Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 10, 2024

Το μεγάλο σκάνδαλο της ζωής του Πάμπλο Πικάσο

Ο σπουδαίος ζωγράφος έζησε μια ταραχώδη ζωή

Ο Πάμπλο Πικάσο, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, φημίζεται για την πρωτοποριακή του προσφορά στη σύγχρονη τέχνη. Ωστόσο, η ζωή του ήταν τόσο πολυτάραχη και αμφιλεγόμενη όσο η τέχνη του ήταν επαναστατική.
 Από τις περίπλοκες προσωπικές του σχέσεις μέχρι τις προκλητικές πολιτικές του θέσεις, η ζωή του Πικάσο σημαδεύτηκε από πολυάριθμα σκάνδαλα που συχνά επισκίαζαν την καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα.


Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1881, ο Πικάσο έδειξε εξαιρετικό καλλιτεχνικό ταλέντο από νεαρή ηλικία. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1900, όπου γρήγορα έγινε μέρος της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής σκηνής. Οι περίοδοι του Blue και Rose, ακολουθούμενες από την εφεύρεση του Κυβισμού με τον Ζωρζ Μπρακ, εδραίωσαν τη φήμη του ως πρωτοπόρου καλλιτέχνη. Ωστόσο, η προσωπική ζωή του Πικάσο γινόταν ήδη τόσο διαβόητη όσο και το έργο τέχνης του.


Η ερωτική ζωή που σημάδεψε το έργο του

Οι σχέσεις του Πικάσο με τις γυναίκες ήταν ταραχώδεις και συχνά αμφιλεγόμενες. Είχε μια διαβόητη φήμη ότι συμπεριφερόταν άσχημα στους εραστές και τις συζύγους του, γεγονός που τεκμηριώθηκε καλά από τους βιογράφους και τους συγχρόνους του. Η πρώτη του σημαντική σχέση ήταν με την Fernande Olivier, μια μποέμ καλλιτέχνιδα που έζησε μαζί του στο Παρίσι. Η παθιασμένη αλλά ασταθής σχέση τους έληξε όταν η φήμη του Πικάσο άρχισε να μεγαλώνει.


Παντρεύτηκε την Olga Khokhlova, μια Ρωσίδα μπαλαρίνα, το 1918. Ο γάμος τους σημαδεύτηκε από απιστία και διχόνοια, κυρίως λόγω των πολυάριθμων απιστιών του Πικάσο. Η Olga του έκανε έναν γιο, τον Paulo, αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε καθώς ο Πικάσο είχε σχέση με τη Marie-Thérèse Walter, μια νεαρή γυναίκα σχεδόν 30 χρόνια νεότερή του. Η Marie-Thérèse έγινε μητέρα της κόρης του, Maya, και συχνά απεικονιζόταν στο έργο του, που χαρακτηριζόταν από τη γαλήνια, νεανική ομορφιά της.


Η σχέση του Πικάσο με τη Dora Maar, μια σουρεαλίστρια φωτογράφο και ζωγράφο, ήταν άλλη μια πηγή σκανδάλου. Η σχέση τους ξεκίνησε όσο εκείνος ήταν ακόμη αναμεμειγμένος με τη Marie-Thérèse. Η Dora έγινε και μούσα και ερωμένη και η σχέση τους ήταν έντονη και ταραχώδης. Η συμπεριφορά του Πικάσο απέναντί ​​της, όπως και με πολλές από τις συντρόφους του, ήταν χειριστική και σκληρή.


Αργότερα στη ζωή του, ο Πικάσο παντρεύτηκε τη Jacqueline Roque, η οποία παρέμεινε μαζί του μέχρι το θάνατό του. Ωστόσο, το μοτίβο της απιστίας και της συναισθηματικής του κακοποίησης παρέμεινε, οδηγώντας σε τεταμένες και τραγικές εκβάσεις για πολλές από τις πρώην ερωμένες του. Τόσο η Marie-Thérèse όσο και η Jacqueline θα αυτοκτονήσουν τελικά, ενώ η Olga πέρασε τα τελευταία της χρόνια σε κατάσταση ψυχικής κατάρρευσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου