Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 25, 2024

Γιατί έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη

Μα γιατί έχουμε τόσο κακό ίντερνετ στην Ελλάδα; Η σχετικά χαμηλή ταχύτητα του διαδικτύου της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή του Διαδικτύου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;


Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη


Η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη θέση με την ταχύτερη ταχύτητα φόρτωσης επιτραπέζιου υπολογιστή 3,74 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (3,84) στη δεύτερη θέση, η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο νόμιμο δικαίωμα το 2010. Από κοινού τρίτη ήρθαν η Δανία και η Λετονία, και τα δύο με μέση ταχύτητα 4 δευτερολέπτων.


Tο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, με τα πολλά νησιά και τις ορεινές περιοχές της, θέτει προκλήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ισχυρής υποδομής Διαδικτύου. Οι αγροτικές περιοχές ενδέχεται να μην έχουν την απαραίτητη υποδομή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Ενώ οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υποδομής του Διαδικτύου στην Ελλάδα συνεχίζονται, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να πάρει χρόνο και να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις πολιτικής.


Ιστορικά, η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτή η έλλειψη επένδυσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες Διαδικτύου και λιγότερο διαδεδομένη κάλυψη. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά.


Ακόμα, ηΗ Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα εκτός των μεγάλων αστικών περιοχών και η παροχή internet υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές ενδέχεται να μην είναι οικονομικά βιώσιμη για τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου.


Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μπορεί να έχουν επηρεάσει την ικανότητά της να επενδύει στην αναβάθμιση της διαδικτυακής της υποδομής. 


«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων), Δημήτριος Βαρουτάς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου