Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Ιουνίου 13, 2024

Αμεση λήψη μέτρων για τους διανομείς των Σούπερ Μάρκετ

Την άμεση λήψη μέτρων για τους διανομείς των Σούπερ Μάρκετ, απαιτεί με ανακοίνωση της, η

Ομοσπονδία Συλλόγο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο και καλεί την Υπουργό Εργασίας να εισάγει στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ).



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, στις οποίες σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.


Στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείο μας ενημερώνει ότι καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, τις ημέρες Τρίτη 11.6.2024, Τετάρτη 12.06.2024 και Πέμπτη 13.06.2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λ.π., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.


Στην ως άνω εγκύκλιο δεν περιλαμβάνονται οι διανομείς (delivery) των Super Market, ανεξάρτητου οχήματος, οι οποίοι μέσα στον καύσωνα είναι υποχρεωμένοι να


ανεβάζουν σε πολυώροφα κτίρια, πολλές φορές δίχως ανελκυστήρα, τις παραγγελίες πελατών.


Συνάδελφοί μας διανομείς των Super Market μας καταγγέλλουν λιποθυμικά επεισόδια από την εξουθένωση, καθώς δεν υπάρχει πλαφόν στον όγκο και το βάρος των προϊόντων που διανέμουν, με αποτέλεσμα ένας διανομέας, για μια και μόνο παραγγελία, να ανεβαίνει από τις σκάλες στους ορόφους έως και έξι (6) φορές.

 Καλούμε την Υπουργό Εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα και για τους διανομείς των Super Market, ανεξαρτήτως οχήματος και να εισάγει στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι απαράδεκτο η περσινή Υπουργική Απόφαση περιορισμένης ισχύος να μετατρέπεται φέτος σε περιορισμένης ισχύος εγκύκλιο.


Απαιτούμε από τις διοικήσεις των Super Market και κυρίως από την εργοδοτική τους οργάνωση με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΣ», να ορίσουν άμεσα πλαφόν στις παραγγελίες από το σπίτι και η παράδοση να γίνεται στην είσοδο κάθε κτιρίου. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον καύσωνα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες διανομείς να κουβαλούν από τις σκάλες σε ορόφους εξάδες με νερά, κιβώτια με απορρυπαντικά, κ.ο.κ.


Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα από το Κράτος και την εργοδοσία ως τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου