Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 14, 2024

Οι φονικότεροι καύσωνες στην Ευρώπη

Όταν ο καύσωνας έπληξε τη «γηραιά ήπειρο» με ολέθρια αποτελέσματα

Οι καύσωνες αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές ακραίων καιρικών φαινομένων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον


Η Ευρώπη, αν και συχνά θεωρείται ως ήπειρος με μετριοπαθές κλίμα, έχει βιώσει αρκετούς καταστροφικούς καύσωνες που οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Ακολουθεί μια ανασκόπηση των φονικότερων καυσώνων στην ευρωπαϊκή ιστορία του 21ου αιώνα.

Καύσωνας του 2003

Τον Απρίλιο του 2003 υπήρξε ένας καύσωνας που θύμιζε καλοκαίρι και που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο κυρίως την Αγγλία και την Ουαλία, όπου καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ο καύσωνας του 2003 ήταν ίσως ο φονικότερος στην ιστορία της Ευρώπης, πλήττοντας πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C σε πολλές περιοχές, και ο καύσωνας διήρκεσε αρκετές εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

  • Επιπτώσεις: Εκτιμάται ότι ο καύσωνας προκάλεσε περίπου 70.000 θανάτους, κυρίως ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
  • Χώρες που επλήγησαν: Η Γαλλία ήταν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία και πέθαναν σχεδόν 15.000 άνθρωποι. Στη νότια Πορτογαλία, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47 °C (117 °F).
  • Αιτίες θνησιμότητας: Θερμοπληξία, αφυδάτωση και επιδείνωση υφιστάμενων ασθενειών.

Καύσωνας του 2006

Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2006 ήταν το δεύτερο τεράστιο κύμα καύσωνα που έπληξε την ήπειρο μέσα σε τέσσερα χρόνια, με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται στους 40 °C (104 °F) στο Παρίσι. Στην Ιρλανδία, η οποία έχει μέτριο θαλάσσιο κλίμα, αναφέρθηκαν θερμοκρασίες άνω των 32 °C (90 °F). Θερμοκρασίες 35 °C (95 °F) επιτεύχθηκαν στη Μπενελούξ και τη Γερμανία (σε ορισμένες περιοχές 38 °C (100 °F), ενώ η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε 38 °C (100 °F).

Πολλά ρεκόρ καύσωνα καταρρίφθηκαν (συμπεριλαμβανομένης της θερμότερης θερμοκρασίας του Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία) και πολλοί άνθρωποι που βίωσαν τα κύματα καύσωνα του 1976 και του 2003 έκαναν συγκρίσεις μαζί τους. Οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες Ιουλίου καταγράφηκαν σε πολλές τοποθεσίες στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Καύσωνας του 2007

Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2007 έπληξε κυρίως τη νοτιοανατολική Ευρώπη από τα τέλη Ιουνίου έως τον Αύγουστο. Η Βουλγαρία γνώρισε την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πάνω από 45 °C (113 °F). Οι πυρκαγιές των ελληνικών δασών του 2007 συνδέθηκαν με το κύμα καύσωνα.

Καύσωνας του 2010

Ο καύσωνας του 2010 επηρέασε κυρίως την ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Ήταν ιδιαίτερα έντονος, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 38°C στη Μόσχα, σπάζοντας ιστορικά ρεκόρ.

  • Επιπτώσεις: Υπολογίζεται ότι ο καύσωνας προκάλεσε περίπου 56.000 θανάτους στη Ρωσία.
  • Επιπλέον ζημιές: Εξαιτίας του καύσωνα, ξέσπασαν πυρκαγιές σε δάση και τυρφώνες, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις γης και προκαλώντας προβλήματα στην ατμοσφαιρική ποιότητα.
  • Κοινωνικές επιπτώσεις: Ο καύσωνας επηρέασε την οικονομία και την υγεία του πληθυσμού, ενώ προκάλεσε προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες και την παραγωγή τροφίμων.

Καύσωνας του 2018

Ο καύσωνας του 2018 ήταν επίσης πολύ έντονος, επηρεάζοντας κυρίως τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 35-40°C σε πολλές περιοχές, και το φαινόμενο διήρκεσε από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.

  • Επιπτώσεις: Αν και ο αριθμός των θανάτων ήταν μικρότερος σε σχέση με προηγούμενους καύσωνες, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.
  • Περιβαλλοντικές συνέπειες: Ο καύσωνας προκάλεσε ξηρασία, επηρεάζοντας τις γεωργικές καλλιέργειες και την υδροδότηση.
  • Κοινωνικές επιπτώσεις: Επηρέασε την καθημερινή ζωή, με διακοπές ρεύματος και περιορισμούς στην κατανάλωση νερού.

Καύσωνας 2023

Ξεκινώντας στις 10 Ιουλίου 2023, ένα κύμα καύσωνα που έσπασε ρεκόρ έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις επιπτώσεις να γίνονται πιο σοβαρές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ακραίο καιρικό γεγονός πήρε το όνομα «Κέρβερος» από τα κυνηγόσκυλα του Άδη από την ελληνική μυθολογία από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία. Ένας νέος καύσωνας την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου 2023 ονομάστηκε τότε Χάροντας, ο ψυχοπόμπος, ο πορθμείας του Άδη, του Κάτω κόσμου της μυθολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου