Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 25, 2024

Πούτιν: Επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία – Αμφισβήτησε ως συνομιλητή τον Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει καμία νομιμοποίηση μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του και αυτό θα δημιουργήσει ένα νομικό εμπόδιο εάν η Ρωσία και η Ουκρανία επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Με την Ουκρανία να βρίσκεται ακόμη υπό στρατιωτικό νόμο στον τρίτο χρόνο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, ο Ζελένσκι δεν έχει αντιμετωπίσει εκλογές παρά τη λήξη της πενταετούς θητείας του αυτή την εβδομάδα. O ίδιος και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θεωρούν ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε περίοδο πολέμου. 

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκορωσία την Παρασκευή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα που υπάρχει στο έδαφος.


Μάλιστα εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στηριχθούν σε ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. «Όχι με βάση το τι θέλει η μία πλευρά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.


Ωστόσο, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λευκορωσία, ο Πούτιν δήλωσε ότι το καθεστώς του Ζελένσκι είναι προβληματικό: «Αλλά με ποιον να διαπραγματευτούμε; Αυτό δεν είναι ένα ανούσιο ερώτημα… Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι η νομιμότητα του εν ενεργεία αρχηγού του κράτους έχει τελειώσει» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Reuters: Ο Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο αν κρατήσει εδάφη που κατέλαβε

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια εκεχειρία που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης, δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν. Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν στο πρακτορείο ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρός, να ”παγώσει” τον πόλεμο», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

Το Reuters αναφέρεται ότι μίλησε με συνολικά πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, που δέχθηκαν να μιλήσουν ανώνυμα εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το «πάγωμα» του πολέμου στα σημερινά εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει να αφήσει πίσω του τον πόλεμο, λένε οι πηγές

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για το δημοσίευμα και υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο». Με βάση τη γνώση τους για συζητήσεις στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είναι της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι στιγμής είναι αρκετά για να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό. Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει σε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν κατανοούσε ότι οποιαδήποτε δραματική νέα πρόοδος στο μέτωπο θα απαιτούσε άλλη μια εθνική στρατιωτική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε. Μία πηγή, που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι η δημοτικότητά του έπεσε μετά την πρώτη κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εθνική κινητοποίηση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας, προκαλώντας την έξοδο από τη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών σε ηλικία στράτευσης. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε κατά αρκετές μονάδες.

Απόμακρη η προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών

Η προοπτική κατάπαυσης του πυρός, ή ακόμη και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται προς το παρόν απόμακρη. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι πιθανή. Έχει ορκιστεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Μία από τις πηγές του Reuters προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρέκαμπτε και έκλεινε συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου