Όλα ξεκινούν από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Βικτωρία.
Οι γαμήλιες παραδόσεις μπορεί να αλλάζουν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ένα πράγμα παραμένει ίδιο: το λευκό νυφικό.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια, κάποιες να επιλέγουν διαφορετικό χρώμα για το νυφικό τους, ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνα του Minted, μόνο 1 στις 5 επιλέγει διαφορετικό χρώμα για το φόρεμα του γάμου της.
Πώς όμως, ξεκίνησε αυτή η παράδοση;
Όπως και πολλές άλλες παραδόσεις, το λευκό νυφικό έρχεται κατευθείαν από τη βικτωριανή εποχή.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Vogue, υπεύθυνη για αυτή την τάση είναι η βασίλισσα Βικτώρια.
Η βασίλισσα Βικτωρία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της φορώντας μαύρα, για να θρηνήσει το θάνατο του συζύγου της Αλβέρτου. Ωστόσο, της αποδίδεται η έναρξη μιας πολύ διαφορετικής τάσης της μόδας: Οι νύφες να φορούν λευκά την ημέρα του γάμου τους.
Μετά το γάμο της, η Βικτώρια έγραψε στο ημερολόγιό της για το νυφικό της:
«Φορούσα ένα λευκό σατέν φόρεμα με πολύ βαθύ βολάν από δαντέλα Honiton, απομίμηση της παλιάς. Φορούσα το τούρκικο διαμαντένιο κολιέ και τα σκουλαρίκια μου και την όμορφη καρφίτσα με ζαφείρια του Άλμπερτ».
Η 21χρονη, τότε, βασίλισσα δεν γνώριζε ότι το λευκό σατέν φόρεμα που φορούσε θα ξεκινούσε την τάση του νυφικού ντυσίματος για τους επόμενους αιώνες.
Τα νυφικά κατά τη βικτωριανή εποχή
Την εποχή του γάμου της βασίλισσας Βικτώριας με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, ήταν σύνηθες τα νυφικά να διατίθενται σε διάφορα χρώματα.
Το κόκκινο ήταν τότε ένα πολύ δημοφιλές χρώμα για τις νύφες, αλλά η νεαρή βασίλισσα έσπασε το κατεστημένο και επέμεινε σε ένα δαντελένιο λευκό φόρεμα.
Η Βικτώρια δεν ήταν η πρώτη βασίλισσα που επέλεξε το λευκό για τους γάμους της – προηγήθηκαν αρκετές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Μαίρης Βασίλισσας της Σκωτίας το 1558 – αλλά είναι εκείνη που πιστώνεται ευρέως ότι άλλαξε τον κανόνα.
Ο λόγος είναι πως λίγα μόλις χρόνια μετά το γάμο της, ένα περιοδικό της εποχής χαρακτήριζε το λευκό «την πιο κατάλληλη απόχρωση για μια νύφη, έμβλημα της αγνότητας και της αθωότητας της κοριτσίστικης ηλικίας και της αμόλυντης καρδιάς που παραδίδει τώρα στον εκλεκτό».
Μάλιστα, στη βιογραφία της βασίλισσας Βικτώριας από την Agnes Strickland αναφέρεται πως:
«Η Βικτώρια ήταν ντυμένη την ημέρα του γάμου της όχι σαν βασίλισσα με τα λαμπερά της ρούχα, αλλά με πεντακάθαρα λευκά, σαν αγνή παρθένα, για να συναντήσει τον γαμπρό της».
Παράλληλα με την καθαρότητα και την απλότητα, το φόρεμα της Βικτώριας προμήνυε δύο άλλες σημαντικές αξίες. Υποστήριξε το εγχώριο εμπόριο χρησιμοποιώντας μόνο υλικά βρετανικής κατασκευής, και έδειξε οικονομία διατηρώντας κομμάτια του φορέματός της στην ντουλάπα της για τα επόμενα χρόνια.
Η Βικτόρια επαναχρησιμοποίησε τη δαντέλα από το φόρεμά της ξανά και ξανά, ακόμη και για το διαμαντένιο Ιωβηλαίο της 56 χρόνια αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου