Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 06, 2024

Η νεαρή Κρητικιά που μένει σε βαν και ταξιδεύει σε όλα τα χωριά του νησιού!

Από το TikTok στην πραγματική ζωή

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το

Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι με τη φύση, την απλότητα και τη χαλάρωση. Οταν στα 19 της αποφάσισε να σπουδάσει μαγειρική στην Αθήνα, συνειδητοποίησε το τίμημα που θα πλήρωνε προκειμένου, όπως λέει, να μπει σε έναν κλάδο που θα της προσφέρει πάντα δουλειά. «Ηξερα πως αν γίνω μαγείρισσα, δεν θα είμαι ποτέ άνεργη» λέει στην «Κ». «Τα δίδακτρα της σχολής όπως και όλα μου τα έξοδα τα πλήρωνα μόνη μου, καθώς από την πρώτη μου μέρα στην Αθήνα βρέθηκα σε κουζίνες. Το κλίμα όμως εκεί ήταν τελείως διαφορετικό απ’ όσα ήξερα μέχρι τότε. Νευρικότητα, φωνές και πίεση. Γρήγορα κατάλαβα πως αυτός ο τρόπος ζωής δεν μου ταιριάζει καθόλου». 

Τελικά, στα επτά χρόνια που έμεινε στην Αθήνα άλλαξε πολλές δουλειές, μέχρι που κατέληξε να εργάζεται ως κούριερ. Παράλληλα επεξεργαζόταν στο μυαλό της ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο πλάνο της. Καθώς της έλειπε η φύση, η ιδέα ενός σπιτιού σε ένα ερημικό χωριό ήταν για τη Βαρβάρα ένα όνειρο ζωής. Στην πορεία όμως αυτό το όνειρο απέκτησε… ρόδες. «Οπως και τα περισσότερα παιδιά της Κρήτης, έτσι και εγώ οδηγώ από μικρή και η οδήγηση με χαλαρώνει απίστευτα. Εβλεπα σε βίντεο στο tik tok διάφορους ανθρώπους από όλον τον κόσμο που είχαν υιοθετήσει το van life, ζούσαν δηλαδή μέσα στα βαν τους, και μου ήταν πολύ ελκυστικό ως ιδέα. Ηξερα πως είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό, δεν μπορούσα να φανταστώ όμως πως θα μπορούσα να το κάνω και εγώ η ίδια στην Ελλάδα».


Υπήρχε ήδη ένας άλλος υποψήφιος αγοραστής, το ήθελα όμως τόσο πολύ. Οταν είπα στον ιδιοκτήτη πως θα το μετατρέψω σε σπίτι και μαζί του θα ταξιδέψω, του άρεσε τόσο η ιδέα που μου έδωσε το βαν και μαζί και την ευχή του να τα καταφέρω.

Την απόφαση την πήρε στα 25 της, όταν μετακόμισε στην Κεφαλλονιά για να βρει, όπως λέει, τον εαυτό της. Εκείνη την περίοδο γνώρισε διαδικτυακά ένα ζευγάρι που έχει υιοθετήσει το van life, την Παναγιώτα και τον Γιάννη. Οι δυο τους της έδωσαν όχι μόνο πολύ χρήσιμες οδηγίες, αλλά και το θάρρος για να αρχίσει να πιστεύει στο όνειρό της. Ξεκίνησε τότε να αποταμιεύει χρήματα προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει το βαν που θα το μετέτρεπε σε σπίτι της.


«Μου πήρε δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έκανα κάτι παραπάνω από πολύ καλή έρευνα αγοράς, είχα ψάξει και είχα αναλύσει τα πάντα γύρω από τα βαν. Δυσκολευόμουν πολύ να αποφασίσω. Το μόνο για το οποίο ήμουν σίγουρη είναι πως ήθελα να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σε μέγεθος, να νιώθω δηλαδή άνετα, αλλά να θεωρείται παράλληλα και αυτοκίνητο, να έχω δηλαδή άδεια Ι.Χ.»

Η αγορά του βαν ήταν για τη Βαρβάρα το μεγαλύτερο έξοδο. Το αγόρασε τον Αύγουστο του 2023 στην τιμή των 8.000 ευρώ. Αν και ήταν το πιο οικονομικό που βρήκε και χρειάστηκε να πουλήσει το αυτοκίνητο που ήδη είχε προκειμένου να συμπληρώσει το ποσό, δεν δίστασε στιγμή. Οπως διηγείται στην «Κ», με το που το αντίκρισε ένιωσε το αίσθημα του κεραυνοβόλου έρωτα και έβαλε τα δυνατά της για να πείσει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να της το πουλήσει. «Υπήρχε ήδη ένας άλλος υποψήφιος αγοραστής, το ήθελα όμως τόσο πολύ. Οταν του είπα πως θα το μετατρέψω σε σπίτι και μαζί του θα ταξιδέψω, του άρεσε τόσο η ιδέα που μου έδωσε το βαν και μαζί και την ευχή του να τα καταφέρω».

«Σπίτι» με 12.000 ευρώ
Η Βαρβάρα επέστρεψε για τις εργασίες του βαν στην Κρήτη, εκεί που θα είχε και τη μεγαλύτερη βοήθεια από φίλους και συγγενείς. «Εδωσα 2.000 ευρώ για να το φτιάξω μηχανικά και να είμαι σίγουρη πως είμαι ασφαλής, και άλλα τόσα χρήματα για τη μετατροπή του. Εβγαλα τα καθίσματα, έβαλα πάτωμα και μόνωση, δημιούργησα καινούργιο ταβάνι και εγκατέστησα ξύλινη επένδυση στα πλάγια. Στη συνέχεια έφτιαξα τα έπιπλα. Συνολικά, μαζί με την αγορά, έδωσα γύρω στα 12.000 ευρώ».


Πλέον το βαν της διαθέτει έναν καναπέ που γίνεται κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο από κάτω. Για τα ρούχα της έχει τρία ράφια, ενώ η κουζίνα αποτελείται από ψυγείο 58 λίτρων, νιπτήρα και ένα γκάζι. Φυσικά, υπάρχει και χημική τουαλέτα, δεν έχει όμως ακόμα κανονική ντουζιέρα. «Η πιο συνηθισμένη ερώτηση του κόσμου είναι το πώς κάνω μπάνιο. Εχω δημιουργήσει μια πατέντα. Εχω ένα μπιτόνι που έχει χωρητικότητα 10 λίτρα νερού, καθώς και μια αντλία που ανεβάζει το νερό στον νιπτήρα. Από εκεί τραβάω το τηλέφωνο της βρύσης και το φέρνω μέχρι έξω. Οπότε η σύντομη απάντηση είναι ότι κάνω ντουζ έξω! Είναι όμως στα πλάνα μου να αναβαθμίσω το όλο σύστημα».

«Καλά, δεν φοβάσαι γυναίκα να ταξιδεύεις μόνη σου;»
Ξεκίνησε να κοιμάται μέσα στο βαν πριν καν ολοκληρώσει τη μετατροπή του. Οπως λέει, τα πρώτα βράδια ένιωθε μια ανησυχία και έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. «Πρόσεχα πολύ να μη με δει κανείς, πλέον όμως είμαι πιο άνετη. Για να είμαι ειλικρινής δεν φοβάμαι. Για την ακρίβεια νιώθω φανταστικά που κοιμάμαι και ξυπνάω σε όποιο μέρος θέλω και μάλιστα εκτός σπιτιού. Ξέρω πως ακούγεται παράδοξο, αλλά τα σπίτια πλέον μου φαίνονται σαν κουτιά, νιώθω περιορισμό από τους τέσσερις τοίχους. Πολλές φορές η μητέρα μου μου ζητάει να μείνω για ένα βράδυ μαζί της, εγώ όμως θέλω να επιστρέφω στο βαν, στο σπίτι μου».

«Καλά, δεν φοβάσαι γυναίκα να ταξιδεύεις μόνη σου;», «Δεν θα προτιμούσες να ταξιδεύεις με φίλους σου;», «Και τόσες ώρες οδηγείς εσύ; Τα καταφέρνεις;» Η Βαρβάρα είναι πλέον συνηθισμένη σε ερωτήσεις τέτοιου τύπου και όπως λέει, κατανοεί πως σε πολλούς φαίνεται περίεργος ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει. «Για μένα είναι ένας στερεοτυπικός τρόπος σκέψης που δεν με αφορά. Εχω άλλα πέντε αδέρφια, είμαστε τρία αγόρια και τρία κορίτσια και είμαστε όλοι και όλες εξίσου δυναμικοί. Η μητέρα μου επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί ως βράχος δίπλα μας. Δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα του πώς μεγαλώνεις».




Τα πρώτα της ταξίδια η Βαρβάρα αποφάσισε να τα κάνει στην Κρήτη, βάζοντας ως στόχο να κάνει έστω και ένα σύντομο πέρασμα από όλα τα χωριά του νησιού. Πρόκειται για ένα άκρως φιλόδοξο πρότζεκτ, καθώς όπως εξηγεί και η ίδια ο κάθε νομός έχει γύρω στα 300 με 400 χωριά. «Αυτό το διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο εργάζομαι σεζόν στο Ρέθυμνο. Αποφάσισα να αξιοποιήσω την παραμονή μου εδώ βάζοντας αυτόν τον στόχο. Μέχρι στιγμής έχω επισκεφτεί περίπου 200 χωριά. Με γοητεύουν τα τοπία και η αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών, τα ερειπωμένα κτίρια και φυσικά η ιστορία που κρύβει από πίσω του το κάθε μέρος της Κρήτης».
«Ελα να σε κεράσουμε ρακί»

Η επιλογή των χωριών που επισκέπτεται δεν γίνεται πλέον στην τύχη, καθώς το πρότζεκτ της έχει πλέον διαδοθεί στα social media και κυρίως στο tik tok όπου έχει περισσότερους από 20.000 ακόλουθους. Ο κόσμος της στέλνει μηνύματα και την προσκαλεί να τους επισκεφθεί και να γνωριστούν από κοντά. «Είμαι ένας αρκετά εσωστρεφής άνθρωπος και όλη αυτή η ανταπόκριση και τα μηνύματα μου είναι πρωτόγνωρα. Πιάνω τον εαυτό μου να κοκκινίζω καθώς τα διαβάζω, ταυτόχρονα όμως χαίρομαι με την αλληλεπίδραση. Η πιο κοινή πρόσκληση είναι το “έλα να σε κεράσουμε ρακί”. Βρισκόμαστε στην Κρήτη άλλωστε!»

Οπως λέει η Βαρβάρα, οι αντιδράσεις των ανθρώπων της ηλικίας της είναι μάλλον οι αναμενόμενες, καθώς όλοι όσοι ακούν τη συνθήκη ζωής της δείχνουν ενθουσιασμό και τη βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός βέβαια αποτυπώνεται στα social media, όπου δεν είναι λίγες οι προσκλήσεις ή οι παρακλήσεις του τύπου «παντρέψου με» και «πάρε με μαζί σου». «Τον Οκτώβριο θα φύγω από την Κρήτη και σκόπευα να ταξιδέψω με το βαν στην Ευρώπη. Οπως όμως με συμβούλεψαν οι γνώστες, θα κάνει κρύο και δεν θα είναι ευχάριστο ταξίδι. Θα πάω λοιπόν για πρώτο ταξίδι στο Μαρόκο. Δεν σκοπεύω όμως να έχω συνταξιδιώτη. Θέλω πρώτα να το ζήσω μόνη μου, και για το μέλλον βλέπουμε!»

Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου