Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 05, 2024

Η ζέστη σκοτώνει τα ζώα του πλανήτη: Πώς παλεύουν να επιβιώσουν

α πουλιά δεν ξέρουν πότε να μεταναστεύσουν, οικότοποι χάνονται, οι πίθηκοι πεθαίνουν από θερμοπληξία
 Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, οι βιομηχανικές εκπομπές και η εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, αναδιαμορφώνει το περιβάλλον με πρωτοφανή ρυθμό.

Ο αντίκτυπος στην άγρια ​​ζωή είναι βαθύς, οδηγώντας σε αλλοιώσεις στους οικοτόπους, τις συμπεριφορές και τα ποσοστά επιβίωσης πολλών ειδών.

Μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η απώλεια οικοτόπων. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή των προτύπων βροχοπτώσεων μεταβάλλουν τα οικοσυστήματα, καθιστώντας τα αφιλόξενα για πολλά είδη. Για παράδειγμα, οι πολικές αρκούδες βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για να κυνηγήσουν φώκιες. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, αυτά τα κορυφαία αρπακτικά μένουν με συρρικνούμενους κυνηγότοπους, απειλώντας την επιβίωσή τους.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή των προτύπων βροχοπτώσεων μεταβάλλουν τα οικοσυστήματα, καθιστώντας τα αφιλόξενα για πολλά είδη. 
Τουλάχιστον 138 πίθηκοι, βρέθηκαν νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο στην ακτή του Κόλπου από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ομάδα, Biodiversity Conservation of The Usumacinta. Άλλοι διασώθηκαν από τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε έναν τοπικό κτηνίατρο που πάλεψε για να τους σώσει. Με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου σε σχεδόν όλη τη χώρα μέχρι στιγμής φέτος, οι λίμνες και τα φράγματα στεγνώνουν και τα αποθέματα νερού εξαντλούνται. Οι αρχές αναγκάστηκαν να οδηγήσουν στο νερό τα πάντα, από νοσοκομεία μέχρι πυροσβεστικές ομάδες. Τα χαμηλά επίπεδα στα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν συμβάλει σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Τα πουλιά βασίζονται σε ακριβή περιβαλλοντικά στοιχεία για να χρονομετρήσουν τις μεταναστεύσεις τους, διασφαλίζοντας ότι φτάνουν σε περιοχές αναπαραγωγής και τροφοδοσίας όταν οι συνθήκες είναι βέλτιστες. Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει αυτές τις ενδείξεις, προκαλώντας εσφαλμένες μεταναστεύσεις. Τα πουλιά μπορεί να φτάσουν πολύ νωρίς ή πολύ αργά, χάνοντας τη μέγιστη διαθεσιμότητα των πόρων τροφής που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή και την ανατροφή των μικρών τους.

Σε τροπικές περιοχές, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρουσιάζουν λεύκανση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που συχνά αναφέρονται ως «τροπικά δάση της θάλασσας», υποστηρίζουν μια τεράστια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Τα γεγονότα λεύκανσης μειώνουν τη βιοποικιλότητα και διαταράσσουν τους θαλάσσιους τροφικούς ιστούς, επηρεάζοντας είδη από μικροσκοπικό πλαγκτόν έως μεγάλα ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.

Στις ορεινές περιοχές, τα πουλιά που κατοικούν σε μεγάλα υψόμετρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αυτά τα είδη δεν έχουν πού να υποχωρήσουν, οδηγώντας σε πιθανή απώλεια οικοτόπων και μείωση του πληθυσμού. 

Η παρακμή ή η εξαφάνιση ενός είδους μπορεί να έχει καταρράκτες επιπτώσεις σε ολόκληρα οικοσυστήματα. Τα βασικά είδη, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της δομής ενός οικοσυστήματος, είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, η μείωση των πληθυσμών των μελισσών λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η απώλεια οικοτόπων και οι ακραίες θερμοκρασίες, επηρεάζει την επικονίαση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την αναπαραγωγή των φυτών και τα ζώα που εξαρτώνται από αυτά τα φυτά για τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου