Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 06, 2024

H σημασία πίσω από τα «αλήτικα» τατουάζ της φυλακής


 Αράχνες, αστέρια, τριαντάφυλλα, γάτες και «SLON» ή αλλιώς «τίποτα άλλο παρά ατυχία από νεαρή ηλικία».



Αποκτήστε ένα από αυτά χωρίς λόγο και ίσως το μετανιώσετε.
Τρούλοι

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα τατουάζ που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στην ρώσικη νύχτα. Μόνο ένας κατάδικος που έχει εκτίσει την ποινή του μπορεί να κάνει τατουάζ στο σώμα του μια εκκλησία ή ένα κρεμλίνο.


Μόνο οι πιο ισχυροί κρατούμενοι δικαιούνται να έχουν τατουάζ με επωμίδες στους ώμους τους, επειδή αυτό το σύμβολο έχει ένα ξεκάθαρο νόημα: την πλήρη απόρριψη της λύτρωσης

Επίσης, ο αριθμός των τρούλων δεν είναι τυχαίος- ισούται με τον αριθμό των ποινών φυλάκισης που έχει εκτίσει ο κάτοχος του τατουάζ.
Μια αράχνη

Ένα τατουάζ αράχνης δηλώνει σε όλους ότι ο ιδιοκτήτης του είναι κλέφτης. Μια αράχνη που φαίνεται να σκαρφαλώνει προς τα πάνω είναι ένα μήνυμα ότι ο ιδιοκτήτης της είναι αφοσιωμένος στο να είναι κλέφτης και δεν σκοπεύει να σταματήσει τις προσπάθειες του.


Δύο από τις πιο δημοφιλείς από αυτές είναι οι εξής: «Θάνατος από μαχαίρι στους μπάτσους» («Smert’ legavym ot nozha») και «Τίποτα άλλο παρά ατυχία από νεαρή ηλικία» («S malykh let odni neschastya»)

Αντίθετα, μια αράχνη που φαίνεται να κατεβαίνει προς τα κάτω σημαίνει ότι το άτομο έχει δεσμευτεί να σταματήσει να κλέβει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αράχνη που φαίνεται να έχει πιαστεί στον ιστό της μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο με το τατουάζ έχει εθισμό στα ναρκωτικά.
Μια γάτα

Ένα τατουάζ που απεικονίζει μια γάτα είναι σύμβολο των πορτοφολάδων. Η συντομογραφία «KOT» («γάτα» στα ρωσικά) αντιπροσωπεύει ένα σύνθημα που μεταφράζεται περίπου ως «ντόπιος τρόφιμος μιας φυλακής» (korennoy obitatel t’urmy). Μια γάτα που κρατάει κλειδιά μπορεί να υποδηλώνει έναν διαρρήκτη.


Φωτογραφία: Fuel.com | Sergei Vasiliev
Ένα τριαντάφυλλο

Το τριαντάφυλλο είναι το σύμβολο της «κακοποιημένης» νεολαίας. Ένα τατουάζ με ένα τριαντάφυλλο τυλιγμένο σε συρματόπλεγμα σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του φυλακίστηκε πριν ενηλικιωθεί και γίνει ενήλικας στη φυλακή. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι όσοι φέρουν αυτό το τατουάζ στο σώμα τους εξέτισαν την ποινή τους σε κάποιο κατάστημα κράτησης ανηλίκων.
Ένα μαχαίρι «καρφωμένο στο λαιμό»

Αυτό το τατουάζ λέει σε όλους ότι ο ιδιοκτήτης έχει μαχαιρώσει κάποιον στο παρελθόν. Γενικά, αυτό το τατουάζ σημαίνει ότι το άτομο που το έχει είναι επικίνδυνο.
Ένα έντομο

Το έντομο είναι ένα άλλο σύμβολο των πορτοφολάδων και των κλεφτών στη Ρωσία. Σε αντίθεση με τη γάτα, είναι επίσης ένας τρόπος για να μεταφέρουν ένα μήνυμα στους συναδέλφους κλέφτες που γράφει: «Σας εύχομαι καλή τύχη στο κλέψιμο» («Zhelayu udachnykh krazh»).
Αστέρια

Γενικά, τα αστέρια, συχνά περισσότερα από ένα τυπικό αστέρι με πέντε αιχμές, αποτελούν σύμβολο ελευθερίας για τους Ρώσους εγκληματίες. Ωστόσο, το νόημα αυτού του δημοφιλούς ποινικού τατουάζ ποικίλλει ανάλογα με το μέρος του σώματος στο οποίο τοποθετείται. Τα αστέρια στους ώμους υποδεικνύουν έναν κλέφτη- τα αστέρια στην περιοχή της κλείδας μεταφέρουν ένα συμβολικό μήνυμα ότι ο εγκληματίας έχει γεννηθεί ελεύθερος, ενώ τα αστέρια στα γόνατα είναι ένας τρόπος να πει κανείς ότι ο κάτοχός τους δεν θα δεχτεί ποτέ την εξουσία της διοίκησης της φυλακής.
‘SLON’

Από τη ρωσική γλώσσα, η λέξη «slon» μεταφράζεται ως «ελέφαντας». Ωστόσο, στο ρωσικό ιστορικό πλαίσιο, αυτή η λέξη ανέπτυξε άλλες σημασίες. Για παράδειγμα, το «SLON» σημαίνει «στρατόπεδο φυλακών Solovki», μια διαβόητη σοβιετική φυλακή που δημιουργήθηκε το 1923 στα νησιά Solovetsky στη Λευκή Θάλασσα.

Ως τατουάζ της φυλακής, εξελίχθηκε αργότερα για να ενσωματώσει και άλλες σημασίες. Δύο από τις πιο δημοφιλείς από αυτές είναι οι εξής: «Θάνατος από μαχαίρι στους μπάτσους» («Smert’ legavym ot nozha») και «Τίποτα άλλο παρά ατυχία από νεαρή ηλικία» («S malykh let odni neschastya»).
Επωμίδες

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο δυσεύρετα τατουάζ στον ρωσικό εγκληματικό υπόκοσμο. Μόνο οι πιο ισχυροί κρατούμενοι δικαιούνται να έχουν τατουάζ με επωμίδες στους ώμους τους, επειδή αυτό το σύμβολο έχει ένα ξεκάθαρο νόημα: την πλήρη απόρριψη της λύτρωσης. Αυτό το τατουάζ είναι σημάδι των πιο ευυπόληπτων και επικίνδυνων εγκληματιών.

Συχνά, οι ιδιοκτήτες των τατουάζ με επωμίδες προέρχονται από φυλακές υψίστης ασφαλείας και, ίσως, έχουν στο ενεργητικό τους την υποκίνηση ή την ενεργή υποστήριξη μιας εξέγερσης στη φυλακή.

*Με πληροφορίες από: Russia Beyond

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου