Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 20, 2024

Οι μέλισσες μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα – Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη



Τι συμβαίνει όταν συνδυάζετε μέλισσες και δυσοσμία του στόματος; Πιθανώς μια νέα επαναστατική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Τι έδειξε μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν στην ανθρώπινη αναπνοή χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα έντομα μπόρεσαν να μυρίσουν βιοδείκτες ανθρώπινου καρκίνου του πνεύμονα με αξιοσημείωτο ποσοστό επιτυχίας 82%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biosensors and Bioelectronics.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το οσφρητικό σύστημα των μελισσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευαίσθητος βιολογικός αισθητήρας αερίων για την ανίχνευση του ανθρώπινου καρκίνου του πνεύμονα» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Τα έντομα έχουν μια εκπληκτική αίσθηση της όσφρησης, όπως και οι σκύλοι» αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο καθηγητής του MSU Debajit Saha.


Ο Δρ Saha, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών και στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Επιστήμης και Μηχανικής της Υγείας του MSU, προσπάθησε να διαπιστώσει αν οι μέλισσες θα μπορούσαν να διακρίνουν τις χημικές ουσίες στην αναπνοή ενός υγιούς ανθρώπου από την αναπνοή κάποιου που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα.


Η ομάδα του ανέπτυξε μια «συνταγή» για ένα συνθετικό μείγμα αναπνοής που περιείχε έξι ενώσεις που υπάρχουν στην αναπνοή κάποιου με καρκίνο και ένα συνθετικό μείγμα «υγιούς» αναπνοής.

«Δοκιμάσαμε τα συνθετικά μείγματα για τον καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τα μείγματα της υγιούς ανθρώπινης αναπνοής σε περίπου 20 μέλισσες» δήλωσε στο foxnews η Elyssa Cox, υπεύθυνη του εργαστηρίου του Δρ Saha.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο της κάθε μέλισσας για να μετρήσουν τη δραστηριότητά της.

«Περνάμε αυτές τις οσμές στην κεραία των μελισσών και καταγράφουμε τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλό τους» δήλωσε ο Δρ Saha και πρόσθεσε πως «Βλέπουμε μια αλλαγή στην απόκριση της νευρικής πυροδότησης των μελισσών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις ενώσεις που υποδηλώνουν καρκίνο ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

«Οι μέλισσες ανίχνευσαν πολύ μικρές συγκεντρώσεις– ήταν ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Δρ Saha και πρόσθεσε πως «Οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μικροσκοπικών αλλαγών στις χημικές συγκεντρώσεις του μείγματος της αναπνοής, οι οποίες κυμαίνονται στα μέρη ανά 1 δισεκατομμύριο».

Οι μέλισσες μπορούσαν επίσης να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της συνθετικής αναπνοής για καρκίνο του πνεύμονα και της υγιούς αναπνοής.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός αισθητήρα που θα βασίζεται στον εγκέφαλο των μελισσών και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της ανθρώπινης αναπνοής για την παρουσία καρκίνου του πνεύμονα.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι η ικανότητα των μελισσών όχι μόνο να ανιχνεύουν καρκινικά κύτταρα, αλλά και να διακρίνουν μεταξύ κυτταρικών σειρών διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα» δήλωσε η Autumn McLane-Svoboda, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην ομάδα του Δρ Saha.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία αυτά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον στη διάγνωση του καρκίνου. «Ο αισθητήρας μας θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να λαμβάνουν γρήγορα συγκεκριμένες διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που είναι απαραίτητο για την έγκαιρη και σωστή θεραπεία» τόνισε η ίδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου