαμε ότι η παρέχει ποιοτικό νερό σύμφωνα με τα κριτήρια της περιόδου. Η διήθηση του νερού από το έδαφος και η μέθοδος αποθήκευσης εξασφαλίζουν αυτήν την ποιότητα.»

Φωτογραφία: AA

Μηχανισμοί ασφαλείας στις σήραγγες

Εξηγώντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί κλειδώματος με στρογγυλές πέτρες για λόγους ασφαλείας στις σήραγγες που φτάνουν στην δεξαμενή, ο Uguz είπε ότι η πηγή προστατεύεται από τον κίνδυνο δηλητηρίασης από τους εχθρούς, και από τη λεηλασία σε περιόδους πολιορκίας ή κρίσης.

Φωτογραφία: AA

Το οινοποιείο θα ρίξει φως στην ιστορία

Δηλώνοντας ότι απέκτησαν ευρήματα τα οποία θα ρίξουν φως στις γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά την αρχαία περίοδο στην περιοχή η οποία συνδέεται με το εξωτερικό και είναι κλειστή με πέτρινα τετράγωνα και ξύλινα πατώματα, ο Uguz ανέφερε: «Όταν εντατικοποιήσαμε τις εργασίες ανασκαφής και καθαρισμού, διαπιστώσαμε ότι ο χώρος εργασίας που βρήκαμε ήταν οινοποιείο. Υπάρχει ένα μέρος σύνθλιψη  σταφυλιών από μαρμάρινες πέτρες. Υπάρχει ένα αυλακωτό σημείο από όπου ρέει το γλεύκος σταφυλιών και υπάρχουν κύβοι όπου αποθηκεύεται. Βρήκαμε σπόρους σταφυλιών και ιζήματα στα δείγματα από το οινοποιείο.

Θα τα αναλύσουμε στη νέα περίοδο. Ελπίζουμε να πάρουμε έναν αρχαίο σπόρο από τους σπόρους σταφυλιών που βρήκαμε. To στέμμα της ανακάλυψής μας θα είναι, αν ανακαλύψουμε ένα είδος σταφυλιού που καλλιεργήθηκε στην περιοχή πριν από χίλια χρόνια. Η ανακάλυψη τόσο της δεξαμενής, των οχυρωμένων περιοχών όσο και του οινοποιείου, αποκαλύπτει ότι το μέρος αυτό είχε μια ευρεία περιοχή χρήσης πέρα από τις προσδοκίες μας.»

Φωτογραφία: AA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου