Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 17, 2024

Δείπνο στην στρατόσφαιρα θα σερβίρει βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ

Ο βραβευμένος με αστέρια Michelin Δανός σεφ Rasmus Munk πρόκειται

να σερβίρει τα εμπνευσμένα πιάτα του στη στρατόσφαιρα.

Ο 33χρονος σεφ συνεργάζεται με τη startup Space Perspective, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, και θα ετοιμάζει ένα φρεσκομαγειρεμένο δείπνο για έξι πελάτες που θα εκτοξεύονται μέχρι το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας.


Οι αποστολές θα πραγματοποιούνται με το διαστημόπλοιο Poseidon και αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2025. Τα μενού του Munk θα βασίζονται στο θέμα της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως λέει ο ίδιος στο Euronews.

 «Θέλουμε να αφηγηθούμε ιστορίες μέσα από το φαγητό», εξηγεί ο σεφ. «Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε κάποιες από τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 60 χρόνια».


«Νομίζω ότι αυτό θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση όταν είσαι εκεί πάνω και κοιτάς κάτω», προσθέτει ο Munk, ο οποίος θα συμμετάσχει μαζί με τους έξι αγοραστές εισιτηρίων στην πτήση.

Denmark Space Chef

O σεφ Rasmus Munk ποζάρει στην κουζίνα του εστιατορίου Alchemist στην Κοπεγχάγη, στις 6 Μαΐου 2024



Μπορεί να αποκαλείται «διαστημόπλοιο», αλλά το Poseidon μοιάζει περισσότερο με αερόστατο που μπορεί να μεταφέρει μια κάψουλα υπό πίεση σε ύψος περίπου 30.480 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εκεί, στη στρατόσφαιρα – η οποία τεχνικά βρίσκεται κάτω από τον επίσημο ορισμό του διαστήματος, στα 100 χιλιόμετρα – οι επισκέπτες θα μπορούν να δειπνήσουν βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από την καμπυλότητα της Γης.

Το γεύμα κάθε άλλο παρά φθηνό είναι. Ένα εισιτήριο κοστίζει 459.000 ευρώ για ένα εξάωρο ταξίδι μετ' επιστροφής μέχρι τη στρατόσφαιρα, μαζί με ένα μενού που ξεπερνά κατά πολύ τα σωληνάρια με φαγητό που τρώνε οι αστροναύτες εδώ και δεκαετίες.

Τα διαστημικά μενού

Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, πίεζε ένα αλουμινένιο σωληνάριο για να βάλει στο στόμα του πατέ από μοσχάρι και συκώτι. Για εξοικονόμηση βάρους, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παίρνουν μαζί τους αφυδατωμένες τροφές, τις οποίες στη συνέχεια ενυδατώνουν και καταναλώνουν.
space-meal.jpg

Ένα δείγμα γεύματος αστροναυτών, όπως εκτίθεται στο Διαστημικό Κέντρο Τεχνολογίας Τροφίμων της NASA

CHARLIE NEIBERGALL/AP


Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις. Το 2006, ο διάσημος Γάλλος σεφ Alain Ducasse δημιούργησε ειδικό γκουρμέ φαγητό σε κονσέρβες, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εορταστικά γεύματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα πιάτα του περιλάμβαναν τυπικά μεσογειακά συστατικά, όπως ελιές, ντομάτες, ορτύκια και ξιφία.

Αν και ο Munk δεν αποκαλύπτει πολλά για το μενού που σχεδιάζει, λέει ότι σκοπεύει να ενσωματώσει αστέρια που θα φωσφορίζουν στο σκοτάδι, φτιαγμένα από αεροπήκτωμα και πρωτεΐνη μέδουσας.


«Δουλεύουμε επίσης πάνω σε ένα βρώσιμο κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού από δορυφόρο», είπε.

«Και στη συνέχεια, θέλουμε να μιλήσουμε για κάποια από τα πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη... από την αποψίλωση των δασών μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας και τα σκουπίδια στις θάλασσές μας», πρόσθεσε.
Το πέμπτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Το εστιατόριο Alchemist του Munk στην Κοπεγχάγη κατέχει δύο αστέρια Michelin από το 2020 και πέρυσι κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.

Οι επισκέπτες γευματίζουν δοκιμάζοντας 50 βρώσιμες «εντυπώσεις», όπως τις αποκαλεί, ενώ η εμπειρία συνοδεύεται από περφόρμανς και εγκαταστάσεις, όλα ενταγμένα στην ίδια την αρχιτεκτονική του εστιατορίου – ένα πρώην εργαστήριο κατασκευής θεατρικών σκηνικών στην Κοπεγχάγη.


Στο κέντρο του εστιατορίου βρίσκεται ένας μεγάλος θόλος πλανητάριου, όπου οι επισκέπτες τρώνε περιτριγυρισμένοι από προβολές της Γης όπως φαίνεται από το διάστημα, ωκεανών, δασών, ακόμη και μιας καρδιά που χτυπάει.

«Νομίζω ότι το καλό φαγητό, γενικά, αλλάζει πολύ», λέει ο Munk. «Και νομίζω ότι εσείς, ως επισκέπτης, απαιτείτε για το μέλλον κάτι που μοιάζει περισσότερο με εμπειρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου