Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 16, 2024

ΜΕΤΑ τις έντονες αντιδράσεις! ΑΚΥΡΩΣΕ ο Κασσελάκης τη συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι AIPAC...

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέληξε στην απόφαση ότι η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον διευθυντή της ισραηλινικής οργάνωσης λόμπινγκ AIPAC δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Οπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ “με αποφαση του Προέδρου η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να ακυρωθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στις διαμεσολαβητικες προσπάθειες των διεθνών δρώντων”. Ο κ. Κασσελάκης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές επρόκειτο να παρουσιάσει τη συνολιή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η συγκεκριμένη συνάντηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην Κουμουνδούρου μεταξύ στελεχών που δεν έχουν δει με καλό μάτι τη στάση που κρατάει τον τελευταίο καιρό ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας υπερασπιστεί τον ρόλο του ΝΑΤΟ έναντι «καθεστώτων της Ανατολής», ενώ η δυσαρέσκεια επεκτάθηκε και εξαιτίας της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Κυριακής όπου δεν γινόταν καμία αναφορά στη Γάζα και ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ. Το AIPAC είναι μια οργάνωση που υποστηρίζει ξεκάθαρα το καθεστώς Νετανιάχου.


Η AIPAC θεωρείται ως η πιο σκληρή ισραηλινή οργάνωση στις ΗΠΑ με αναφορές κυρίως σε υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. H American Israel Public Affairs Committe (ΑIPAC εν συντομία) επιδίδεται σε λόμπινγκ για λογαριασμό του Ισραήλ σε αμερικανικό έδαφος και θεωρείται η μεγαλύτερη οργάνωση του είδους με περισσότερα από 100.000 μέλη. Είναι σαφές ότι η AIPAC βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις των Ρεπουμπλικανών αλλά και του κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ, γεγονός που έχουν τονίσε πολλάκις πολλά αμερικανικά ΜΜΕ όπως η Washighton Post.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την αποκάλυψη ότι στις εκλογές για το αμερικανικό κογκρέσο η AIPAC δούλεψε ουσιαστικά για τους Ρεπουμπλικάνους προσπαθώντας να περιορίσει την επιρροή υποψηφίων των Δημοκρατικών, κυρίως γυναικών, που μιλούσαν θετικά για τον αγώνα των Παλαιστίνιων, κριτικάροντας την ίδια ώρα τη στάση του Ισραήλ.



Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Μαϊου του 2022, η AIPAC υποστήριζε σθεναρά τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επί της προεδρίας του μετακίνησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ υιοθετώντας παράλληλα τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις. Οπως άλλωστε είχε τονίσει και σχετικό tweet (την 1/11/2023) η Αλεχάντρια Οκάσιο Κορτέζ, βουλεύτρια της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, η AIPAC έχει μέλη “που δεν είναι φίλοι της αμερικανικής δημοκρατίας, αντίθετα ενέκρινε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου (σσ του 2021) στο Καπιτώλιο. Είναι μία εξτρεμιστική οργάνωση που αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία των ΗΠΑ”. Τα βέλη, όμως, έρχονται και εξ’ οικίων. Η Μπεθ Μίλερ, διευθύντρια της Jewish Voice for Peace Action, τόνισε με δηλώσεις της στις 11 Μαρτίου στο Al Jazeera ότι η AIPAC χρηματοδοτείται από Ρεπουμπλικανούς δισεκατομμυριούχους και μεγαλοχορηγούς”.

Την AIPAC είχε συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022. Μάλιστα τότε ο Πρωθυπουργός είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, συμπύκνωσε την κριτική του στα εξής:
Ο πρόερδος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και επιλέγει να συναντηθεί με το American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).Την πιο σκληρή, συντηρητική και φιλοπόλεμη οργάνωση που λειτουργεί ως το λόμπυ του κόμματος Λικούντ και του κράτους του #Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι σε μια αδιάφορη στιγμή. Τη στιγμή που ο πλανήτης κινδυνεύει από ανάφλεξη και η κυβέρνηση Νετανιάχου οδηγεί τη Μέση Ανατολή σε γενικευμένο πόλεμο. Διαβάσαμε τη χτεσινή ανακοίνωση του #ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πια σαφές. Ο καθένας και οι επιλογές του.
Εμείς, σταθερά, με τον Μπέρνι Σάντερς. Τη δική μας Αμερική. “Το AIPAC είναι μια δεξιά οργάνωση που υποστηρίζει εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους αρνητές του αποτελέσματος των εκλογών (…) Είτε αρέσει στο AIPAC, είτε όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν λευκή επιταγή στις ολέθριες πολεμικές πολιτικές του Νετανιάχου.”
(Δήλωση, 23.12.2023).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου