Η κολοκυθόπιτα αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό, ιδανικό για όλες τις εποχές.
Η παρασκευή της είναι εύκολη και το αποτέλεσμα άκρως γευστικό. Ακολουθεί μια συνταγή για κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, η οποία είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη ή απλά ψάχνουν μια πιο ελαφριά εκδοχή της κλασικής συνταγής.Υλικά για την συνταγή
1 κιλό κολοκύθα (τριμμένη)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ένα ταψί 24 εκ. ή ένα πυρέξ.
Ξεφλουδίστε την κολοκύθα και τρίψτε την στον τρίφτη. Στραγγίξτε την καλά από τα υγρά της με ένα σουρωτήρι ή μια πετσέτα κουζίνας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε την τριμμένη κολοκύθα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τις σταφίδες (αν θέλετε), το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί ή το πυρέξ και ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της πίτας και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
Αφήστε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή κανέλα.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και άλλα υλικά της αρεσκείας σας, όπως ξηρούς καρπούς ή τριμμένη σοκολάτα.
Αν θέλετε η κολοκυθόπιτα σας να γίνει πιο σφιχτή, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ στο μείγμα.
Η κολοκυθόπιτα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Μπορείτε να φτιάξετε την κολοκυθόπιτα από την προηγούμενη μέρα και να την ζεστάνετε πριν τη σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου