Το ντονέρ κεμπάπ είναι για τους Γερμανούς ότι και το σουβλάκι για τους Έλληνες, και, όπως φαίνεται, η δραματική αύξηση της τιμής του έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στη γερμανική κυβέρνηση, σε σημείο που το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και το γερμανικό κοινοβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, η εκτίναξη του κόστους του ντονέρ κεμπάπ έχει οδηγήσει χιλιάδες Γερμανούς πολίτες να ζητούν ένα ‘κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης’, ώστε το αγαπημένο τους street food να παραμείνει προσιτό. Γερμανοί πολιτικοί αναφέρουν ακόμα ότι η τιμή του ντονέρ κεμπάπ εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στις συζητήσεις τους με τους ψηφοφόρους.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει τόσο πολύ συνηθίσει να τον ρωτούν για την τιμή του προϊόντος κατά τη διάρκεια των δημόσιων ομιλιών του, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει ακόμα και σε αναρτήσεις στα social media, προκειμένου να εξηγήσει ότι η αύξηση στην τιμή του οφείλεται εν μέρει στην παράλληλη αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους.
“Είναι αρκετά εντυπωσιακό πως όπου κι αν πάω, κυρίως νέοι άνθρωποι με ρωτούν αν θα πρέπει να υπάρξει ένα ‘φρένο’ στην αύξηση της τιμής του ντονέρ“ δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, πριν μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ένας νεαρός πλησίασε τον Σολτς και του είπε, “Πληρώνω 8 ευρώ το ντονέρ. Μιλήστε στον Πούτιν, θέλω να πληρώνω 4 ευρώ”.
Κουπόνια ντονέρ και πλαφόν, προτείνει η αντιπολίτευση
Το αριστερό κόμμα Die Linke, σε πρόταση που θέλει να καταθέσει στο κοινοβούλιο, ζήτησε την καθιέρωση ενός Dönerpreisbremse, δηλαδή ένα πλαφόν στις τιμές του ντονέρ κεμπάπ, παρόμοιο με αυτό που έχει εισαχθεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας για τον έλεγχο των υψηλών ενοικίων. Όπως υποστηρίζει, το κεμπάπ κοστίζει ήδη 10 ευρώ (8,60 λίρες) σε ορισμένες πόλεις, από 4 ευρώ πριν από μόλις δύο χρόνια.
Το Die Linke προτείνει ανώτατο όριο τιμής στα 4,90 ευρώ και 2,90 για τους νέους, ιδίως για όσους προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για τους οποίους, όπως σημειώνει, το εν λόγω πιάτο αποτελεί καθημερινή ανάγκη. Συνιστά ακόμη ότι κάθε νοικοκυριό θα μπορούσε να λαμβάνει καθημερινά κουπόνια ντονέρ.
Οι πωλήσεις του κεμπάπ, που εισήχθη στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες, οι οποίοι το προσάρμοσαν στις τοπικές γεύσεις, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως για τη χώρα. Με βάση τα περίπου 1,3 δισ. ντονέρ που καταναλώνονται στη Γερμανία κάθε χρόνο – 400.000 την ημέρα μόνο στο Βερολίνο – ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδότησης θα κόστιζε 4 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το Die Linke.
Η βουλεύτρια των Πρασίνων, Hanna Steinmüller, ενός κόμματος που συνήθως απευθύνει έκκληση στους πολίτες να στραφούν στη χορτοφαγία, ασχολήθηκε επίσης με το θέμα νωρίτερα φέτος.
“Για τους νέους ανθρώπους αυτή τη στιγμή είναι ένα ζήτημα εξίσου σημαντικό με το πού θα μετακομίσουν όταν φύγουν από το σπίτι τους. Ξέρω ότι δεν είναι ένα καθημερινό θέμα για πολλούς ανθρώπους εδώ”, είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο γερμανικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι, “παρ’ όλο που είναι ένα θέμα που μπορεί να γελοιοποιηθεί, νομίζω ότι ως εκπρόσωποι των ψηφοφόρων είμαστε υποχρεωμένοι να το αναδείξουμε”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου