Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 15, 2024

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά την μοναξιά, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Η μοναξιά έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, μια ήρεμη γοητεία, η οποία, για ορισμένους ανθρώπους, είναι ακαταμάχητη.


Εάν οι ανάγκες ενός άνδρα δεν ικανοποιούνται σε μια σχέση, θα εμφανίζει σχεδόν πάντα αυτές τις 7 συμπεριφορές

Οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά τους, δεν είναι αντικοινωνικοί, ούτε παράξενοι, αλλά απλώς απολαμβάνουν την ηρεμία τους και τη συντροφιά του εαυτού τους. Είναι οι άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα ενός βιβλίου, μία μοναχική βόλτα στη φύση.

 Ποια είναι όμως τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων αυτών; Ποια στοιχεία τους κάνουν να απολαμβάνουν την παρέα του εαυτού τους;


Οι άνθρωποι που χάνουν την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας, έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτές τις 7 λεπτές συμπεριφορές

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά την μοναξιά, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Αυτογνωσία

Εκτιμούν την αυθεντικότητα

Είναι εσωστρεφείς

Διακατέχονται από δημιουργική έμπνευση

Αγαπούν τις σχέσεις της ζωής τους

Είναι άνετοι με τη σιωπή

Χαρακτηρίζονται από ανεξαρτησία της σκέψης

Εκτιμούν τις μικρές χαρές της ζωής

Πως ξεχωρίζουν οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά τους


Αυτογνωσία

Οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναχικότητά τους, διακρίνονται από υψηλή αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα της αναγνώρισης και η συνειδητοποίηση των ίδιων συναισθημάτων, σκέψεων, ενεργειών. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος γνωρίζει σε βάθος τον εαυτό του και είναι άνετος τόσο με τα θετικά, όσο και με τα αρνητικά του.


Οι άνθρωποι που χάνουν συνεχώς φίλους, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

Οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναχικότητα, κατά κανόνα έχουν υψηλό βαθμό αυτογνωσίας. Δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι, να αναλογιστούν, να μάθουν σε βάθος τον εαυτό τους.

Η βαθιά κατανόηση του εαυτού τους, σημαίνει ότι είναι μάλλον δύσκολο να παρασυρθούν από εξωτερικές επιρροές. Αντίθετα, γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, τι δεν τους αρέσει και δεν φοβούνται να πάρουν αποφάσεις βάσει της γνώσης και της εμπειρίας τους.

H άνεση που αισθάνονται στην μοναξιά, συνιστά σημάδι της δυνατής αυτογνωσίας τους. Δεν έχουν ανάγκη από τον διαρκή «θόρυβο», ούτε εξαρτώνται από τις γνώμες ή την επιβεβαίωση των άλλων, αφού έχουν μάθει να εμπιστεύονται τη δική τους κρίση.

Εκτιμούν την αυθεντικότητα

Η αυθεντικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας όσων αγαπούν την μοναξιά. Η ανάγκη για την μοναχικότητα, συνδέεται στενά με την επιθυμία του ανθρώπου να είναι ο αυθεντικός του εαυτός.

Όταν ο άνθρωπος είναι μόνος του, δεν έχει ανάγκη, ούτε πιέζεται να αποδείξει κάτι σε κάποιον, είναι απλά ο εαυτός του.

Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε ότι η αυθεντικότητα διαχέεται και χαρακτηρίζει όλες τις σχέσεις και τις επαφές της ζωής τους. Ενδιαφέρονται περισσότερο να γνωρίσουν τον πραγματικό εαυτό των άλλων, παρά να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες ή τις πιέσεις των άλλων.

Για όσους αγαπούν την μοναχικότητα, η αυθεντικότητα δεν είναι μία επιφανειακή λέξη-είναι ένας τρόπος ζωής, το οποίον επιδιώκουν μέσα από την ενδοσκόπηση και την αυτοπαρατήρηση.

Είναι εσωστρεφείς

Μπορεί όχι αναγκαία, όμως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που αγαπούν την μοναχικότητα να είναι εσωστρεφείς προσωπικότητες. Η εσωστρέφεια, όπως την όρισε ο κορυφαίος ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ,  είναι εστίαση στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου.

Αντίθετα όμως απ’ ό, τι μπορεί να πιστεύουμε, η εσωστρέφεια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κάποιος είναι ντροπαλός ή διακατέχεται από κοινωνικό άγχος. Αντίθετα, σύμφωνα με τα πιο αξιόπιστα ψυχομετρικά εργαλεία, οι εσωστρεφείς άνθρωποι απλώς προτιμούν λιτά και ήρεμα περιβάλλοντα, όπου μπορούν να ηρεμήσουν και ν’ ανακτήσουν την ενέργειά τους.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που απαντά σε ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες μοναξιάς, αξιοποιώντας τον χρόνο τους ανανέωση, αναστοχασμό και επανασύνδεση με τις ενδότερες σκέψεις τους. Επιζητούν την ηρεμία και μαζί με αυτή, την απερίσπαστη σκέψη.

Διακατέχονται από δημιουργική έμπνευση

Συχνά, οι άνθρωποι με μία έντονα δημιουργική πλευρά, «ανθίζουν» σε συνθήκες μοναξιάς. Η δημιουργικότητα προϋποθέτει χώρο και συνθήκες για σκέψη, όνειρα, φαντασία. Τις περισσότερες φορές, ο «χώρος» αυτός, είναι η μοναξιά. Μακριά από θορύβους και περισπασμούς του έξω κόσμου, οι μοναχικοί δημιουργοί βρίσκουν το περιθώριο να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τη δημιουργική πλευρά τους. Οι στιγμές της μοναξιάς τους, εκτός από χαλάρωση, τους χαρίζουν δημιουργική έκφραση και έμπνευση. Αν βλέπετε έναν άνθρωπο να είναι μόνος του, μπορεί να προετοιμάζει ένα κορυφαίο αριστούργημα.

Αγαπούν τις σχέσεις της ζωής τους

Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά, εκτιμούν βαθιά τις ανθρώπινες σχέσεις. Άλλωστε, για εκείνους, η μοναχικότητα δεν σημαίνει μοναξιά. Η αγάπη τους για την μοναξιά είναι ακριβώς εκείνη που τους κάνει να ξεχωρίζουν τις ουσιαστικές και ποιοτικές σχέσεις της ζωής τους.

Δεν αναζητούν διαρκώς τις κοινωνικές επαφές, αλλά επιζητούν ουσιαστικές σχέσεις που μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι λογικό, αν σκεφτούμε ότι, μένοντας μόνοι τους, καταφέρνουν να κατανοήσουν σε βάθος, τόσο τον εαυτό τους, όσο και τις σχέσεις τους. Αποκτούν μία μοναδική προοπτική, αποτέλεσμα περίσκεψης και ουσιαστικής σκέψης.

Ο χρόνος που αφιερώνουν στον εαυτό τους, καλλιεργεί την ικανότητά τους να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους σε ένα άλλο επίπεδο. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων στη ζωή τους.

Είναι άνετοι με τη σιωπή

Η ησυχία δημιουργεί μια μοναδική ηρεμία που, στη σημερινή κοινωνία με τους ραγδαία εναλλασσόμενους ρυθμούς, είναι κάτι σπάνιο και, ενδεχομένως τρομακτικό.

Όχι όμως για όσους αγαπούν την μοναξιά τους, οι οποίοι ηρεμούν σε συνθήκες ηρεμίας.  Χωρίς μουσική ή περιττούς θορύβους, οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με τον εαυτό τους σε άλλο επίπεδο όταν επικρατεί σιωπή.

Η ησυχία προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να «γεμίσει τις μπαταρίες του» και να ανακτήσει την ενέργεια που είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Τη στιγμή που τόσοι άνθρωποι αποφεύγουν τη σιωπή, οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά τους, την επιζητούν και την αξιοποιούν.

Χαρακτηρίζονται από ανεξαρτησία της σκέψης

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις ώρες της μοναξιάς, έχουν μια ισχυρή αίσθηση ατομικότητας και χαρακτηρίζονται από ανεξάρτητη σκέψη.  Εφόσον έχουν τον χρόνο και την ελευθερία να διαμορφώνουν μόνοι τους την άποψή τους, οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά τους, δεν ακολουθούν τυφλά  και άκριτα το πλήθος.

Επίσης, δεν φοβούνται να εξερευνήσουν διαφορετικές προοπτικές ή ν’ αμφισβητήσουν το κατεστημένο. Λαμβάνουν αποφάσεις βάσει της δικής τους λογικής και του ανεξάρτητου σκεπτικού, δεν παρασύρονται από την κοινή γνώμη, την πλειοψηφία, τις κοινωνικές πιέσεις και το συναίσθημα της μάζας. Αντίθετα, βρίσκουν τις δικές τους λύσεις και προτείνουν πρωτότυπες ιδέες. Η αγάπη τους για την μοναξιά τροφοδοτεί την ανεξαρτησία της σκέψης τους, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον όπου ευδοκιμεί η ελεύθερη σκέψη.

Εκτιμούν τις μικρές χαρές της ζωής

Όσοι απολαμβάνουν την μοναχικότητά τους, βρίσκουν χαρά και ευχαρίστηση στις πιο μικρές στιγμές της ζωής. Απολαμβάνουν τον καφέ που πίνουν το πρωί, την μοναχική τους βόλτα, ένα ποιοτικό βιβλίο μία βροχερή ημέρα. Όλες αυτές οι φαινομενικά κοινές και ασήμαντες στιγμές, έχουν ιδιαίτερη σημασία για όσους χαίρονται την μοναξιά τους.

Η ικανότητα να εκτιμάς το συνηθισμένο, το καθημερινό, προσφέρει μία ανεπανάληπτη προοπτική στη ζωή των ανθρώπων, αφού δεν περιμένουν σημαντικές περιστάσεις ή υπερβολικές εμπειρίες για να νιώσουν τη χαρά.  Αντίθετα, είναι ικανοποιημένοι με τα απλά, εκτιμούν την ομορφιά που βρίσκεται και στις πιο παραμελημένες και αναπάντεχες πτυχές της ζωής.

Πρόκειται ενδεχομένως, για την πιο όμορφη πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που αγαπούν την μοναχικότητα. Είναι επίσης, μία υπενθύμιση για όλους μας, να «κατεβάσουμε στροφές», να ηρεμήσουμε, να εκτιμήσουμε τα πιο απλά πράγματα που απαρτίζουν τις ζωές μας.

Tip: Η μοναξιά έχει μια μοναδική ομορφιά. Είναι μια κατάσταση, η οποία δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αναζητήσουν τον εαυτό τους, να αναλογιστούν, να εξελιχθούν.

Τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητας παρατηρούνται περιστασιακά σε όλους τους ανθρώπους και μπορούν να καλλιεργηθούν. Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η μοναξιά «είναι οδυνηρή όταν είσαι νέος και γλυκιά όταν ωριμάσεις», το οποίο και συνοψίζει την πεμπτουσία της σημασίας του μοναχικού χρόνου.

Μοναχικότητα δεν σημαίνει ότι αποφεύγεις τους ανθρώπους, ή την κοινωνία αλλά ότι αξιοποιείς τον χρόνο σου για ενδοσκόπηση, ειλικρίνεια και προσωπική ανάπτυξη.

Οι άνθρωποι που αγαπούν την μοναξιά, μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ενδοσκόπησης και τη δύναμη της άνεσης να είμαστε ο αυθεντικός μας εαυτός. Μαθαίνοντας να χαιρόμαστε την παρέα του εαυτού μας, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για εμάς και για όσα μπορούμε να γίνουμε. Είναι μία εξερεύνηση που ξεκινά από μέσα μας και μας οδηγεί στη βαθύτερη γνώση του εαυτού μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου