Απάτη τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε η ιταλική οικονομική αστυνομία, εκδίδοντας 23 εντάλματα σύλληψης για κατασπατάληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τις έρευνες πραγματοποίησε η εισαγγελία της Ρώμης και η οικονομική αστυνομία της Βενετίας σε συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, αλλά και με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η απάτη – μαμούθ σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα που μπόρεσε να καταστρατηγήσει τους κανόνες της ιταλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε μέλη του να μπορέσουν να βάλουν χέρι στις σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Το Politico αναφέρει ότι περίπου 150 αξιωματικοί συμμετείχαν στις έρευνες, περνώντας χειροπέδες σε οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια και επιχειρήσεις και κατάσχεσαν ακίνητα, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσαφικά, κοσμήματα, αλλά και μία Lamborghini, μία Porsche κι ένα Audi Q8.
Η Ιταλία είναι η χώρα που έλαβε τα μεγαλύτερα κεφάλαια από το Ταμείο της Ε.Ε., περίπου 915 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνειας, ενώ ήδη η πρωθυπουργός Μελόνι δέχεται πίεση προκειμένου να πετύχει τις απαιτούμενες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των πρότζεκτς που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η απάτη πραγματοποιήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα σε συνεργασία με επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στο να καταθέτουν αιτήσεις για δημόσια κεφάλαια και ο ρόλος τους ήταν να εξασφαλίσουν μετρητά για έργα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση ιταλικών εταιρειών.
Οι ύποπτες συναλλαγές αποκάλυψαν το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο ψεύτικων εταιρειών που στήθηκαν σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία και Ρουμανία.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό το ξέπλυμα χρήματος χρησιμοποιήθηκαν ανεπτυγμένες τεχνολογίες όπως cloud servers που εντοπίστηκαν σε κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ε.Ε., κρυπτονομίσματα και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή ψεύτικων εγγράφων.
Τα τελευταία δέκα χρόνια τα εγκληματικά συνδικάτα έχουν εξελίξει τις μεθόδους τους προκειμένου να «αρπάζουν» χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες για απάτες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί μέσα στο 2023. Περισσότερες από 200 υποθέσεις άνοιξαν πέρυσι, ενώ το 2022 όταν η εκταμίευση των κονδυλίων ήταν στο αρχικό της στάδιο είχαν καταγραφεί μόλις 15 έρευνες.
Η Ιταλία, πάντως, φαίνεται πως είναι πρωταθλήτρια και σε αυτό, καθώς είναι ήδη ανοικτές 179 έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου