Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 29, 2024

Μνημείο στη Γερμανία για τις σεξεργάτριες θύματα των Ναζί

Μνημείο προς τιμήν των εργαζόμενων στο σεξ που υπήρξαν θύματα των Ναζί θα στηθεί στο Herbertstraße.

Οι εργαζόμενες στο σεξ συνοικία των «κόκκινων φαναριών» του Αμβούργου που διώχθηκαν υπό τον Αδόλφο Χίτλερ πρόκειται να αποκτήσουν το δικό τους μνημείο στη Herbertstraße, έναν διαβόητο δρόμο στην πόλη της Γερμανίας που εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος για όλους εκτός από τους εργαζόμενους του σεξ και τους πελάτες τους.


Λίγοι άνθρωποι, ακόμη και κάτοικοι, γνωρίζουν ότι ήταν οι Ναζί που έχτισαν τις παγκοσμίου φήμης πύλες γύρω από τη σειρά των «σπιτιών της ευχαρίστησης» σε μια προσπάθεια να ντροπιάσουν τους εργαζόμενους του σεξ, ενώ παράλληλα διατηρούσαν διακριτικά τις επιχειρήσεις.


Το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής St. Pauli απάντησε στο κάλεσμα εκκλησιαστικών ηγετών, ακτιβιστών και γυναικών που εργάζονται στο σεξ, που ζήτησαν η περίφημη γερμανική κουλτούρα της ιστορικής μνήμης να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει γυναίκες όπως τη Σοφί Γκότχαρντ, η οποία συνελήφθη για «διαστροφή» και μετά βίας επέζησε στο Άουσβιτς, σύμφωνα με τον Guardian.


Πάνω στην πλάκα με τα ονόματα θα υπάρχουν και κωδικοί QR που θα οδηγούν σε μια ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες προς τιμήν των γυναικών της St. Pauli


Το μνημείο, το οποίο οι υπεύθυνοι ελπίζουν να εγκαινιάσουν μέχρι τον Νοέμβριο, είναι εμπνευσμένο από τις «stumbling stones» – τις μικρές ορειχάλκινες πλάκες οι οποίες είναι τοποθετημένες σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη προς τιμήν μεμονωμένων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πάνω στην πλάκα με τα ονόματα θα υπάρχουν και κωδικοί QR που θα οδηγούν σε μια ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες προς τιμήν των γυναικών της St. Pauli.


Ο κακόφημος προορισμός

Η Herbertstraße, ένα στενό κοντά στο Reeperbahn, έγινε τον 19ο αιώνα ως ένας κακόφημος προορισμός για ντόπιους άνδρες και ναυτικούς που αποβιβάζονταν στην περιοχή.


Οι μεταλλικές πύλες, που φέρουν πινακίδες στα γερμανικά και στα αγγλικά από τη δεκαετία του 1970 που απαγορεύουν την είσοδο σε γυναίκες και άτομα κάτω των 18 ετών, εμποδίζουν τα αδιάκριτα βλέμματα και αποτελούν τοπικό αξιοθέατο για τους τουρίστες. Λέγεται μάλιστα ότι όσοι βρεθούν στο σημείο και παρασυρθούν από την περιέργειά τους, όταν περάσουν τις πύλες θα “βομβαρδιστούν” από μπαλόνια με νερό που εκτοξεύονται από παράθυρα διαμερισμάτων.


Ωστόσο, οι περιφράξεις ανεγέρθηκαν από τον Gauleiter του Αμβούργου, ή περιφερειακό αρχηγό του ναζιστικού κόμματος, το 1933, όταν η σεξεργασία στην Herbertstraße θεωρήθηκε «αμαρτία και ντροπή για την κοινότητα».


Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 1933, αξιωματικοί των Ναζί συνέλαβαν 3.201 «γυναίκες που διέπρατταν μοιχεία» στο Αμβούργο, ανέφερε ο Der Spiegel. Από αυτές, οι 814 τέθηκαν υπό κράτηση. Παρόλο που η πορνεία και οι στριπτίζ εκείνη την περίοδο απαγορεύονταν επίσημα, η σεξεργασία της St. Pauli αποδείχθηκε αδύνατο να σταματήσει, οπότε οι αρχές αποφάσισαν να “κρύψουν” τον δρόμο από τους περαστικούς.


Οι γυναίκες που φυλακίστηκαν μέσα στις δεκαετίες του 1930 και του 1940 παρέμειναν στο στόχαστρο των Ναζί ως «αντικοινωνικά στοιχεία». Πολλές φυλακίστηκαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άλλες υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική στείρωση ή οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, λένε οι ερευνητές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου