Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 23, 2024

Ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει στο διάστημα; Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία ότι εκτόξευσε διαστημικό όπλο

Η είδηση ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πιθανότατα ένα διαστημικό όπλο έχει

θορυβήσει τους δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορεί να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους.


Συγκεκριμένα, η Ρωσία εκτόξευσε ένα όπλο σε τροχιά γύρω από τη Γη, το οποίο μπορεί να είναι σε θέση να επιτεθεί σε έναν αμερικανικό κυβερνητικό δορυφόρο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους στο διάστημα.

Ένας ρωσικός δορυφόρος στις 16 Μαΐου είναι πιθανότατα ένα «αντιδιαστημικό όπλο που πιθανώς είναι ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ. «Η Ρωσία ανέπτυξε αυτό το νέο αντιδιαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν κυβερνητικό δορυφόρο των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση την Τρίτη.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τις ανάλογες κατηγορίες που διατύπωσε ο εναλλακτικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για ειδικές υποθέσεις στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, κατά της Μόσχας πριν από την αποτυχημένη ψηφοφορία για ένα ψήφισμα που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και απαγόρευε τα όπλα στο διάστημα. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε αυτό το ψήφισμα μετά το ρωσικό βέτο σε ψήφισμα που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.


Φέρεται να εκτοξεύθηκε κρυφά από την Σιβηρία

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται ανώνυμη πηγή στην Αμερικανική Διαστημική Διοίκησης, ανέφερε ότι ο δορυφόρος COSMOS 2576, ο οποίος λέγεται ότι είναι ικανός να επιθεωρεί και να επιτίθεται σε άλλα αντικείμενα σε τροχιά, εκτοξεύτηκε κρυφά από τη βόρεια περιοχή του Αρκανγκέλσκ της Σιβηρίας την περασμένη εβδομάδα.


Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει εδώ και καιρό αυτού του είδους τα ρωσικά στρατιωτικά διαστημόπλοια που έχουν ρόλο να επιθεωρούν άλλα αντικείμενα, αφού επιδεικνύουν απερίσκεπτη διαστημική συμπεριφορά, σύμφωνα με το Reuters.

 

Το COSMOS 2576 φαίνεται να ακολουθεί έναν δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης των ΗΠΑ (NRO) USA 314, ανέφερε το Reuters. Ωστόσο μέχρι την Τρίτη δεν είχε πλησιάσει τον αμερικανικό δορυφόρο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να ενημέρωσαν τους συμμάχους για την ανάπτυξη του ρωσικού δορυφόρου πριν από την εκτόξευσή του, η οποία περιλάμβανε επίσης πολιτικούς δορυφόρους που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές τροχιές.

Τι απαντά η Μόσχα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να στείλουν όπλα στο διάστημα. Σε ερώτηση αν η Μόσχα έχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας παρακολουθούν την κατάσταση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα διαστημικό αντιδορυφορικό όπλο. Η Μόσχα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «κακόβουλους» και «αβάσιμους».

Η είδηση έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων αρκετών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που προειδοποιούν ότι το διάστημα είναι πιθανό να αποτελέσει το επόμενο πεδίο του πολέμου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, ο οποίος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου