Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νεαρές γυναίκες και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα επαναπροσδιορίζουν τη λέξη για να της δώσουν ένα θετικό πρόσημο.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έννοια της λέξης «διαζευγμένη» αλλάζει ριζικά για ορισμένες ομάδες νέων, οι οποίοι απογυμνώνουν τον όρο από τις παλιές αρνητικές του προεκτάσεις.
«Η Generation Z δεν είναι μονολιθική: είναι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, φύλων, υπόβαθρων, πολιτικών πεποιθήσεων. Καμία γενιά δεν είναι ομοιογενής στη χρήση της γλώσσας. Αυτού του είδους οι εκφράσεις, όπως η PEC, η διαζευγμένη ή η τσούλ@, έχουν εμφανιστεί περισσότερο σε περιβάλλοντα LGBTQ και πολιτικοποιημένων cis-ετεροφυλόφιλων κοριτσιών»
Για αυτούς, το να είσαι διαζευγμένη δεν είναι πλέον μια οικογενειακή κατάσταση, αλλά ένας τρόπος ύπαρξης, το σήμα κατατεθέν μιας γυναίκας που έχει αναλάβει τα ηνία της ζωής της, απελευθερώνοντας τον εαυτό της από παρωχημένες συμβάσεις και αγκαλιάζοντας την αυθεντικότητά της χωρίς ενδοιασμούς. Είναι ακομπλεξάριστη και ομιλητική. Και δεν απαιτούνται ενοχές, μιζέρια ή γάτες.
Dry martini στο κέντρο της πόλης
«Αυτή η λέξη είχε πάντα μια πολύ αρνητική χροιά, επειδή το να είσαι χωρισμένη γυναίκα θεωρούνταν ντροπιαστικό. Όχι πια. Η διαζευγμένη γυναίκα είναι ένα άτομο που επιλέγει τον εαυτό της, που αφήνει πίσω της κάτι που δεν της κάνει καλό και δίνει προτεραιότητα στη δική της φροντίδα».
»Πηγαίνει στα μέρη που της αρέσουν, διασκεδάζει με τους φίλους της, τον ελεύθερο χρόνο της, χωρίς να σκέφτεται κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι κάτι σαν ένα σύγχρονο carpe diem», λέει η Brontë, κοινωνιολόγος και δημιουργός περιεχομένου, η οποία χρησιμοποιεί τη λέξη τακτικά.
«Οι λέξεις Ιησουίτης, αναρχικός και πανκ ήταν αρχικά υποτιμητικές. Η ίδια η λέξη φεμινίστρια ξεκίνησε ως προσβολή. Οι γυναίκες υπήρξαν ειδικοί στο να επαναπροσδιορίζουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς»
Τα σχέδια αυτών των «διαζευγμένων» δεν περιλαμβάνουν κλάματα στο σπίτι, απομάκρυνση από τους φίλους τους ή αναγκαστική δίαιτα, ένα αρχέτυπο στο οποίο συνηθίσαμε στις ρομαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, μια διαζευγμένη γυναίκα διασκεδάζει και πίνει ανενδοίαστα ένα dry martini σε ένα κλαμπ στο κέντρο της πόλης στις 10 μ.μ. Και αυτό είναι υπέροχο.
«Ο όρος έχει υποστεί μια ανασημασιοδότηση ή επαναξιολόγηση. «Επανοικειοποίηση είναι η υιοθέτηση λέξεων ή εκφράσεων με υποτιμητική χροιά από την κοινότητα που υποτιμούν, η οποία τους δίνει μια νέα ουδέτερη, θετική ή κριτική σημασία- γι’ αυτό και είναι γνωστή και ως ανασημασιοδότηση», εξηγεί ο Nacho Esteban, γλωσσολόγος με ειδίκευση στην ανάλυση λόγου.
Η δύναμη των λέξεων
Αυτή η νέα έννοια του διαζυγίου κατέστη δυνατή λόγω της κοινωνικής και πολιτισμικής αλλαγής στην αντίληψη της θηλυκότητας και του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.
«Σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι το διαζύγιο μπορεί να είναι απελευθερωτικό και ότι δεν έχει τόσο ισχυρή σύνδεση με τις προσδοκίες του φύλου. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη χαλαρότητα σχετικά με το τι συνιστά αποτυχία: μια γενιά που δεν μπορεί να είναι οικονομικά καλά στην ενήλικη ζωή, λοιπόν, δεν θεωρεί τόσο σημαντικό να μην αποτύχεις, γιατί όλες έχουμε ήδη αποτύχει λίγο και δεν συνέβη τίποτα», προσθέτει η κοινωνιολόγος Sara Engra.
Ο επαναπροσδιορισμός προσβολών ή λέξεων με αρνητική χροιά είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία, εξηγεί ο Esteban. «Οι λέξεις Ιησουίτης, αναρχικός και πανκ ήταν αρχικά υποτιμητικές. Η ίδια η λέξη φεμινίστρια ξεκίνησε ως προσβολή. Οι γυναίκες υπήρξαν ειδικοί στο να επαναπροσδιορίζουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς».
»Επιπλέον, ο επαναπροσδιορισμός ήταν πολύ συνηθισμένος μεταξύ των φυλετικών ομάδων, όπως στην περίπτωση των nigger και Chicano στις Ηνωμένες Πολιτείες ή του pied-noir στη Γαλλία», εξηγεί.
«Το παράδειγμα της «αδερφής» είναι εξαιρετικά σαφές», λέει η Brontë. Κάθε φορά που είσαι μέρος μιας καταπιεσμένης ομάδας, είτε κοινωνικά, είτε από το κράτος ή οτιδήποτε άλλο, τείνεις να δημιουργείς λέξεις που σε ταυτίζουν και σε ενώνουν με τους υπόλοιπους».
Οι cis ετεροφυλόφιλοι άνδρες της Gen Z τι κάνουν;
Μία από τις ομάδες που ιστορικά έχει κάνει τη μεγαλύτερη χρήση του επαναπροσδιορισμού είναι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ακριβώς αυτοί που προωθούν και υπερασπίζονται περισσότερο τη νέα φιλοσοφία των διαζευγμένων τώρα.
Αν και ο όρος χρησιμοποιείται γενικά από νεότερους ανθρώπους, τα κορίτσια και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι αυτά που τον χρησιμοποιούν συνήθως.
«Η Generation Z δεν είναι μονολιθική: είναι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, φύλων, υπόβαθρων, πολιτικών πεποιθήσεων. Καμία γενιά δεν είναι ομοιογενής στη χρήση της γλώσσας. Αυτού του είδους οι εκφράσεις, όπως η PEC, η διαζευγμένη ή η τσούλ@, έχουν εμφανιστεί περισσότερο σε περιβάλλοντα LGBTQ και πολιτικοποιημένων cis-ετεροφυλόφιλων κοριτσιών. Δεν νομίζω ότι οι cis ετεροφυλόφιλοι άνδρες της Generation Z έχουν ηγηθεί αυτών των συγκεκριμένων αλλαγών», διευκρινίζει η Engra.
Σύμφωνα με τον Esteban, «η νέα έννοια συνδέεται με το διαζευγμένο και το μη διαζευγμένο- υπάρχει μια διάσταση της ενδυνάμωσης του φύλου που πιθανώς δεν ελκύει τόσο πολύ τους ετεροφυλόφιλους άνδρες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου