Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 13, 2024

Μήπως είναι αυτό το χειρότερο μήνυμα που μπορείτε να στείλετε;

Στην εποχή της τεχνολογίας, κάποιες λέξεις αποκτούν άλλη σημασία

Η Isabel Steckel έναν περίπου χρόνο

πριν, έστειλε έναν μήνυμα στον αδερφό της ώστε να κανονίσουν να βγουν την επόμενη ημέρα. Η απάντηση που έλαβε ήταν μονολεκτική. «Βέβαια» (sure).

Η Steckel απάτησε πως «Αν πρόκειται να έχεις αυτή τη «βέβαια» στάση τότε ας μην το κάνουμε». Της απάντησε «lol», και εκείνη του είπε, «Δεν αστειεύομαι, lol».


Φέτος τον Μάιο, η κωμικός από την Νέα Υόρκη μοιράστηκε μέρος αυτής της κουβέντας στο X, και πήρε πάνω από 11 χιλιάδες likes. Όσοι μισούν την απάντηση «Βέβαια», μοιράστηκαν πως μια τέτοια απάντηση ακούγεται παθητική και αποκαρδιωτική.


Ένας που στέλνει μηνύματα που θέλει να στέλνει «βέβαια», ζήτησε συγνώμη σε μια απάντηση για τη σκληρότητά του «ενώ εκείνος προσπαθούσε να φανεί αεράτος». Αυτό είναι μάλλον το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην συζήτηση για τι πραγματικά σημαίνει αυτό το «Βέβαια».


Ένας χρήστης του Reddit έγραψε πως η εν λόγω λέξη είναι συνώνυμη του «ναι» και « δεν θα έπρεπε να συνδέεται με τον σαρκασμό και τη διάθεση», ενώ το 2018, ένας άλλος σχολιαστής έγραψε ότι πρόκειται για την «πιο passive-aggressive καταφατική φράση» που είναι «ένα thumbs up στο πρόσωπό σας, και μια άλλη υποτιμητική κίνηση πίσω από την πλάτη σας».


Αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι τι σημαίνει το «Βέβαια». Παρόλο που το λεξικό μιλάει για επιβεβαίωση και σιγουριά, το νόημα της δεν είναι συγκεκριμένο, σε μια συζήτηση που γίνεται με μηνύματα.


Η Steckel είπε πως εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Είπε πως αν απαντάμε «Βέβαια» για μια δουλειά είναι οκ, αλλά ακούγεται άσχημο όταν προσκαλούμε κάποιον να περάσουμε χρόνο μαζί μας.


«Το να ζητάω από κάποιον να αράξει μαζί μου είναι μια πολύ ευάλωτη κίνηση. Έτσι, όταν λαμβάνω αυτό το «βέβαια», λέω, «Εντάξει, ας πάει στο καλό. Δεν το κάνω», είπε.


Είπε μάλιστα ότι όταν το ακούει θεωρεί πως το άλλο άτομο προτιμάει να «πεθάνει παρά να κάνουμε παρέα» και «το να αναγκάζεις κάποιον να κάνει παρέα μαζί σου είναι το χειρότερο συναίσθημα στον κόσμο».


Το πρόβλημα της λέξης είναι ότι ακούγεται πιο διστακτική. Ένα ξεκάθαρο «ναι!» ή «οπωσδήποτε» θα ακουγόταν πιο ενθουσιώδες. Ειδικότερα, αν δεν βλέπετε ταυτόχρονα τη γλώσσα του σώματος ή δεν ακούτε τον τόνο της φωνής, ώστε να καθησυχασετε τον εαυτό σας.


Το «βέβαια» είναι κάπως αόριστο ή έχει μια διστακτική χροιά. Όπως: «Θέλεις να πάμε σινεμά;» «Βέβαια». Θέλεις πραγματικά να πας;» εξήγησε η κοινωνιολόγος/γλωσσολόγος Cynthia Gordon του Πανεπιστημίου Georgetown.


Η Gordon είπε ότι οι διαφορετικές έννοιες του «βέβαια» μπορεί επίσης να είναι γενεαλογικές. «Η νεότερη γενιά προσδοκά μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην αποστολή μηνυμάτων γενικά από ό,τι οι παλαιότεροι», είπε. Σημείωσε επίσης ότι «οι γυναίκες τείνουν να περιμένουν περισσότερα από αυτά τα ρητά σημάδια ενθουσιασμού».


Σε ένα κείμενο, η έκταση ενός μηνύματος μπορεί επίσης να λάβει υπέρμετρη βαρύτητα λόγω της απουσίας προσωπικών ενδείξεων. Παρόμοια με τον λόγο για τον οποίο μια μονολεκτική απάντηση «OK» ή «k» ακούγεται τόσο τρομακτική και απότομη όταν την λαμβάνεις, οι συντομότερες απαντήσεις υποδηλώνουν μικρότερη προσπάθεια.


Παράλληλα, όπως δήλωσε η Gordon, η προσπάθεια να γράψει κανείς μια πλήρη πρόταση ή να γράψει μερικά επιπλέον θαυμαστικά υποδηλώνει: «Ναι, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτό».


Είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μονολεκτικό «βέβαια» προκαλεί αμφιβολίες, αλλά το «φυσικά» μπορεί να ακούγεται ελαφρώς πιο αυθεντικό, αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να υλοποιήσετε ένα αίτημα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου