Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 30, 2024

Κουλουράκια με 4 υλικά!



Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κουλουράκια τα έχω φτιάξει πάνω από 5 φορές μέσα σε ένα μήνα… Σχεδόν όλες τις φορές που άναψα φούρνο για φαγητό η γλυκό, τέλειωνα τα ψησίματα με τούτα τα κουλουράκια, σε μισή σε ολόκληρη δόση. Πότε πότε τα 4 υλικά έγιναν 5, αλλά βασικά κράτησα την αρχική συνταγή. Τέσσερα υλικά όλα κι όλα για τα μικροσκοπικά μου κουλουράκια που τρώγονται σαν στραγάλια! Απλή, απλούστατη συνταγή, της στιγμής!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: αλεύρι που φουσκώνει μόνο του-ζάχαρη-βούτυρο-γάλα. Αυτά! Εντάξει, εγώ βάζω και μια βανίλια ή λίγο ξύσμα τις τελευταίες φορές μιας και το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο και άλλαξαν τα αρώματα της αρχικής συνταγής. Αλλά η αρχική που βρέθηκε σε ένα κίτρινο post-it, αγνώστου προελεύσεως μέσα στα συρτάρια που κάπως τακτοποιήθηκαν λόγω καραντίνας, δεν είχε ούτε αυτό! Όταν λέμε 4 εννοούμε 4!

Κουλουράκια με 4 υλικά!

Δεν φωτογράφησα όλες τις παρασκευές γιατί όπως σας λέω ήταν σχεδόν όλες βιαστικές. Το τελευταίο μισάωρο που έχεις άλλο παρασκεύασμα στο φούρνο, λες: «δεν φτιάχνω και δυο κουλουράκια για τον απογευματινό καφέ;». Και δεν φτιάχνεις μονο δυο… Φτουράνε! Με τη μισή δόση γίνονται περίπου 32-35 μικρά βέβαια, αλλά ό,τι πρέπει για τον καφέ και το χυμό μας αν θέλουμε κάτι να βάλουμε στο στόμα μας. Μια παρασκευή του βουτύρου και μια του λαδιού είναι στις φωτογραφίες.

Κουλουράκια με 4 υλικά!



Η «εκτέλεση» είναι επίσης τόσο απλή που δεν τη σκέφτεται κανείς για να τα βάλει μπροστά. Ένα μπολ όλο κι όλο λερώνουμε. Αυτή ήταν και η αιτία που έφτιαξα την πρώτη φορά τα κουλουράκια. Δεν ανακατεύουμε τα υγρά όπως συνήθως, αλλά πάει ανάποδα! Παραδοσιακός τρόπος, παλιότερος, και μάλιστα με ζεστό λάδι σε πολλές συνταγές. Προς έρευνα…


Υλικά


500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

160 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (δείτε παρατηρήσεις)

80-100 gr ζάχαρη (και λίγη ακόμη για το τύλιγμα)

160-180 ml γάλα (η συνταγή έλεγε «όσο σηκώσει» ώστε να έχουμε μια εύπλαστη κανονική ζύμη)

Προαιρετικά 1 σωληνάκι βανίλια ή/και ξύσμα λεμονιού (δική μου προσθήκη αυτά)


Επί το έργον


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα ώστε να γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ώστε να έχουμε εύπλαστη κανονική ζύμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου