Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 25, 2024

Η ορχιδέα του Αγίου Πνεύματος που έχει σχήμα περιστεριού στο εσωτερικό της και μυρίζει σαν μπύρα

Το εθνικό λουλούδι της Δημοκρατίας του Παναμά

Το Peristeria elata είναι ένα είδος

ορχιδέας που εμφανίζεται από την Κεντρική Αμερική μέχρι τον Παναμά, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό. Αναφέρεται συνήθως ως ορχιδέα του Αγίου Πνεύματος, ορχιδέα περιστεριού ή λουλούδι του Αγίου Πνεύματος και ως Flor del Espiritu Santo στα Ισπανικά.



Έχει ωοειδείς ψευδοβολβούς ύψους έως 12 εκ., επιμήκεις, χωρίς λίπος και με τέσσερα φύλλα που φτάνουν μέχρι το ένα μέτρο μήκος και τα 15 εκ. πλάτος, διπλωμένα. Τα λουλούδια προβάλλουν από τη βάση του βολβού και βγάζουν 4 έως 12 άνθη με έντονο μαρμάρινο λευκό χρώμα και μωβ κηλίδες. Ο ανθήρας και το ύπερο είναι κίτρινα. Το κεντρικό τμήμα του λουλουδιού έχει ένα καλά σχηματισμένο σχήμα περιστεριού. Το άρωμά του μοιάζει με εκείνος της μπύρας. Ανθίζει μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.


@wikipedia.org

Στον Παναμά αυτό το είδος ήταν άφθονο στα πολύ υγρά ορεινά δάση. Βρίσκεται ως επίφυτο φυτό στους κορμούς δέντρων καλυμμένων με βρύα σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρα. Στο φυσικό της περιβάλλον, αυτή η ορχιδέα αναπτύσσεται κοντά στο επίπεδο του εδάφους των ώριμων δασών.

Αυτό το λουλούδι κινδυνεύει σοβαρά με εξαφάνιση. Λόγω της ομορφιάς του, οι διακινητές το κόβουν μαζικά. Η ΜΚΟ του Παναμά APROVACA τρέχει ένα πρόγραμμα χορηγιών για αυτήν την ορχιδέα ώστε να τη σώσει από την εξαφάνιση. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), που σημαίνει ότι απαγορεύεται το διεθνές εμπόριο δειγμάτων άγριας προέλευσης.

Από το 1936, αυτή η ορχιδέα είναι το εθνικό λουλούδι της Δημοκρατίας του Παναμά, κάτι που ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Λουλουδιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου