Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 25, 2024

Αuτή είναι η νέα λύση στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Ο παραδοσιακός διογκωτικός παράγοντας, που συνήθως προστίθεται στο αλεύρι για κέικ καιαρ

αρτοσκευάσματα, νίκησε τόσο το νερό όσο και την ασθενή χλωρίνη στην αφαίρεση ιχνών από χημικές ουσίες.

Για όσους αναρωτιούνται αυτές τις ημέρες, λόγω και της αυξημένης παρουσίας σκόνης από τη Σαχάρα στη χώρα μας, η οδηγία ήταν σαφής: Πρέπει να πλένονται φρούτα και λαχανικά πριν τη κατανάλωση τους.


Τα φυτοφάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Σε τελευταία μελέτη, επιστήμονες τοποθέτησαν δύο κοινά φυτοφάρμακα, το μυκητοκτόνο θιαβενταζόλη, το οποίο απορροφάται μέσω της φλούδας των μήλων, και το εντομοκτόνο φοσμέτ, σε βιολογικά μήλα Gala. Στη συνέχεια, τα έπλυναν με τρία διαφορετικά υγρά, νερό βρύσης, διάλυμα χλωρίνης και 1% μπέικιν πάουντερ αναμεμειγμένο με νερό.



Το μπέικιν πάουντερ αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό, αλλά χρειάστηκαν έως και 15 λεπτά ήπιου καθαρισμού για να απαλλαγούν από όλες τις χημικές ουσίες που παρέμεναν, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Το ξεφλούδισμα των μήλων ήταν ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα που είχαν απορροφηθεί.


Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λίλι Χε, του τμήματος επιστήμης τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ωστόσο, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να παραμένουν στα γεωργικά προϊόντα, όπου συμβάλλουν στη παθητική πρόσληψη φυτοφαρμάκων.»


«Οι ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των φυτοφαρμάκων για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία έχουν αυξηθεί και, ως εκ τούτου, είναι επιθυμητή η μείωση αυτών των υπολειμμάτων. Η συνήθης μέθοδος μετά τη συγκομιδή με διάλυμα χλωρίνης και δίλεπτο πλύσιμο δεν απομάκρυνε αποτελεσματικά αυτά τα φυτοφάρμακα. Για τα μήλα όμως, η φλούδα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, ωστόσο, θα χαθούν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πολυφαινολικές ενώσεις, ίνες, χρωστικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου