Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω
Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Ιουνίου 05, 2024

Τι αλλάζει στην ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια; Από διαστημικό εποικισμό έως την παχυσαρκία

Τι λένε οι επιστήμονες για τα χρόνια που έρχονται

Τα επόμενα δέκα χρόνια υπόσχονται να είναι μια αξιοσημείωτη περίοδος, που δυνητικά θα αναδιαμορφώσει τον κόσμο μας με βαθιές τρόπους. Από την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος, οι επιστήμονες προβλέπουν σημαντικές ανακαλύψεις.


Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τομείς ανάπτυξης είναι η εξατομικευμένη ιατρική, η οποία προσαρμόζει τη θεραπεία στη γενετική σύνθεση ενός ατόμου. Κατά την επόμενη δεκαετία, οι εξελίξεις στη γονιδιωματική και τη βιοτεχνολογία αναμένεται να επιτρέψουν πιο ακριβείς και αποτελεσματικές θεραπείες για μια ποικιλία παθήσεων, ιδιαίτερα του καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία, η οποία αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου, είναι πιθανό να γίνει πιο εκλεπτυσμένη και να χρησιμοποιηθεί ευρέως.


Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι έτοιμη να μπει σε μια νέα εποχή, με τη βοήθεια τόσο από κυβερνητικούς διαστημικούς φορείς όσο και από διάφορες, ιδιωτικές εταιρείες. Την επόμενη δεκαετία, οι αποστολές στον Άρη θα μετακινηθούν από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας πιο κοντά στην πραγματικότητα.



Φωτογραφία από Pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (ML) αναμένεται να συνεχίσουν την ταχεία εξέλιξή τους, διεισδύοντας σε διάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα οικονομικά και οι μεταφορές.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραμένει μια από τις πιο επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα σημειωθούν σημαντικά βήματα στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στην αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταρίας. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.



Φωτογραφία από Ian Turnell

Οι καινοτομίες στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές πηγές και δεσμεύοντάς τις υπόγεια.

Στην έρευνά του 2017-2018, η έγκυρη Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του CDC διαπίστωσε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν 42,4 τοις εκατό. Στην επόμενη έρευνά τους μετά τον Covid, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ άνω των 20 είχε πέσει στο 41,9 τοις εκατό, μια εποχή πριν η αγορά για το Ozempic και μια πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται εκθετικά. Υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στην υγεία.



Φωτογραφία από Chokniti Khongchum

Νέα φάρμακα βρίσκονται επίσης στα σκαριά. Το Ozempic ήταν μια σημαντική ανακάλυψη επειδή ήταν «απλώς» μια εβδομαδιαία ένεση (και πολύ αποτελεσματική). Οι μορφές χαπιών σεμαγλουτίδης δοκιμάζονται τώρα για απώλεια βάρους. Ακόμα κι αν ορισμένοι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν το φάρμακό τους, μια μεγάλη νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσουν το βάρος τους μακριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου