Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1, τα φάρμακα για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, δεν σχετίζονται αιτιωδώς με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοτραυματιστικών συμπεριφορών, κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που δημοσίευσε τα συμπεράσματά του την Παρασκευή 12 Απριλίου.
Η ανασκόπηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC), που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 μετά την αναφορά τριών περιστατικών ανεπιθύμητων συμβάντων από τον Ισλανδικό Οργανισμό Φαρμάκων, εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία από μη κλινικές μελέτες, κλινικές δοκιμές, δεδομένα επιτήρησης μετά τη διάθεση των φαρμάκων στην αγορά και τις διαθέσιμες μελέτες, και κατέληξε ότι δεν δικαιολογείται επικαιροποίηση των πληροφοριών για τα φαρμακευτικά σκευάσματα ντουλαγλουτίδη, εξενατίδη, λιραγλουτίδη, λιξισενατίδη και σεμαγλουτίδη.
Ακόμη και μετά την έρευνα, οι εταιρείες «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα περιστατικά αυτά», σημείωσαν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Άλλοι παράγοντες
Η διερεύνηση της σύνδεσης των φαρμάκων με την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό έτρεξε παράλληλα με άλλων ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και της Ρυθμιστικής Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου και Health Canada.
Στην απουσία αιτιώδους σχέσης είχε καταλήξει και ο FDA, σημειώνοντας ότι «σε αυτά τα συμβάντα μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι πιθανοί παράγοντες». Ένας από αυτούς, είχε αναφέρει η Angela Fitch, M.D, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, είναι η γνωστή σχέση μεταξύ του φαγητού και διάθεσής. Ίδια επεσήμανε: «όταν αλλάζουμε αυτή τη σχέση, είτε με GLP-1 αγωνιστές, είτε με χειρουργική επέμβαση, είτε με άλλες μεθόδους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παρακολουθούμε τους ασθενείς για αλλαγές στη διάθεση, ανεξάρτητα από τον τρόπο θεραπείας».
Τα πορίσματα των δύο οργανισμών υποστηρίζονται περαιτέρω από τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, που κατάληξε μέσα από δεδομένα για 1,8 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία που λάμβαναν σεμαγλουτίδη, ότι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού σε σχέση με όσους λάμβαναν φάρμακα άλλης κατηγορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου